Süper Güçlü Hafıza İçin Bebeğinizi Doğru Uyutun


Uykunun bebeğin zekâ gelişimini hızlandırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Çünkü bebeklerin zihinleri uyurken de çalışıyor yani öğrenme süreçleri uyku sırasında kesintiye uğramıyor.

Bebekler duyu organları ve hisleri aracılığıyla öğrendikleri şeyleri uykuları sırasında hafızalarında depolamaya devam ediyor. Bu düzenli veri depolama işlemi beraberinde bilgiye kolay ulaşımı yani hatırlamayı getiriyor ve bu da süper güçlü hafıza demek oluyor.
Yaşamlarının ilk aylarını sürekli uyuyarak geçiren bebeklerin, sonraki aylarda gündüz uykuları azalıyor ve gece uykuları düzene giriyor.
Annelerinin % 99’unun bebeklerinin gece uykusundaki düzensizlikten şikâyet ettiğini söylesek abartmış olmayız herhalde.
Bu hafta bebeklere kaliteli bir rem uykusu ve dolayısıyla güçlü bir hafıza nasıl verebileceğiniz konusunda ipuçları paylaşacağız sizlerle…

1- Rahat Bırakın
Rem uykusunda bebeklerin uykuları hafiftir. Uykuları sırasında hareket ederler, gülümserler, hızlı nefes alıp verirler ve hatta gözlerini açarlar. Uykuları o kadar hafiftir ki herhangi küçük bir dış etken, annenin küçük bir adımı bile onları uyandırmaya yetebilir. Uyanan bebek tekrar uykuya dalmak için anneye ihtiyaç duyar. Bu da bebeğin kendi başına uykuya dalma becerisi kazanmasını engeller. Bebek kendi başına uyuyabilme becerisi geliştirirse, hafif rem uykusundan uyandığında tekrar kendiliğinden dalabilecek ve uyanıklığı hafif atlatacaktır.
2- Düzenli Uyku
Bebeğinize düzenli uyku alışkanlığı kazandırın. Bebeklerin kendi biyolojik uyku saatleri vardır. Düzenli uyku saatleri, biyolojik uyku saatleriyle uyumlu olmalıdır. Aksi halde bebeğiniz uykuya dalmakta zorlanır.
3- Yalnız Yatmak
Bebeğinizle birlikte yatmayın, kendi başına uyumaya alıştırın. Bebeğin anneye sarılarak, anne kokusuna alışarak uyuması, anne kokusunu alamadığı zamanlarda sık sık uyanmasına neden olacaktır. Bebek gece ağladığında hemen yanına gitmemek, ağlamaya devam ediyorsa gitmek, anne yüreğiniz rahat etmese de yalnız uyumaya alışması bakımından daha doğrudur.
4- Uygun Uyku Odası
Bebeğin uyku odasının karanlık ve sessiz olmasına azami dikkat gösterilmelidir. Uykunun derinleşmesini sağlayacak, bebeğinize rahat ve dinlendirici bir uyku sağlayacak melatonin hormonu karanlıkta; özellikle 22.00 – 04.00 saatleri arasında 3 kat fazla salgılanmaktadır. Melatonin uykunun derinleşmesini ve bu da hipofiz bezinin daha fazla büyüme hormonu salgılamasını sağlar.
5- Uyku Öncesi Alışkanlıkları
Bebeğinize uyku öncesi alışkanlıkları kazandırın. Ilık bir banyo, masal okuma, hafif bir oyun… Bu aktiviteler bebeğinizin daha rahat uykuya dalmasını sağlayacaktır.
6- Uyku Ceza Olmamalı
Asla bebeğinizi – çocuğunuzu cezalandırmak için uyutmayın. Bu uykuya direnç oluşturmasına neden olacaktır.
7- Bez Seçimi
Seçtiğiniz bebek bezi, bebeğinizin zekâ gelişimini etkiler desek tepkiniz ne olurdu? Altlarını ıslatan bebekler sık sık uyanır ve altlarının değiştirilmesini bekler. Bu da uykularına ara vermelerine ve zekâ gelişimleri için hayati önem taşıyan rem uykularını alamamalarına neden olur. Bebek bezi uyku kalitesi için son derece önemlidir. Bebeğinizin önce zekâsı sonra da poposu için kaliteli ve rahat bir bez tercih edin.
8- Olmuyorsa
Saydıklarımızın hepsini denediniz, gerekli şartları sağladınız, kendiniz ve bebeğiniz için önerilen alışkanlıkları edindiniz ve fiziksel bir rahatsızlığı olmamasına rağmen hala bebeğinizin uyku problemleri devam ediyorsa psikolojik bir problemi söz konusu olabilir. Acilen bir pedagoga başvurmanızı öneririz.
0-3 yaş bebeğinizin zihinsel gelişimi ve sağlıklı büyümesi için en kritik dönemdir. Lütfen bu dönemde bebeğinizin uykusuna dikkat edin. Bu dönemdeki ihmallerin telafisi mümkün değildir.
Unutmayın!
Bebeğinize ileri bir zekâ ve süper bir hafıza kazandırmak sizin elinizde…

Selma Topkara
selmatopkara@hotmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com