Yuvayı Dişi Kuş mu Yapar?





Ben bu konuya şöyle bakıyor ve diyorum ki:  “Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor, diğer yarısını da erkekler...” Evet, sonuçta anne karnında başlayan hayatımız, toplumu yetiştirme konusuna gelince, yine kadınların varlığı ile bir anlam ve şekil kazanıyor. Sonuçta aile içinde çocukların yetişmesinde annenin önemini ve gücünü kimse inkâr edemez. Bu nedenle, toplumun tamamını da biz kadınlar yetiştiriyoruz. Kadının, yaradılış olarak duygusal, fedakâr ve derleyici-toparlayıcı yanı nedeniyle, yuvanın oluşmasında erkekten daha büyük bir etken olduğunu söyleyebiliriz.
Anne karnında yaşama sürecine başlayan çocuk, otomatik olarak anne ile farklı bir duygusal bağ içine giriyor. Anne olma özelliği nedeniyle, kadının çocuk üzerindeki etkisi daha fazla oluyor. Bu yüzden kadının eğitimi büyük önem arz ediyor. Erkek ve kız çocuklarını aynı vicdan kavramı ve inançlarla yetiştirmeliyiz ki, bugün yaşadığımız, kadının ezilme-eziyet görme problemleri de ortadan kalksın. Yuvayı dişi kuş yapar, sadece bir sözden ibaret değil. Gerçekten aile olma özelliğinin temel yapıtaşı kadınlardır.
Neticede toplumu aileler oluşturuyor. Ve bu aile yapısı nasılsa, toplum da ona göre şekilleniyor. İnançlı, imanlı, vicdanlı, eğitimli ve görgülü çocuklar ve aileler olmalı ki toplumda beklediğimiz güzelleşmeler olsun. Kanun yapıcılar istedikleri cezaları uygulasınlar ama şayet bireylerin eğitimi ve vicdanı olmazsa o kanunlar hiçbir işe yaramıyor. Sonuçta bugün etrafımızda gördüğümüz, duyduğumuz yüzlerce şiddet ve kötü olay, sadece kanunlarla engellenemiyor. Aile içinde çocuğa verilen iman, vicdan kavramları ve eğitimleri, bu çirkinliklerin önüne geçilmesinde en önemli etkenlerden birisidir. 
Şunu da söylüyorum:
Bir çocuk, en büyük üniversiteyi yedi yaşında, ailede bitirir.
İşte aile bu kadar önemli… Yedi yaşına kadar, çocukların yetenekleri oluşur ve bunlar alışkanlıkları haline gelir. Aile içinde anne ve babanın hareketlerini ve yaşam tarzlarını çocuk modeller ve yedi yaşından sonra da uygulamaya başlar. Bu yüzden ille de aile, illaki aile diyoruz…
Güzel bir toplum istiyorsak, çocuklarımızı güzel yetiştirmek zorundayız. Yoksa büyüdüklerinde düzelmelerini beklemek kadar büyük bir bencillik veya aptallık olamaz. Tabii ki düzelmeler olur ama bu oran toplumun bütününü tatmin etmez. 

Sevda Türküsev
dahibeyin.blogpot.com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder