Bir Başka Açıdan Gandhi Portresi

Hindistan’ın İngiliz Koloniyalizminden Gandi tarafından kurtarıldığına inananlara araştırmaları için birkaç soru yöneltelim:
  • Yirminci yüzyılın ilk yarısında İngiltere’nin ne gibi iç sorunları vardı?
  • İnişe girmiş bir imparatorluğunu Hindistan’daki lojistik durumu neydi?
  • Gandhi’den başka muhalifler ve örgütler nelerdi?
  • Hindistan’da İngilizlere karşı şiddet kullanan ulusalcı Hinduların gücü azalıyor muydu artıyor muydu?
  • İngiltere’de önemli politik sorunlar yaşayan ve lojistik yönden sıkışan İngiltere beş on yıl sonrasında Hindistan’da İngiliz hükümetine ve askeri varlığına karşı şiddet kullanan kitlesel isyanlarının ulaşabileceği boyutu düşünmedi mi?
Tüm bu soruların benzerini başka mücadeleler için de sorabilirsin. Örneğin:
  • Nation of Islam, Malcom X, Black Panther gibi şiddet kullanan ve Amerikan şehirlerinde büyük isyanlar çıkarıp işyerlerini ateşe veren gruplar varken Amerikalılar Martin Luther King gibi sevgi ve barış şarkıları söyleyen bir muhalifi niye tercih etmesin?
Malcom gibi uzlaşma taraflısı olmayanları terörist olarak damgalamak, King’e birkaç noktada taviz vererek uzlaşma yapmak ve oligarşinin hegemonyasını ve ekonomik sistemi radikal bir değişimden geçirmeden devam ettirmek, bu arada zulmüne karşı çıkanların ahlaki üstünlüğüne bir bakıma ortak olmak ve zafer ile çıkmak imkanlarına sahip oldu… Şiddete başvuran muhaliflerin isyanı ve azgın çoğunluğa verdikleri maddi ve manevi zarar ivme kazanmasaydı King ölünceye kadar barış şarkıları söyleseydi hiçbir şey değişmeyecekti.
Benzeri koşullar ve alternatifler Güney Afrika’da da söz konusu idi. Güçleriyle sarhoş olmuş çoğunluklar birden bire erdemli bir çoğunluk haline dönüşmüyor. Yaptıkları zulmün ekonomik, politik, sosyolojik yan etkileri kendilerini değişmeye zorluyor.
Düşün, araştır, incele…
Yarım yamalak sloganlar tekrarlamak mazlum azınlıklara bir yol göstermez. Zira Gandi yetmedi, yetmeyecek. Bir milyon Gandi de yetmez. Zira King yetmedi, yetmeyecek. Bir milyon King de yetmez. Zira, Mandela yetmedi, yetmeyecek. Bir milyon Mandela da yetmez. Şiirlerde, romanlarda ve filmlerde romantize edilen birçok hikaye reel dünyada yer alamaz.
Firavunlaşan, zalim çoğunluk ve liderleri, adalet ve barış için şarkı söyleyen mazlumlardan dolayı zulümlerine son vermezler. Yaptıkları zulmün bedelini ödemeleri gerekir… Biraz acı duymaları ve kendilerini değiştirmedikleri zaman daha büyük kayıplar yaşayacaklarını kafalarına zonk etmeli.
Maalesef, güç ve şiddet üzerine kurulu zulümlerine karşı çıkan elleri kanlı şiddet unsurlar olmadan emperyalist İngiltere’nin bir Gandi ile, ırkçı Amerikalıların bir King ile, ve ayırımcı Güney Afrika beyazlarının bir Mandela ile yola geldiğine inanmak o liderleri birer Süperman veya Spiderman gibi hayal etmektir. Veya zalimleri de olduklarından çok iyi niyetli insanlar olarak düşünmektir.
Bağlamından kopuk Gandi, King, Mandelar hikayelerine inananlar zulümden kurtulmaz.
Kaynak: www.19.org / Edip Yüksel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder