Kariyer Basamaklarında Kadınlar İçin Yol Haritası

 


Kadınlar kariyer yaparken erkeklere nazaran farklı adımlar atmak, hedef seçiminde daha belirgin çizgiler çizmek, daha titiz davranmak durumundadır. İşte başarılı ve kariyer sahibi bir kadının yol haritasının sahip olması gerekenler:
 

 

1.      Öncelikle meslek seçiminde doğru hedeflere yönelmek önemli. Kariyer yapmak isteyen bir kadın, "kariyer yol haritası"nda ilgi ve yetenek analizini ihmal etmemeli. Gerekirse bir kariyer koçuna başvurmalı. Başarılı olabilmek için önce "istediği en iyiye" yönelmeli ve doğal kimlikleriyle uyumlu bir iş seçmeli. Sevse bile, yetenekleriyle uyuşmayan bir iş olmamalı asla.

 

2.      Şunu unutmamak lazım: Kariyer yapmak kadınlar için gerçekten zor. Bir kere kendi ile aynı konumdaki bir erkeğin performansının iki katını göstermesi gerekiyor. Bu nedenle birilerinin sizde eksik bulmasına fırsat vermeyin.

 

3.      Zaman yönetimi konusunda çok hassas davranarak, hem iş hem de aile yaşamını dengelemek önemlidir. Bu nedenle, yükselmek isteyen her kadın zamanı planlamayı öğrenmeli ve önceliklerini iyi ayırt etmeli.

 

4.      Herhangi bir dalda başarılı ve lider olmuş kadınları incelerseniz, bunların sorumluluk alan kişiler olduğunu görürsünüz. Sorumluluk ve inisiyatif almaktan kaçınmamalıdır. Sorumluluk her alanda başarının destekleyicisidir.

 

5.      Çatışmadan çok uzlaşmaya eğilimli bir yaklaşım içinde olun. Kavgalı ve gergin ortamlarda başarılı olmak çok zordur.

 

6.      Liderlik becerilerinin yanı sıra, takım çalışmasına dair eğitimleri de ihmal etmeyin. İyi bir “takım oyuncusu” olun.

 

7.      Yükselmek isteyen kadın kendini tanımalı. Yeterliliklerini, karakter özelliklerini, güçlü ve zayıf yanlarını bilmeli. Hiçbir zaman "erkek gibi kadın" denmesine fırsat vermemeli, kimliği ile barışık olmalı.

 

8.      şünceler pozitif çerçevede şekillenmeli; çünkü başarılı olmayı düşünerek başarı kazanma ihtimali daha yüksektir. Bu, aynı zamanda kadın olmanın önemli bir avantajıdır, zira onlar olumlu düşünmeye daha yatkındırlar. Pozitif duygular, hem hedefe daha hızlı yönelmeyi sağlar hem de ekilen başarı tohumlarının yeşermesini hızlandırır.

 

9.      Riskler ne kadar cesur ve kendinize güvenli olduğunuzu gösterir, sizi liderliğe yaklaştırır.

 

10.  Yapılan araştırmalar ve iş deneyimleri, başarılı kadınların “duygusal zeka”sının gelişkin olduğunu gösteriyor. İş ortamında erkeğe benzemeye çalışmayıp daha çok kadına özgü olan bu özelliği geliştirin. Duygusal zekaya dair daha çok bilgi edinin ve gerekirse bir uzmanla çalışıp bu yönünüzü geliştirin.

 

11.  İyi bir yönetici çalışanlarla daima ilişki içine olur. Onlardan kendini soyutlamaz.

12.  Eleştirilere karşı dayanıklı olmalı. Eleştiriyi gelişimin öğesi olarak kabullenmeli.

 

14.  Bilgi çağında başarının bir yolu da, sürekli öğrenmek ve gelişmek... Bugün, bilgiler sürekli eskiyor. Zamanı yakalamak, bilgi ve deneyimi geliştirmekle sağlanır.

 

15.  Seyahat etmek, hobilere sahip olmak da insanın dünya görüşünü zenginleştiriyor. İnsanlara ve olaylara yaklaşımını farklı bir boyuta taşıyor. Mutlaka hobi edinin…

 

16.  Etik değerlere sahip olmak da önemli. Bu, toplumdaki saygınlığınızı ve güvenirliğinizi artırarak, başarıya bir ivme kazandır.

 

İşe Başlarken...

 

1        İş yaşamına hazırlıkta, altı çizilecek bazı noktalar var. Bu süreçte, ilgi alanlarını ve kariyer seçeneklerini keşfetmek için “öğrenme ve keşfetme” süreci yaşamalı. Bunun için  ilgi alanı ile ilgili farklı kitap ve makaleleri okumalı. Örnek yaşamları incelemeli. Örneğin, bu alanda kariyer yapmış kadınların başarı sırları öğrenilmeli.

 

2        Okul başka, hayat başka. Bir kadın hiçbir zaman öğrendiklerini yeterli görmemeli. Öğrenecek çok şeyi olduğunu kabul etmeli. Karşı karşıya kaldığı her sorunu biritim fırsatı olarak görmeli. Sürekli gözlem yapmalı. Örneğin, staj yaptığı firmada çalışma ortamını ve kendini çok iyi gözlemlemeli.

 

3        Kendisine verilen standart işler dışında, yaratıcığını gösteren yararlı projeler hazırlamalı, yöneticisine takdim etmeli. Proje, pratik olarak uygulamaya konulmasa bile, bu davranış yöneticide olumlu bir izlenim bırakacaktır.

 

4        Kadınlar işyerinde mutlaka zorlukla karşılaşacaktır, sırf kadın olduğu için bir sıfır geride başlamak söz konusu bir kere. O yüzden, iş yaşamının ilk zamanlarında, zihnini zorlukları yenmeye şartlandırmalı, buna hazırlıklı olmalı.

 

5        Fiziksel özelliklerini (örneğin güzelliğini) kullanmayı düşünmemeli, işyerinde kendisini kadınsı özellikleriyle değerlendirme çabasında olanlara asla fırsat vermemeli.  

 

6        İş ortamında kimsenin moralinizi bozmasına izin vermeyin. Kendiniz için gerekliliğine inanıyor ve içtenlikle istiyorsanız düşündüklerinizi gerçekleştirin.

 
Ayla Önder