Hayalinizdeki İşi Almanızı Sağlayan İş Görüşmesi Tüyoları


İş görüşmeleri günümüzün en kritik buluşmalarından biri. Çoğu insan hayatından en az bir iş görüşmesi yapmak zorunda kalır. Bu toplantılardaki tavrımız ve konuştuklarımız, sonucu doğrudan etkiler.


Hazırlanmadan gidilen bir iş görüşmesinin başarılı geçme ihtimali çok düşük. Özgeçmişiz ve referanslarımız güçlü de olsa hazırlanmak ilk şart. Peki, bu hazırlık nasıl olmalı? Hangi noktalara dikkat edeceğiz?

1.        İlk olarak kendimizi tanımamız gerek. Yeteneklerimizin ve tecrübelerimizin, uzman olduğumuz alanın her açıdan farkında olmamız önemli. Görüşme esnasında ön plana çıkarmak ve anlatmak istediklerimizi de planlamakta fayda var.
2.        İş başvurusunda bulunduğumuz kurumun faaliyetleri, vizyonu ve felsefesi konusunda azami bilgi sahibi olabilmek en önemli detaylardan biri. Bizim kişiliğimize ve hayat tarzımıza ne kadar uyuyor bu felsefe, bunu da iyi değerlendirmek gerekiyor.
3.        Tabi yine internetten veya çeşitli dergi ve kitaplardan iş görüşmelerinde en çok sorulan soruları bulmak ve çalışmak da hazırlık aşamasının olmazsa olmazlarından.
4.        Bu hazırlıkları yaparken görüşme tarihi ve saatini en kesin haliyle netleştirin. Hazırladığınız özgeçmişin, iletişim bilgilerinin, hatta referanslarınız ile ilgili iletişim bilgilerinin hatasız olmasına dikkat edin.
5.        Görüşme esnasında net şekilde cevaplamanız gereken sorulardan bazıları da şöyle:
·         Sizi neden işe almalıyım?
·         Son işinizle ilgili en çok sevdiğiniz şey nedir?
·         Son işinizden neden ayrıldınız?
·         Müdürünüzle ilgili en sevmediğiniz şey nedir?
·         En zayıf noktanız nedir?
·         Neden uzun süre işsiz kaldınız?
·         Neden bu pozisyonla ilgileniyorsunuz?
6.        Görüşme günü geldi, çattı. Toplantı odasına güler yüzle girmek ve görüşmeyi yapacağımız kişi ve ya kişilere sıcak bir bir selam vermenin dünyanın hiçbir yerinde olumsuz karşılanacağını sanmıyorum.
7.        Cevaplarınız kısa ve öz olsun. Somut bilgiler içersin. Soru başına 2-3 dakikayı geçmemeye özen gösterin. Bu süreleri tutturmak için evde ayna karşısında prova yapabilirsiniz. Hem jest ve mimiklerinizin, beden dilinizin de farkına varmış olursunuz.
8.        İş hayatında en başarılı olduğunuz ve aklınızda yer etmiş olayları anlatın. O başarıyı nasıl elde ettiğiniz, nelere dikkat ettiğiniz gibi detaylara da yer verin. Bu şekilde 2-3 gerçek hikayeniz olsun aklınızda. Sorulara verdiğiniz cevaplar, vücut diliniz, ses tonunuz, bedeninizin verdiği olumlu ya da olumsuz sinyaller büyük bir dikkatle incelenecektir. Bunu aklınızdan çıkarmayın.
9.        Yine görüşme öncesinde yapabileceklerimizden biri de aklımıza takılan soruları listelemek. Bunları görüşme esnasında sorup öğrenmeye çalışmak kuruma olan ilginizin derecesini gösterecektir. Sorabileceğiniz sorulardan bazıları şöyle olabilir:
·         Bu firmadaki başarılı çalışanların öne çıkan özellikleri nedir?
·         İşe başlarsam ilk 6 ayda benden beklentileriniz ne?
·         Çalışanları nasıl değerlendiriyorsunuz ve terfi ettiriyorsunuz?
·         Bu görüşmeden ne kadar süre sonra sizden haber alabilirim?
10.    Maaş ve diğer çalışma şartlarını bir sonraki teklif görüşmesine bırakın. Sizinle çalışmak isterlerse bir sonraki toplantıda şartlar da konuşulacaktır. O zaman maaş ve diğer sosyal destekleri sormanız daha makul olur.
11.    Örnek soruları ezberlemeyin. Kendi durumunuza ve çalışacağınız iş yerine göre değişiklikler yapın. Kendi kelimeleriniz ve cümlelerinizle doğal bir şekilde sormanız daha iyi olacaktır. Görüşme boyunca gergin bir yüz ifadesi takınmanız işe alınma şansınızı düşürecek etkenlerden biri. Hatta sizi test edebilirler. Kolay sinirlenip sinirlenmediğinizi anlamak isteyebilirler. Her durumda sakinliğinizi ve pozitif duruşunuzu bozmayın.
12.    Bu noktalara dikkat ederseniz ve hazırlıklı olursanız, görüşmeye çalışarak giderseniz işi alma ihtimaliniz de o derece yüksek olacaktır.
Alper Altun 
 alper@alperaltun.com

Kaynak:www.gencgelisim.com