DAHİLİK YOLCULUĞUNDA 5 ADIM

Deha; keşfedici, üretken zekamızı temsil eder. Kişinin olanın ötesinde yenilikler üretebilmesini, farklılıklara yelken açabilmesini sağlar. Bilinenin bulunanın değil; bilinmeyenin, bulunmayanın peşine düşüren bir özel yolculuktur dahilik yolculuğu.

Dahiler, çok şey bilenler değil, topluma yepyeni ve çok farklı şeyler, orijinal bilgiler taşıyanlardır. Zihnin üretkenliğini tetiklemek için yapılabilecek pek çok uygulama vardır. Bunlardan 5 tanesini birlikte inceleyebiliriz.

Doğru Nefes Alalım;

Beynimizi besleyen en önemli iki kaynak; glikoz ve oksijendir. Bu yüzden beslenmemizi glikoz ile zenginleştirelim. Oksijeni de doğru nefes alış çalışmalarıyla beynimizin hizmetine sunalım. Daha zinde ve etkin bir hayat yaşayalım.          
Doğru nefes alış denilince, hemen akla gelen şey diyafram nefesidir.
Günümüzde nefes alış alışkanlığımız genelde diyaframdan değil de göğüstendir. Nefes alışımızı, akciğerden diyafram zarına değiştirmek; yaşam kalitemizi ve beyin etkinliğimizi çok artıracaktır. Diyafram zarı, mide ile iç organlarımızı birbirinden ayırır. Diyafram soluması aşağıya doğrudur. Bu solumada, ciğerlerin alt lobları etkili kullanılır ve ciğerlere daha fazla oksijen alınır.

Mekanın Zincirlerini Kıralım;

Hep aynı mekanlarda bulunduğumuzda, hatta sadece düşünce dünyamızda bile hep aynı mekana takılıp kaldığımızda zihin dünyamız olumsuz etkilenir. Bu yüzden farklı farklı yerleri ziyaret etmek, seyahatlerimizi hep aynı ortamlara yapmaktan ziyade farklı ortamlara doğru gerçekleştirmek çok önemlidir. İşimizle evimiz arası bir dünyada yaşamamız gereken zaman dilimlerinde bile, gidiş gelişlerde farklı farklı yolları kullanmak yine etkilidir.
 Bu yüzden, kendi çevremizden zaman zaman çıkalım. Orijinal ve alışık olmadığımız ortamları ziyaret edelim. Böylece zihin dünyamızı daima tetiklemiş olalım.

En’ler Arası Seyahate Çıkalım;

Bu konu da yine zihin dünyamızı kalıplardan kurtarmamız adına çok önemli bir konudur. Zihnin, çevremizde olagelenler dünyasından sıyrılıp da ötelere doğru yönelmesi adına adımlar attırır.
Bu yüzden, zihnimizi bir mekik gibi geliş gidişlere yönlendirelim. En uzak-en yakın, en uzun-en kısa, en büyük-en küçük, en yüksek-en alçak… gibi. Zıtlıklar dünyalarını keşfe çıkmak çok ilginç bir deneyimdir. İnsanı genellemelerle yetinen, duyduğu ilk rakamı standardize eden bir bakış açısından kurtarır. Zıtlıklar arası düşünce seyahatleri, zihni müthiş bir şekilde aktive eder, tetikler.

Zaman Denizinin Dalgıcı Olalım

Bu adımda da zaman denizinde muhteşem yolculuklar teklif ediyoruz sizlere. Kendi yaşam sürecimizin sergilendiği sınırlı süreçle kalmayıp, zaman ipinin öncelerine ve sonralarına ulaşmaya odaklanalım. Tıpkı denizlerdeki incelikleri keşfe çıkan bir dalgıç gibi. Zaman denizinin bugününden bir dalış yapıp,  zamanın farklı diyarlarından yüzeye çıkalım.
Zaman denizi dalgıçlığımızı öncelikle kendi ömür sürecimizde yapalım. Ancak, bununla da sınırlı kalmayalım. Tüm dünyanın ömrüne yelken açalım. İlk insanı karşılayalım dünyamızda ve adım adım devirlerde yaşadığımızı hayal edelim. Taş devrinde, ortaçağda, Selçuklular Devrinde, Osmanlı Devrinde kendimizi bir şekilde yerleştirelim. Neler yapıyor olduğumuzu düşünelim. Sonra da geleceğe seyahatler yapalım. 20 yıl sonrasına, 100 yıl sonrasına, 500 yıl sonrasına. Yaşadığımız ortamı kurgulayalım.

Orjinallikler Diyarına Yelken Açalım

İşte dahilik konusunun en etkin sırrı budur, değerli dostlarım. Kalıplarla sarmalanmış, kendi zihnimizde inşa ettiğimiz hapishanemizden çıkalım.

Yepyeni orjinalliklerle dolu dünyaları keşfedelim. Her zaman yapageldiğimiz şeylerin dışında yepyeni davranışlarla zenginleştirelim hayatımızı. Zihin dünyamız için bu çok önemli bir yaklaşım olacaktır.  Hep aynı yollardan geçmeyelim. Değişik yollarda yürümek, zihnimizi her konuda değişik yolları da düşünebilmeye tetikler. Farklı bakış açılarına yönlendirir. Hep aynı şeyleri yapmayalım. Değişik hobiler edinelim. Kim bilir yetenekler dünyamızda hiç fark etmediğimiz nelerle karşılaşacağız bu tecrübeyle? Sadece aynı kişilerle görüşmeyelim. Yepyeni insanlarla tanışalım. Her insan ayrı bir dünya. Hepsinin hikayesi apayrı ve kendine özel. Bu yüzden yeni dünyaları keşfetmek için, yepyeni dostlar edinelim.

Bu 5 adımla zihinsel sınırlarımızı kıralım ve ufkumuzu çok ötelere taşıyalım. Böylece yenilikler ve üretkenlik dünyalarının kapılarının bizlere de aralanmasını dileyelim.