Kış Aylarının Gözdeleri: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 4 Besinbesinler


Bu ay ise sizleri, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, her biri altın değerinde 4 farklı besin hakkında bilgilendirmek istiyorum sevgili gelişim dostları!

MÜRVER

Mürver, Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinin krem rengi açan çiçeklerinin ardından siyah, koyu mor meyveleri ile birçok kişiyi kendisine hayran bırakan bir türüdür. Bu iştah kabartan küçük siyah taneler, sağlık üzerine sayısız faydaları nedeniyle yıllardır içlerinde soğuk algınlığı ve gribin de olduğu çeşitli hastalıklarda şifa verici olarak kullanılmaktadır. Tüm dünyada taze meyvesinin yanı sıra şurupları da bulunan mürver, birçok içeceğin yapımında da kullanılabilmektedir. Vücuttaki inflamasyonla savaşabileceği düşünülen pek çok antioksidan içermektedir. Grip ve soğuk algınlıklarının tedavisinde kullanılabilirliğini ve grip virüslerini bloke edebildiğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

ACAİ BERRY

Acai, Brezilya’daki Amazon nehrinin havzalarında yetişen, kendine özgü bir tadı olan, büyük bir bölümü çekirdekten oluşan keyifli bir meyve… Son dönemlerde adını kapsüllerden duymaya alışsak da burada belirtilen faydaları, meyvenin kendisini temel alarak yazdığımı ve kapsülden ziyade meyvesini yemenizi önerdiğimi önemle belirtmek isterim. Kanserden korunma, cinsel performans ve yaşlanmayı geciktirme üzerine olumlu etkilerinin yanı sıra içerdiği omega-9, demir, kalsiyum ve A vitamini ile bağışıklık sistemi üzerine de olumlu etkileri olan acai berry, kış aylarında gripten korunmak adına tüketilmesi isabetli meyvelerdendir.

LAHANA

Lahana (Brassica oleracea capitata), yaklaşık 4,000 yıldır tüketilen, dünya genelinde 400’den fazla türü bulunan bir şifa kaynağı… Kırmızısı ve yeşiliyle mutfaklarınızı süsleyen lahana, Çin, Hindistan ve Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede yetiştiriliyor. Antik Yunanlıların birçok hastalığın şifası olarak kabul ettiği lahana, yüksek C vitamini ve lif ile bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen glutatyon içeriyor. Seoul National Üniversitesi’ndeki bilim adamları yaptıkları bir çalışmada, kuş gribi virüsü taşıyan 13 tavuğu, lahana içeren bir besin türü ile beslediklerinde bir haftanın sonunda tavukların büyük bir çoğunluğunda iyileşme gözlemlediklerini bildirmişlerdir. Kış mevsiminde bulunmasının kolay ve fiyatının ucuz olması, lahanayı sofralara taşıyarak tabaklarına sağlık doldurmak isteyenler için bir avantaj gibi görünüyor.

TATLI BADEM

Uzun kış gecelerinin keyifli atıştırmalıkları arasında yer alan bir avuç badem, sizi stresten ve gripten korumaya yardım edebilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren E vitamini, stresi azaltmaya yardımcı riboflavin, niasin gibi B vitaminlerini içeren badem, gül familyasından bir meyve ağacının tohumudur. Bir küçük avuç badem, iyi bir kalsiyum ve demir kaynağı olmasının yanı sıra günlük E vitamini ihtiyacınızın %35’ini, magnezyum ihtiyacınızın %20’sini sağlar. Bugünden itibaren beslenme planınıza bademi dâhil ederek grip ve stresten korunun.