Ailede Güzel Düşündürüp Güzel Konuşturma Kültürü



Güzel anlayışların yeşertildiği özenli düşüncelerle geliştirilen güzel konuşma kültürü, ailenin olmazsa olmazlarından birisi olarak hayata karşı anlamlı bir pencere oluşturacaktır.

İnsan, aile, okul ve toplum içerisinde şekillenen sosyal bir varlıktır. Bu şekillenme sırasında kişi aldığı mesajları, beyninde, hoşlandıklarını haz, hoşlanmadıklarını ise acı olarak kodlar.
Çocuk eğitiminin 0-3 ve 3-6 yaş aralığı, ilk ve kalıcı şekillendirmeyi oluşturacağı için özellikle bu yaş aralıkları, üzerinde önemle durulması gereken dönemlerdendir. Çocuğun bedensel ve ruhsal gelişiminin hemen hemen hepsinde ailenin hâkim olduğu bu dönemde atılacak tohumlar, ileride yeşerecek filizlerin kalitesini belirleyecektir.
6 yaşından sonraki dönemlerde çocuğun şekillenmesinde okul gibi dış etkenler de etkili olmaya başlayacaktır ki, aile çocuğun her girdiği topluluktan sonra ‘virüs taraması’ yapmak zorunda kalacaktır. Davranışsal olarak olumlu olmayan pek çok unsur; küfürlü, argo konuşmalar, anlamsız sözcük demetleri, hoş olmayan beden dilleri, vb. çocuğun dünyasında haz olarak kodlanmaya başlayacak ve bu nedenle aile sürekli virüs güncellemesi ile çocuğun beyninde doğru kodlamalar yapmasına yardımcı olacaktır.
Kendisi ve toplum için ‘güzel insan’ yetiştirme çabasında olan aileler, çocuğun bilgi donanımının yanında davranışsal eğitimlerine de özen göstermelidir. Giderek çarpıklaşan konuşmalarımızın farkındalık oluşturularak düzeltilmesi ve güzelleşmesini sağlayacak en etkili kurum, toplumun çekirdeği olan aile olacaktır.
Çocuğun toplum içinde etkili iletişimle daha başarılı olmasında en etkin unsurların basında gelen ‘güzel konuşma ve hitabet’ konusunda ailenin dikkat etmesi gerekli adımlar şunlar olacaktır:
·         Çocuğun konuşmasını sabırla ve ilgiyle dinleyerek özgüven aşılanması,
·         Çocuğun kurduğu cümlelere olumsuz tepkiler verilmemesi, ani çıkışlarda bulunulmaması,
·         Konuşmadan önce iyi bir gözlemci olmasına ve düşünerek konuşması konusunda yardımcı olunması,
·         Konuşmasında karşı tarafın duygu ve düşüncelerine önem vererek, konuşma alışkanlığı kazandırılması.

Aile içinde güzel konuşmayı engelleyici davranışlar şunlardır:
·         İğneleme,
·         Aşağılama,
·         Söylediklerini dinlememe,
·         Olumsuz eleştirilerde bulunma,
·         Tersleme ve konuşmalarına değer vermeme…

Aile içinde güzel konuşmayı olumlu yönde etkileyici davranışlar ise şöyledir:
·         Gönülden, samimi dinlediğini hissettirme,
·         Ailevi kararlarda çocuğun fikirlerini de almak,
·         Çocuğa konuşma gelişimi konularında zaman ayırmak,
·         Tahammül etmek,
·         Özgüven kazandırmak ve takdir etmek,
·         Birlikte dramatizasyon oyunları oynamak…
Çocuk, anne babanın eline verilmiş en nadide emanet! Anne-babanın en büyük sorumluluğu, bu emaneti doğru ve güzel bir şekilde işlemek... Çocuk üzerinde en kalıcı eğitim ise anne ile babanın ağzından çıkan sözcükler kadar, yaptığı davranışlar olacaktır. Çünkü en etkili model, yine aile bireyleridir. Güzel anlayışların yeşertildiği özenli düşüncelerle geliştirilen güzel konuşma kültürü, ailenin olmazsa olmazlarından hayata pencere oluşturacaktır. Güzel düşüncelerle güzel konuşturan anlayışların gelişmesi dileği ile…

Betül Erdoğan
betul@gencgelisim.com

Kaynak: www.gencgelisim.com