Hayat Anlayışınızı Değiştirebilecek Egzersizler


Egzersiz yapmak, beynin endorfin salgılamasına ve stresin azalmasına neden olur. Basit bir biyoloji bilgisiyle daha fazla temiz kan ve dolayısıyla oksijen beyne gider, bu sayede sinir sistemi daha kuvvetli olur. 

Hayat çok boyutlu bir kavramdır. Zihin, beden ve ruhun birbirleri ile etkileşim içinde olarak bir bütün oluşturduğundan bahsetmiştik. Bütünsel ve hızlı bir değişim için bedensel, zihinsel ve ruhsal çalışmalar gerekir. Fiziksel egzersizlerin zihin açıcı olduğunu, ruhsal meditasyonların kişiye daha berrak bir zihin sağladığını ve gelişen bir zihnin bedenen ve ruhen sağlık kazandığını kabul edersiniz. Günümüzde zihinsel, ruhsal ve bedensel konuları birbirinden ayırmak mümkün değildir.
Her okulda “sağlıklı zihin sağlıklı vücutta bulunur” sözü öğretilir ve önemini belirtmek için panolara yazılır. Fiziksel egzersiz yapmak, kişiyi formda tutmak, sağlıklı yapmak dışında, bilgileri kolay hatırlamaya da yardımcı olur. Egzersiz yapmak, beynin endorfin salgılamasına ve stresin azalmasına neden olur. Basit bir biyoloji bilgisiyle daha fazla temiz kan ve dolayısıyla oksijen beyne gider, bu sayede sinir sistemi daha kuvvetli olur. Pasteur Enstitüsüne göre, bedensel egzersiz akson ve dendritlerin büyümesine yardımcı olur, bu sayede zihin gücünüz artar.
Hazır gıdalar, televizyon ve bilgisayar etkisi göz önüne alındığında kişilerin ve özellikle çocukların spora daha fazla ihtiyacı vardır.
 Beyin Egzersizleri
Beyin jimnastiği, ilk olarak öğrenme güçlüğü çeken disleksi yaşayan öğrenciler için tasarlanmıştı. Daha sonraları herkes için uygun olabileceği bir şekilde yeniden tasarlandı. Beyin egzersizleri sırasında bilinçli olarak her zaman işinize yarayabilecek beyin kalıpları tasarlıyorsunuz.
Yorulduğunuzda, çok çalıştığınızda bir süre ara verip küçük bir beyin jimnastiği yapın. Bu rahatlamanızı, konsantre olmanızı ve dinlenmenizi sağlayacaktır. Bir kâğıda keçeli kalemle ortadan başlayarak sonsuz işareti çizin. Aynı sonsuz işaretinin üzerinden bir ritim dâhilinde geçmeye devam edin. Bir süre sonra kalemi bırakın ve bu şeklin üzerinden sadece gözlerinizle geçin. Bu çalışmayı birkaç kez yaptıktan sonra sonsuz işaretini kâğıt kalem kullanmadan sadece gözlerinizle de yapabilirsiniz. Ancak başlangıçta biraz zor olabilir.

Ruhsal Egzersizler
Danah Zohar ve Ian Marshall “ultimate intelligance” kitapları için ruhsal zekânın bilimsel temelleri ve tanımı üzerinde çalışmalar yaptılar. Bana göre ruhsal zekâ anlamlandırma kapasitesidir. Zohar “Ruhun zekâsı” olarak tanımlar. Hayatın bütününü görme ve yenileme kapasitesine bağlı olduğunu vurgular. En önemlisi içinde bulunulan durumu kurallarına göre oynayıp oynamayacağına meydan okuma yeteneğidir. Ruhsal zekâsı gelişmiş bir insan iş kararları alırken bile aynı zamanda işin etiği ve toplumsal etiği de karar verme aşamasına katar. Ruhsal zekâsı gelişmiş bir öğrenci kopya çekmez. Bunun kendine bir şey kazandırmayacağını aksine ruhsal anlamda kaybettireceğini bilir.
 Zohar, Gama beyin dalgalarının üst düzey ruhsal zekânın kanıtı olan üst düşünce ipuçları içerdiğini savunur.

“Anlamlı öğrenme, mantık ve sezgiyi, akıl ve duyguyu, kavram ve deneyimi, fikir ve anlamı birleştirir.”
Carl Rogers


1.FARKLI BİR KOKU İLE UYAN
Her sabah bir kokuyla güne başlarız aslında. Genellikle de her sabah uyandığımızda aldığımız koku aynıdır. Kimileri için yeni demlenmiş bir çay, kimileri için bir kahve, kimileri için ise süt kokusudur. Vanilya, turunç, biberiye veya nane gibi bir kokuyla uyanmayı hiç denediniz mi?
En sevdiğiniz aromayı başucunuza koyun. Ağzı kapalı olsun. Sabahları uyandığınızda, duştan sonra ve giyinirken aromanın kapağını açın ve koklayın.
Kahve kokusuyla başlayan bir güne ait özel bir şeyler hatırlamadığınızı fark edebilirsiniz. Oysa her gün yeni bir koku ile güne başlamak farklı nöral yollar oluşturmayı kolaylaştırır.

2.DİŞLERİNİZİ DİĞER ELİNİZLE FIRÇALAYIN
Eğer sol elinizi baskın olarak kullanıyorsanız, sağ elinizi kullanarak; eğer sağ elinizi baskın kullanıyorsanız, sol elinizi kullanarak dişleriniz fırçalamayı deneyin. Aslında bu egzersizi düğmelerinizi iliklerken; saçınızı tararken; traş olurken; makyaj yaparken veya yemek yerken de uygulayabilirsiniz.
Bu egzersiz beyninizin normalde kullandığınız yarısındansa diğer yarısını kullanmanızı sağlar. Standart olarak beyninizin bir yarım küresinde oluşan dönüşüm, bağlantı ve bilgi akışı; diğer beyin lobunda oluşmaya başlar ve bu sayede alışılmış olanın dışında yeni bir alışkanlık gibi yeni bağlantılar kurulmaya başlanır.

3.DOKUNMA DUYUNUZU ETKİNLEŞTİRİN
Dolabınıza gidin ve gözlerinizi kapatın. Dolabın içindeki kıyafetlere bakmaksızın bugün giymek istediklerinizi dokunma duyunuzla seçmeyi deneyin. İpeksi; yünlü; sert veya yumuşak her dokuyu hissetmeye ve uyumlu giyinmeye çalışın. Kıyafetlerini seçerken sadece ellerinizi ve parmaklarınızı kullanmayın. Yanaklarınız, dudaklarınız, ayaklarınız kısacası vücudunuzun her yanı duyu reseptörleriyle doludur. Seçim yaparken bunların hepsinden faydalanın.
Bu egzersiz görme engellilerin duyularını nasıl algıladığını anlamanız konusunda size yardımcı olacaktır. Parmak uçları çok hassastır. Sadece onların size verdiği mesajı algılayabilmek için onlara öncelik vermelisiniz.

4.BEYİN MOLASI VERİN
Gün içinde teneffüs, kahve molası, öğlen arası gibi isim verdiğimiz aralar veririz. Bir kahve molasında beynimize öğrendiklerini düzenleme fırsatı tanırız. Bu tür molalar zihinsel gevşeme ve sosyalleşme zamanlarıdır.
Bununla birlikte 15 dakikalık bir tempolu açık hava yürüyüşü; vücudu canlandırır, zihni temizler ve duyuların gerçek dünyasına bir kapı açar. Bu 15 dakika içinde stresten uzak olmaya ve zihin açıcı etkileşimler içinde olmaya dikkat edin.

5.HAYATINIZI TERS YÜZ EDİN
Odanızdaki aile fotoğraflarınız; resimli takvimi veya masa saatinizi ters çevirin. Beynimiz görsel bilgiyi işlemek söz konusu olduğunda tam olarak iki başlıdır. Analitik beyin; sözel beyin veya sol lob; kısa bir bakıştan sonra nesneyi etiketler. Sağ lob ise mekânsal ilişkileri de algılar; sözsüz ipuçlarını değerlendirir.
Bir resme düzgün şekilde baktığınızda; sol beyin hemen onu etiketlemeye başlar. Oysa resmi alt üst ettiğiniz de bu strateji işlemez. Sağ beyin; şekiller ve renkler arasında bağlantılar kurarak bir puzzle gibi çözümlemeye çalışır.


Kaynak: www.gencgelisim.com