Sizin
için önemli olan uzun yaşamak mı? Sağlıklı ve kaliteli yaşamak mı? Bana soracak
olursanız insan sağlıklı olduğu, keyfini çıkarabildiği kadar yaşıyor hayatta..
Sağlığın kıymetini bilenlerden ve sağlıkla hayatın keyfini çıkarmayı
seçenlerdenseniz bu yazım tam size göre.
Sağlığına
Sağlık Katmak İsteyenler İçin Sağlığınıza Dost 10 Besin:
1)Zeytin-Zeytinyağı: Mucize kaynağı olarak
görülen zeytinyağı ihtiyacımız olantekli doymamış yağ asitlerini içermektedir.
Yapılan araştırmalarda kolesterol yüksekliğinin en çok görüldüğü bölge
zeytinyağını en az tüketen Karadeniz bölgesi olarak saptanmıştır. Kolesterolün
en düşük olduğu bölge ise zeytinyağını bol tüketen Ayvalık çevresi olarak
saptanmıştır. Bunun yanısıraYunanistan ve İtalya gibi zeytinyağını bol tüketen
ülkelerde kalp ve damar hastalıklarının morbidite ve mortalite oranları
düşüktür. Ayrıca Zeytinyağı içerdiği E vitamini hücrelerin yenilenmesinde beyin fonksiyonları
üzerindeki yıpratıcı etkiyi azaltmada etkilidir. Dolayısıyla yaşlanmayı
engelleyici özelliği vardır. Mide asidini azaltıcı etki ile gastrit ve
gastroduodenal ülserlere karşı koruyucudur.
2)Bal: Basit
karbonhidrat kaynağı olan balın %17,1’i su, %82,4’ü karbonhidrat ve geri kalanı
proteinler, aminoasitler ile niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi
vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve
çinko gibi minerallerden oluşur. Kestane balı, çam balıve püren balları gibi koyu renkli
ballar daha çok mineral içermektedir. Soğuk algınlığının
yaygın olduğu bugünlerde, boğaz iltihaplarını tedavide bal yardımcınız
olacaktır. Antibakteriyel
ve antibiyotik etkileri olan bal yara iyileşmesinde de faydalanabileceğimiz
mucizevi bir besindir.
3)Yumurta: Örnek protein demek alınan
proteinin vücudumuzda %100 kullanılabir protein olmasıdır. Ve bu bizler örnek
protein için anne sütü ve yumurtayı örnek gösteriyoruz. Yani anne sütünden
sonra en değerli protein kaynağı yumurtadır. Yapılan araştırmalara göre,
kahvaltıda yumurta tüketmek normal bir kahvaltıya göre daha uzun süre tok
tutmakta ve gün içinde iştahınızı kontrol etmenizi sağlamaktadır. Yumurtanın
pişirilme yöntemi de önemli bir yer tutar.Sağlıklı pişirme yöntemlerinden
bazıları haşlanması, suda pişirilmesi ya da kızgın tavada sebzelerin suyu
eşliğinde sebzelerle pişirilmesidir.
Haşlama yaparken dikkat etmeniz gereken nokta fazla haşlamamak ve
oluşabilecek FeS halkalarını önleyerek yumurtanın biyolojik değerini korumak
olmalıdır. Aynı zamanda yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda
içermektedir. Bunların yanı sıra içerdiği kolin maddesi beyin fonksiyonlarının
sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için oldukça önemlidir.
4)Zencefil:Kanserden
koruyucudur. Enfeksiyon gidericidir. Doğal ağrı kesicidir. Hafızayı
güçlendirmektedir alzheimera karşı koruyucu özelliği vardır. Mide bulantılarına
karşı faydalıdır. Damar tıkanıklığından korumaktadır. Kanı temizleyici, kalp
ritmini düzenleyicidir. Kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür.
5)Zerdaçal:Körinin
ana maddesi olan hint asıllı sarı renkli bir baharattır. Demir, manganez, B6
vitamini ve potasyum kaynağıdır. Curcumin maddesini içerir ve bu nedenle
antidepresan gibi etki göstermektedir.
Anti-inflamatuar yani iltihap önleyici bir baharattır. Kanser hücrelerinin
büyümesinin engellenmesinde önemli bir baharattır. Çocuklarda lösemi riskini
azaltıcı ve kolesterol düşürücü olarak bilinir.
6)Sarımsak: Allisin
maddesini içerir ve bu madde sayesinde hastalıklardan koruyucudur. Kötü
kolesterolü (LDL) azalmasını sağlar, kalp sağlığını korur ve kan basıncını
azaltıcı etki gösterir.
7)Yoğurt:Bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlayarak sindirim
sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Kan şekerini düzenleyici etkisi ile
şeker hastaları için iyi bir besindir.Diyare tedavisinde kullanılabilecek iyi
bir probiyotik besindir. Kolon kanserine karşı koruyucu önemli bir besindir.Vücuttaki
kolesterol miktarının azalmasını ve LDL-kolesterolün azalmasını sağlar.Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve
bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
8)Kefir:Kafkasyadan günümüze kadar
gelen beyaz mucizekefir
B1, B12 ve K vitaminlerini içerir ve yoğurttan daha değerli bir probiyotiktir.
Sinir sistemimizi içerdiği kalsiyum ve magnezyum ile dengede tutan kefir aynı
zamanda iyi bir fosfor kaynağıdır. Tokluk hissi veren kefir kilo kontrolü
sağlamanızda da size dost olacaktır.
9)Balık:Omega-3 yağ asidinden
zengindir. Özellikle somon,sardalya,hamsi ve orkinos gibi balıkların omega-3
yağ asidi içeriği daha yüksektir. Omega-3 yağ asidi olan DHA beynin temel
yapısını oluşturur ve bu nedenle omega-3 yağ asidi zeka gelişimi için oldukça
önemlidir.
10)Ceviz:Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini
içerir.LDL kolesterolü düşürürken HDL kolesterolü yükseltir. Yani Kötü huylu
kolesterol azalır. Akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasını kolaylaştırır.
Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İçinde bulunan demir
sayesinde kansızlığı önleyici etki yaparken bulundurduğu posa ve magnezyum
diyabetli kişilerin insülin ve glikoz dengesini sağlamada önemli bir rol
oynamaktadır.
*
İnt. Dyt. Deniz ZÜNBÜLCAN
İnstagram: @diyetisyendenizzunbulcan