2. Abdülhamit mi? Atatürk mü?



Son yıllarda bazı tarihçiler Osmanlı Padişahı Abdülhamit ve Mustafa Kemal Atatürk’ü kıyaslar oldular. Ben burada 2 tarafı da eleştirmek istiyorum.
 Abdülhamit; Osmanlı’nın zor zamanlarında büyük yenilikler yapıp ülkesini korumuş bir padişah.

 Mustafa Kemal Atatürk’ de; 7 düvelin işgal ettiği Osmanlıyı askeri zekasıyla kurtarmış liderlik vasfıyla da modern bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurmuş bir liderdir.
Benim ise anlayamadığım bir nokta var;
Tarihçilerin kimisi Abdülhamit’i savunuyor kimisi de Atatürk’ü. Neden savunma ve kıyaslama gereksinimi duyuyorlar. İkisi de neticede yaşadığı dönemlerinde halkın refahını ve geleceğini düşünmüşler. Şimdi gelin 2 liderin yaptığı yenilikleri inceleyelim.


Osmanlı Padişahı Abdülhamit’in yaptığı yenilikler;
1-    Anadolu ve Rumeli demiryollarının büyük bir kısmını ikmal ettirerek, bölge için stratejik ve ekonomik çok büyük ehemmiyete haiz olan ve Haydarpaşa’dan Medine-i Münevvereye kadar uzanan Hicaz demiryolunu yaptırdı. Kudüs-Yafa, Ankara-İstanbul ve Hicaz demiryollarını yaptırdı.
2-    Paris'te İslam Külliyesi kurdu.
3-    Dünyanın ilk dişçilik okulunu kurdu.
4-    Modern matbaa makinelerini Türkiye'ye getirtti, ücretsiz kitap dağıttırdı, 6 bin kitabın çevrilmesini sağladı.
5-    Ziraat Bankası'nı kurdu.
6-    Dünyanın ilk metrolarından birini Karaköy-Taksim arasına yaptırdı, atlı ve elektrikli tramvaylar kurdu.
7-    Lisedeki hocalara “Dilimize yabancı kalmış kelimelerin yerine halk dilinde yaşayan Türkçe kelimelerin toplanması” vazifesi vererek, dil işinin ilim cemiyetleri kurulmak suretiyle ıslah edilebileceğini göstermiştir.


Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı yenilikler;
1-    Tarihimizi ve dilimizi öğrenmemiz için Türk Tarih ve Türk Dil Kurumunu kurdu.
2-    Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdi.
3-    Kılık kıyafette değişiklik yaptı.
4-    İstanbul Üniversitesini kurdu.
5-    Türkiye İş Bankasını kurdu.
6-     Soyadı kanunu çıkardı.
7-    Gelecek vaat eden kızlarımızı yurt dışında eğitime gönderdi ve ülkelerine faydalı olmasını sağladı.
8-    En önemlisi ise bize emanet ettiği aziz halkımızla birlikte gerçekleştirdiği Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurdu.
Şimdi her 2 tarafa da soruyorum. Abdülhamit’e kızıl sultan diyenlere, Mustafa Kemal Atatürk’e mahkeme kararıyla Mustafa adını sildirdi “Kamal” olarak yazdırdı bu nasıl bir davranıştır diye yargılayanlara.
Hakikaten komiksiniz ve eminim ki Abdülhamit ve Atatürk yaşasaydı bu tartışmalara gülerlerdi. Çünkü liderleri yaşadığı döneme göre anlamanız gerekir. En önemlisi ise şudur. Abdülhamit şunu yaptı ya da Atatürk şunu yaptı demeyi bırakalım. Bir insan liderse zaten yenilik yapmak zorundadır bunlardan bir lütufmuş gibi bahsetmemiz saçma olur.


Bizim yapmamız gereken tek şey ise liderleri döneminde rahat bırakıp onların yaptığı yeniliklerin üstüne koyup sürekli gelişmeye ve yeniliklerin takipçisi olmaktır.
Bunları yaptıktan sonra emin olun her 2 tarafta kendini anlayacaktır… 

*
Cansu Başak Civek
Dahi Beyin Blog





7 yorum:

  1. Abdülhamit gibi birinin yanında Atatürk tıfıl kalır.Çok zekice bir karşılaştırma değil.Dünya istibahratı için sahip olduğu koltukta bile 10 Atatürk oturamaz.Hem Atatürk Kazım Karabekir Paşa'nın bile eline su dökemezken Abdülhamit2le hankgi zeka karşılaştırabilir ki.Tabi Atatürk ve avanesinin dayattığı M.E.B tarih kitaplarından edindiğiniz bilgiler dışında araştırma yaparsanız bu sonuç apaçıktır.Yahudiler'e ve toprak kaybetmemeye verdiği mücadeleyi saymıyorum bile.Daha zeki ve mantıklı karşılaştırmalar yapmanız dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. .Öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki MEB kaynakları dışında gidip yurtdışı kütüphanelerini gezmiş ve olayları yabancı metinlerden inceleyip bizim burda okullarda okutulan tarih gerçek tarih değil diyorsunuz.O zaman sunun elinizdeki belgeleri nerdeymiş bu gerçek tarih bilelim...Ancak elinize Osmanlı'nın Kanuni dönemini gösteren haritalarını alır sonra da Sevr sonucu normalde döncek Osmanlı toprak haritasına bakmadan bugünki haritamızı koyar ülkeyi nerden ne hale getirdiler diye sallarsınız.Size rağmen bu ülkede hem Osmanlıyı ecdadım biliyorum hem Atatürk'ü...hepsinden Allah bin kere razı olsun.Onlar sayesinde bugün bu ülke topraklarında yaşayıp hala ezan sesini duyabiliyoruz çok şükür.

      Sil
    2. Sırf cumhuriyet düşmanlığı yapabilmek için en kötü osmanlı padişahını burda övüyorsun bari Fatih Sultan Mehmet veya 2. Mahmut yaz. Abdülhamid en çok toprak kaybeden padişahtır

      Sil
  2. Açık ve net Sultan Abdülhamid yaptığı icraatları sayıyorum
    🌟200.000.000 lik altınlık borcu, Devlet hazinesinde hiç para yokken 30.000.000 altına kadar indirmeyi Mucizevi bir şekilde başarmıştır.

    🌟Devlet hazinesinde hiç para Yokken, Yüzlerce okullar açtı. Fabrikalar kurdu.

    🌟Meclisin kararıyla Rus harbine girdik. Ruslar kazanınca Önümüze çok ağır antlaşma olan Ayastefanos Antlaşmasını koymuştur. Abdülhamid, İngilizleri ruslara kışkırtarak, Ayastefanos antlaşmasını hafifletmeyi başarmıştır. Ama ne yazıkki bunun karşısında kıbrısı vermek zorunda kaldı. Ama Payitaht tı kurtardı.

    🌟Mısırda ingilizlerin planı : Mısırlı halka, osmanlı sizi öldürmeye gelecek diye isyan çıkartması, ve isyanı bastırmaya gelen orduyuda gerçekten kendilerine katliam yapmak için gelen ordu sanacaklardı. Ve böylece, Diğer azınlıklar bu haberi duyunca Bağımsızlık için savaşacaklardı. Yani osmanlı hemencecik 1885 yılında yıkılacaktı. Abdülhamid oraya ordusunu göndermeyip, Devleti kurtarmıştır. Ama malesef mısırı kaybetmiştir. Bu onun başarısızlığı değil, binevi Zaferidir. İngilizler osmanlıyı parçalamak için bu planı yapmışlardı. Ama başarılı olamayıp, mısırı alabildiler

    🌟Fransada, tiyatro oynatılacaktı. O tiyatroda Peygamber efendimiz (s.a.v) e hakaret edilecekti. Bunu duyan sultan Abdülhamid, sinirden deliye döndü ve fransa ya Şöyle bir telgraf çekti. "Eğerkine, fransada öyle bir tiyatro oynatılırsa, Peygamberime hakaret edilirse, tek yapmam gereken önümdeki kağıda mühür vurmak olacaktır!, eğer ben bu mühürü kağıda basarsam, fransada islam ordusunun ayak seslerini duyacaksınız, eğer Peygamber efendime hakaret ederseniz, Dünyayı başınıza Yıkarım!" demiştir.

    🌟Herkesi İhtilale çağıran, Türkiye cumhuriyetin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk, Abdülhamidi tahttan İndirmek için çabalıyordu. Malesef oda kızıl sultan iftiralarına inanmıştı. Sonradan İhtilal yapamadan yakalandı. Sultanın karşısına çıkarıldı. Sultan Abdülhamid onu affetti. Ve hapiste 2 gün kaldıktan sonra serbest kaldı.

    🌟Hicaz demiryolu kurulurken, tren medineden geçeceği için, Peygamber efendimiz (s.a.v) in ruhu rahatsız olmasın diye, Medine vagonlarını Keçe ve pamuk ile kaplatmıştı.

    🌟 Thedor herzl Adlı bir Yahudi orta doğuda Bir siyonist, yahudi devlet kurmaya çalışır. Adı ise İsrail. Sultan II.Abdülhamidin karşısına çıkıp Toprak Satmasını teklif eder. Bu teklifi Gören II. Abdülhamid Sinirlenir ve Ona, "Kanla alınan Toprak para ile satılmaz! Bu millet o toprağı kanla almıştır, kanla verir. DEFOL EY SEFİL!" Diyip Huzurundan kovar.

    🌟1897 yılında yunanları tokatladıktan sonra, Abdülhamid bir öngörüde bulunmuş, çanakkaleye son model tabyalar ve uzun namlu tüfekler yerleştirmiştir. Yani çanakkaleyi Abdülhamid sayesinde kazandık. Eğer tabyalar ve tüfekler olmasaydı Çanakkale geçilecekti.

    🌟Amerikan gemileri, İstanbul boğazlarından kafalarına göre geçiyorlardı. Abdülhamidin emriyle o gemiler yerin dibine gömüldü. Yani batırıldı. Bunu duyan Amerikalılar Çılgına döndü ve osmanlı ile savaşması için dev bir filo gönderdi. Osmanlı için bu felaketti devlet zaten savaştan yeni çıkmıştı. Abdülhamid, İspanya boğazı olan Cebelitarık Boğazından o gemiyi patlatır, ve suçu amerikan gözünde İspanyaya atar. Küba ozamanlar İspanyol kolonisi idi. Abdülhamid orda 10.000 osmanlı tebası olduğunu biliyordu. Kübada isyan çıkarıp suçu ispanya gözünde amerikaya attı. İki devlet Abdülhamid yüzünden birbirine girdi

    Daha çok var ama yoruldum. Umarım üşenmeden okursunuz

    YanıtlaSil