Etkin Bir Dinleyici Olmanın 5K Altın Kuralı


Hiç düşündünüz mü; neden sadece bir ağzımız, ama iki de kulağımız var? Şems Tebriz-i düşünmüş; bununla da kalmayıp, ‘çok düşünüp, az konuşmak gerek’, diyerek konuya yorum getirmiş. ‘Çok konuşmak faydalı olsa, Allah bize iki ağız ve sadece bir kulak verirdi’, diyerek aslında yapılması gerekeni de kısaca özetlemiştir.

Şaka bir yana, acaba etrafımızdaki insanları ve aslında bize neler anlatmak istediklerini, hiç tam olarak dinlediğimizi düşünüyor muyuz? Ya da etkin dinlemenin bize neler kazandıracağı hakkında bir görüşümüz var mı? Peki, onlar konuşurken gerçekte neler demek istediklerini anlayabiliyor muyuz?

Dinlemek; sadece söylenen sözlerin birebir akılda tutulması demek değildir. Konuşulanı dinleme eylemi; aynı zamanda karşınızda bulunan insanın ne demek istediğini anlayabilmek sanatıdır. Bunu hakkı ile yaptığınızı düşünüyorsanız güzel, ama azıcık bir şüpheniz varsa dahi aşağıda yer alan ve ‘dinlemek’ konusunda size belki de farklı bir bakış açısı getirecek, “5 Altın Kural”a dikkat etmenizi öneririm.

Kulağınız Duysun Ancak Aklınız da Dinlesin:
Tüm gerekleri yerine getirerek karşınızda bulunan insana onu dinlediğinizi ispat etmeye çalışsanız bile, önemli olan aklınızın da onu dinlemesidir. Ezberiniz iyi ise, beyninizin derin kıvrımlarında bunu tutabilmek kolaydır. Ancak; anlamak, yorum getirmek ve arada size kurulabilecek tuzak sorulara mantıklı cevaplar vererek duruma hakim olabilmek ancak, etkin dinleme yeteneğine sahip olanların işidir.

Konuya Konu Karıştırmayın:
Etkin dinleme bir yetenek olsa da, sonradan uğraşılarak kazanılabilecek bir özelliktir. İnsanları dinlerken konuştuğunuz konuya bloke olmayı öğrenmek de ‘Etkin Dinleme Sanatı’nın altın kurallardan biridir.
Konuşanın hızını kesip aklınıza eseni söylediğiniz zaman, ne söylenilmek istenen anlaşılır ne de araya karıştırdığınız diğer çerez konulara çözüm bulunur.
Zamanınızın yönetimi size kalmış, ama onu boşa zaman harcamak tercihiniz değilse farklı konulara girerek karşınızdakini yavaşlatmak ya da moralini bozmayıp devam etmesini sağlamak en doğru ve güvenilir bir eylemdir.

Karşınızdaki Konuşurken Onu Bölmeyin:
Önemli bir konuyu dinlerken sağınıza solunuza selam vermek ya da gözünüzü televizyona dikmek daha da olmadı bir arkadaşınıza telefon açmak gibi karşınızdaki insanı bölüp ona kendisini gereksiz hissettirecek davranışlar yapmaktan kaçının.
Kimi insanlar bir diğeri konuşurken karşısındakinin dikkatini çeşitli nedenlerle dağıtır. Siz siz olun, anlamak istiyorsanız anlatanın da, kendinizin de dikkatini dağıtmayın.



Konuşanın ve Sizin Vücut Diline Dikkat:
Vücut diliniz susmaz! Sizin konuşanı dinleyip dinlemediğinizi hınzır bir şekilde her daim ele verecektir. Anlamaya çalışmak eyleminizin başarılı olabilmesi için, sizinle konuşan insanın öncelikle ona önem verdiğinizi hissetmesi gerekir.
Aklınız vücut dilinizle uyum içinde olmalı ki, dinlediğiniz insan da kendisini güvende hissetsin.
Öte yandan sizin de gözünüz konuşanın üzerinde olmalı ki, söylenenlerle ilgili çelişkide kaldığınız zamanlarda onun vücut dili gerçeği deşifre etmenize yardımcı olabilsin.

Kavgacı ve Sinirli Davranışlardan Kaçının:
Dinlediğiniz konu sizi sinirlendirecek bir şey olsa bile, bunu göstermekten kaçının. Aksi halde Sinirlendiğinizi, etkilendiğinizi anlayan kişi konuşmaz, konuyu kapatmak üzere bir kaçış yolu arar ya da daha kötüsü zayıf tarafınızı yakaladığını anladığından sizi beklemediğiniz bir anda mat edebilir.
Unutmayın!.. Sadece gerçekten dinlediğiniz zamanlarda işinize yarayabilecek bir şeyleri öğrenme imkanınız olacaktır. Öğrenilen her bilgi hayat yolunda bir adımın kolaylıkla atılmasına yardım eder. Ancak gerçekten iyi bir dinleyiciyseniz, dinlediklerinizden işinize yarayabilecek bir şeyler çıkarır, karşınızdakinin ya da sizin önemli bir problemine çözüm getirebilirsiniz.

Aslına bakarsanız hayat o denli kısa ve o denli karmaşıktır ki… Eğer kolay tarafından yaşamak ve yorulmamayı tercih ediyorsanız, ne yapıyorsanız ona bloke olmaya çalışın. Göreceksiniz işiniz azımsanmayacak derecede kolaylaşacaktır.
Sevgiyle kalın.


Patricia Muradi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder