Sahibinden Satılık Sorunsuz Dünya


"Yaşamınızdaki her sorun, içinde bir armağan saklar." / Richard Bachİnsanlar hayatlarında sorun istemiyorlar. "Bir an önce şu sorundan kurtulmak istiyorum, bu sorunla beraber düzenim alt üst oldu, ne yapacağım bilmiyorum" gibi cümleleri siz de birilerinden duymuşsunuzdur. Evet, sorununuzun çözümünü biliyorum ama bu çözümden ne kadar hoşlanacağınızı bilmiyorum.

Çözüm şu: Bildiğim bir yer var. Orada milyonlarca insan var ve hiçbirinin tek bir sorunu yok. Buranın neresi olduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Burasının tam size göre olduğunu düşünüp sizi oraya götürmem için yalvarabilirsiniz de.

Tamam, şimdi söylüyorum. Hiçbir sorunun olmadığı tek yer mezarlıktır. Oradaki insanlar hiçbir şeyle mücadele etmek zorunda değiller. Tamamıyla rahatlar ve adeta dinleniyorlar, tüm sorunlardan uzaktalar. Bizim hayatımızın bir parçası olan şeyler, karşılaştığımız problemler onlar için sorun teşkil etmiyor. Tek sorunları yok ama ne yazık ki ölüler...


Kısacası sorunlar bizim yaşıyor olduğumuzun bir göstergesidir. Hatta haddimi biraz daha aşarak "ne kadar çok sorunla boğuşuyorsanız o kadar çok hayattasınız" diyeyim. Hiçbir sorununuzun olmadığını söylüyorsanız tehlike çanları çalıyor demektir. Yaşayıp yaşamadığınızı bir kontrol etmenizi öneririm. Ölmek üzere bile olabilirsiniz. Dikkatli olun.

Bizler destansı mücadeleler vererek bugünlere gelmiş bir toplumun fertleriyiz. Pekçok sorunla mücadele etmiş ve başarmış olan atalarımızın evlatlarıyız. Çok kötü şartlar altında hep kendi başının çaresine bakmış, emekleyerek, dizleri kanayıncaya kadar sürünmüş dedelerimizin, ninelerimizin torunlarıyız. Atalarımız, tarihteki en köklü imparatorlukları kurmuşlar. Bizim neslimiz ise bu kadar iyi şartlar altındayken neden böylesine büyük mücadeleler veremiyor dersiniz? Acaba yaşadığımız olumsuzluklar artık bizi sorunların üstesinden gelebileceğimizden de mi vazgeçirdi?

Tarihte büyük başarılar kazanmış olan atalarımız sorunların, sıkıntıların evrenin bir parçası olduğunu biliyorlarmış. Bu yüzden olumsuzluklarla karşılaştıklarında vazgeçmemişler.


Onlar pes edecek kadar güçsüz insanlar olmak yerine hayatın gerçeklerine dayanabilecek kadar güçlü olmayı tercih ettiler. Bunun tek yolunun mücadele olduğunu biliyorlardı. İnsanın mücadele sırasında zihninin ve ruhunun da gelişeceğini düşünüyorlardı. Buradan hareketle sorunlarımızın gelişimimizde ne kadar çok etkili olduğunu görebiliriz.

En önemli noktalardan biri de sorunlara verilen tepkilerin zihinsel sağlığımız açısından büyük önem taşımasıdır. Eğer tepki olarak, hayatın adaletsizliğinden şikayet ediyorsanız ve neden ben diyorsanız bu hiç de kazançlı bir tutum değildir.


Zihinsel sağlığınız bu durumdan olumsuz etkilenir. Bunun tam tersini yapıp da sorunların gayet doğal olduğunu düşünür, bununla baş edebileceğinizi umar ve kendi yararınız için kullanabileceğinizi düşünürseniz zihinsel ve ruhsal olarak daha sağlıklısınız demektir.

Siz her sınavı geçersiniz. Bazen sınavın, bazen farklı şekilde karşınıza çıkan sorunların sizi geliştirdiğini bilmelisiniz.

 En büyük olgunluklar, en büyük sorunları aşarken kazanılır. Bu deneyimlerin sizlerin yararına olduğunu anlamalı ve kendinize gelip eksiklerinizi kapatmak için olduğunun farkına varmalısınız. En iyi fırsatlar sorunlardır... Yaralarınızın kapanıp dayanıklı hale gelmesi gerekir. Sorunlarınızın başarı yolunda sadece birer basamak olduğunu düşündüğünüzde istediğiniz her şeye ulaşırsınız. Kalbinizi kıran ve sizi inciten şeylerin bile size güç vermesini sağlayabilirsiniz.

Cemal Kondu
www.gencgelisim.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder