Beyindeki Gizli Arşiv


Beyin arşivi, beynin duyu organlarından aldığı iletilerdir; anne karnında üç aylıkken edinmeye başladığımız bilgi birikimidir. Aslında bu birikimin duyu organları ile alındığını söylemek yeterli değildir. Çünkü bu arşiv, kişinin bütünsel arşivi olduğu için, buna kendi iç dünyasından, hayallerinden edindiği deneyim ve bilgiler de eklenir. İnsan her yeni bilgi edindiğinde bu arşiv taranır, buradaki bilgiler ile yeni bilgi anlamlandırılmaya çalışılır.

Beynimiz, her zaman sahip olduğu arşiv ile aynı doğrultuda çalışır. Eğer beyine başarı, mutluluk ve güzellik dolu imajlar yüklenirse, kişinin davranışları her zaman bu doğrultuda olur. Ancak kişi olumsuz imajlarla beynini doldurursa, yapmak istediği her şeyde olumsuzluklarla karşılaşacak ve başarıya hiç ulaşamayacaktır. Olumlu imajlar, olumlu düşünceleri, olumlu düşünceler olumlu davranışları, olumlu davranışlar olumlu sonuçları doğurur.
Beynimize her duyu ile olumlu imajlar göndermek bilinçli olmasa da, bilinçaltı tarafından sürekli insana hatırlatılan bir olgudur. İnsanlığın varoluşunda ilk ihtiyacı beslenme ve barınma olmuştur. Barınmadaki amaç tamamen insanın kendi rahat, huzurlu ve güvende hissetmesi, yani bir başka değişle güzel şeyler hissetme ihtiyacıyla bir sanat dalı olan mimari ortaya çıkmıştır. Beslenme ihtiyacı olan insan, zaman içinde ve tabii ateşin icadıyla lezzetli yemek arayışı içine girerek güzel tatlarla beynini beslemiştir. İlk müziğin ortaya çıkması güzel sesler duyma ihtiyacıyla olmuştur. İlk resim güzel şeyler görme ihtiyacıyla, ilk parfüm güzel kokular duyabilmek için icat edilmiştir.
İnsanoğlu, bilinçsizce doğruya yönlendiği tarih sürecinden, bugün yanlışa kendini bilinçli olarak sürüklemektedir. İnsanlar korku filmleri, dram dizileri, arabesk şarkılar, vahşet resimleri, kriz haberleri, komplo hikâyeleri ile beyinlerini her an olumsuzla doldurma çabası içindedirler.

Beynin mükemmel özellikleri ile en uygun kullanımının, sizi başarıya götüreceği en büyük gerçektir. Mademki herkesin beyin yapısı aynı, fark yaratmak için beyninizi toplumdan farklı şeyler ile beslemeniz durumunda, sizin lehinize çalışan bir beyine sahip olabileceğinizi unutmayın. Ulaşmak istediğiniz yaşantılarla, sahip olmak istediğiniz şeylerle iç içe yaşayın. Onları hayalinizde bile yaşasanız, bir gün sizin olacak emin olun.

Cemal Kondu
Kaynak: www.gencgelisim.com