ARTIK HERKES ÜNİVERSİTELİ OLACAK



  Sen bir iş adamısın. Şirketinde çalıştırılmak üzere dört tane makine mühendisine ihtiyacın var. Müracaat 100 kişi... Bu dört kişiyi nasıl seçersin? İlk gelen dördünü mü alırsın? Yoksa özel bir testten mi geçirirsin?


Bundan 15 yıl önce sadece 70 civarında üniversite vardı. Oysa geçenlerde okuduğum bir haberde sadece İstanbul’da 50’ye yakın üniversitenin kurulması için çalışmalar başlamış.  Süper bir şey!
Anlatamadım mı? Sadece İstanbul’da 50 üniversite dedim. Ayrıca her şehrin bir üniversitesi var. Harika!  Çok yakın bir zamanda her lise bitiren, bir üniversiteye girebilecek. Hoş, açık öğretimi sayarsak bugün de gidebiliyor ya… Ama formel anlamda üniversiteler, yakın bir zamanda sınava giren bütün öğrencileri alacaklar. Sevindirici. Çok mutlu edici.
Aman ne güzel! İstihdam (İşe yerleştirme) açığı ne olacak peki? O konuda bir gelişme var mı? Maalesef yetersiz.  Okulu bitiren öğrencilerin hepsine dönük istihdam olanakları sağlanma zorunluluğu oldukça önem taşıyor. Eldeki pirinç, pilav yapmaya yeterli değil. On binlerce mezun vermiş ve mezunların büyük bir çoğunluğu işsiz olan bir çok bölüm var. Onlarca isim sayarım. Ama kafaları karıştırmak istemem. Ne yapılmalı? Acilen  iş piyasasının ihtiyacı olan bölümlere ağırlık verilmeli.
Tercih yapacak dostlara, “valla dikkat edin” derim. Çok ciddi bir hata ile boşta kalacağınız bir bölümü tercih ederseniz, sonrasında iğne ile kuyu kazmaya başlarsınız, haberiniz olsun. Araştırın ya! Nerelerde iş buluyorlar? Çalışma koşulları, istihdam imkanları neler? Hepsini bulacağınız yüzlerce kaynak var. Hiç bulamadınızsa, o bölümü bitirmiş bir mezun bulun sorun. Bitirdiğin bölümle ilgili en iyilerinden birisi olmalısın. Yok başka çaresi dostum!
Sen bir iş adamısın. Şirketinde çalıştırılmak üzere dört tane makine mühendisine ihtiyacın var. Müracaat 100 kişi. Bu dört kişiyi nasıl seçersin? İlk gelen dördünü mü alırsın? Yoksa özel bir testten mi geçirirsin?
Özel bir test mi dedin? Bu testle ne yapacaksın? Anlamadım.. Yapılacak işe en iyi bileni mi alacaksın? Demek ki sen bu işi biliyorsun. Anladığım kadarıyla kendini geliştiren kişileri istiyorsun. Bu isteğin doğru.  Kendini geliştiren 4 kişiyi seçmek istemen doğru bir karar. Çünkü en iyilerle çalışmayı herkes ister.
Anlatmak istediğim şey şu: Herkes üniversiteli olunca, üniversite bitirmenin önemi azalacak. Eskiden lise mezunlarının sayısı çok azdı. Değerliydiler. Ama şimdi öyle mi? Hiç beğenmediğin mesleği icra eden bile lise mezunu... Yarın da herkes üniversite mezunu olacak. Bu kadar üniversite mezunu arasından sıyrılıp, istediğin işi bulmak ancak kendini iyi yetiştirmenle alakalı olacak. Rahmetli Barış Manço oğlu için “illâ da müzisyen olsun diye bir isteğim yok. O bir motor ustası olsun. Ama en iyisi olsun. Doğukan Usta, vidayı sıktı mı, adam gibi sıkar desinler” demişti. Tespit çok güzel. Hiç beğenmediğin mesleklerde bile ne korkunç paraların kazanıldığını bilirsin.
En iyisi olursan, korkunç paralar kazanırsın
Sayısı fazla mühendisliklerden birisi olan ziraat mühendisliği için “boşta gezersin” demişlerdi. Hakikaten birçoğu da boşta gezdi. Ama işini bilen bir çok ziraat mühendisi abim var. Bu ağabeylerim öyle korkunç paralar kazanıyorlar ki, birçok kişinin aklı hayali almaz.
Yani oldun mu en iyisi olacaksın. Bir mimar olursun, herkes projelerini çizdirmek için sıraya girer. Bir makine mühendisi olursun, bütün şirketler seni transfer etmek için sıraya girer. Hepsi de olur... Sen sakın üniversiteye gidemem diye düşünme artık. Üniversitenin tüm kapıları sana açılıyor... Sen, en iyisi olma hedefiyle yürü! Olur mu?