Yüksel Evsen: Liderlik Devlet Adamlığıdır!

Gazeteci yazar Yüksel Evsen son günlerde en çok gündemde olan isimlerden birisi olan Devlet Bahçeli'nin hayatını ve liderlik özelliklerini yazdı. Bizde kitabın içeriğini merak ettik, Yüksel Evsen'i soru yağmuruna tuttuk:




Neden Devlet Bahçeli’nin kitabını yazdınız?
Devlet Bahçeli, genç yaşlarımdan beri kendisini model aldığım bir dava adamıdır. Partinin başına geçtikten sonra da bir parti lideri ve devlet adamı olarak en beğendiğim bir şahsiyettir. Ülkemizin bağrında yetişmiş bu değeri milletimin tanımasını istedim.

Devlet Bahçeliyi diğer liderlerden farklı kılan ne?
Devlet Bahçeli, adının anlamıyla bütünleşen, devletin ciddiyeti ve ağırlığını taşıyan bir şahsiyettir. O, ne Tayyip Erdoğan gibi muhalif düşüncelere efelenir, ne de Kemal Kılıçdaroğlu gibi “çark” eder.
Hiçbir zaman çizgisinden sapmamış, davası uğruna kendini ve özel hayatını feda etmiş, bizden biridir o.

Size göre Devlet Bahçeli’nin güçlü ve zayıf yönleri neler?
Güçlü yönünden bahsedecek olursak; değişen her türlü şartlara rağmen çizgisini koruyan bir lider olarak görüyorum Sayın Bahçeli’yi… O, daha öğrencilik yıllarından itibaren, ülkücü hareketin bir azası olmuş, en tabandan, en yükseğe ulaşana kadar, hayatının amacından, çizgisinden ve ciddiyetinden ödün vermemiştir. Partinin başına geçtikten sonra da, gelişen tüm olumsuzluklara rağmen bir çelik duvar gibi davasından en ufak bir sapma göstermemiştir. Zayıf yönü olarak, insancıl yönü ağır basar bence… Çünkü ciddiyet ve disiplin üzere dava yolunda ilerlerken, insana olan, sevgi, merhamet ve şefkati, kendisi gibi düşünsün, düşünmesin,  yurdumun tüm insanlarını merhametle kucaklayabilecek özelliktedir. Nice muhtaçlar, öğrenciler, onun bu insaniyet özelliğinden maddi ve manevi olarak fayda görmüşlerdir.


Milliyetçi camia Devlet Bahçeli’yi nasıl bir lider olarak tanımlıyor?
Milliyetçi camianın bir kısmı, geçmişte Devlet Bahçeli’yi belki de partinin genel başkanı olarak tasavvur etmedi. Ancak onlara göre, genel başkan olunca beklenenden daha iyi bir liderlik sergiledi. Partide, hareketi götürecek insanlarda ülkücülerin aradığı şey, ülkücü hareketin fikri temellerine bağlı olup olmamasıdır. Ülkücüler, partinin öncülerini o fikirlerle mücehhez görmek isterler. Devlet Bahçeli, zaten bu çizgide olan bir insandır.

 Kitabı yazarken daha önce bilmediğiniz neler öğrendiniz Devlet Bahçeli hakkında?
Örnek aldığım bir lider olarak, hakkında birçok şeyi biliyordum. Ama hayırseverlik özelliğinin bu derece güçlü olduğunu ve kimseye duyurulmadan yapıldığını öğrendim bu sayede…

Devlet Bahçeli ve partisinin son dönemde yükselişe geçtiği görülüyor? Sizce bu nasıl devam edecek?
Çizgiyi tutturursa, önümüzdeki dönemlerde MHP, tekrar yükselen bir değer olacak diye düşünüyorum. Çünkü mevcut siyasal, ekonomik ve küresel şartlar, insanları tekrar bir arayışa itmiş durumda. Bu faktörler arasındaki dengeyi sağlayacak bir güçtedir MHP. İyi bir eşgüdüm ve liderlik yönetimi ile bu yükselişin, ileride bir iktidar partisi olmaması için hiçbir neden yok.

Devlet Bahçeli, en ateşli gençlik olan ülkücüleri sokaktan ve toplumsal kavgalardan ayrı tutmayı nasıl başardı sizce?
Devlet Bahçeli, sözde değil, özde bir ülkücüdür. Bu işin felsefesini iyi özümsemiştir. Sadece birtakım sloganları ezberleyerek değil, ülkücü külliyatını sonuna kadar incelemiş bir akademisyendir. Ülkücü felsefenin özünde vatanını, milletini, soydaşını sevmek vardır ama asla insanları hor görmek, ayırımcılık yapmak ve kavga etmek yoktur. Ülkücülüğü yanlış ya da eksik anlayanları ve bu nedenle saldırgan tavır sergileyenleri bu hususta uyarmış ve kendi yaşantısıyla da ideal insan örneklerini sunuştur çevresindekilere. Bilge bir yaşamı tercih etmiş; böylece eylem ve söylemleriyle insanları kavgadan uzak tutmaya çalışmıştır. Bunu da başarmıştır.

Devlet Bahçeli'nin en önemli 10 özelliği nedir sizce?

1.                  Mütevazılık
2.                  Ciddiyet
3.                  Hayırseverlik
4.                  Davadan sapmama
5.                  Davasına inanma
6.                  Anadolu insanı, bizden biri
7.                  İnsan sevgisi
8.                  Vatan ve millet aşkı
9.                   Devletin menfaatlerini her şeyden üstün tutma
10.               Sade yaşam.

*
Lilay Koradan
lilaykoradan@gmail.com