Sen Benzersizsin!


Bir bahçede nasıl çeşit çeşit çiçekler bitkiler varsa, insanlar da çeşit çeşittir. Kimisi uzun, kimisi kısa, kimisi anlayışlı, kimisi sinirli, kimisi bencil, kimisi fedakâr ama hepsi kendisine özgü nitelikler ve özellikler taşırlar.
Gönül bahçemiz de aynı şekilde çeşit çeşittir. Bir papatyanın güzelliği, bir menekşe veya hanımeliyle kıyaslanamaz. Çünkü her birinin kokusu, görüntüsü ve rengi farklıdır. Aynı şekilde bir kaktüs veya bir elma ağacı da birbirinden oldukça farklıdır. Herkesin gönül bahçesinde çeşitli çiçekler yetişir. Kiminin gönül bahçesinde sevgi çiçekleri, kiminin gönül bahçesinde kin ve nefret tohumları, kiminin gönül bahçesinde ise taş, toprak ve çamur vardır. Kimininkinde  ise  umut, başarı ve fedakârlık… İnsanları da aynı şekilde birbiriyle kıyaslamak güzel değildir. Çünkü her biri kendine özgü ve özeldir.
Mucize Denen İnsan
Dünyanın en büyük mucizesi insan… Yani biziz, sizsiniz... Bizim gibi biri daha önce doğmadı ve doğmayacak da… Yani eşimiz, benzerimiz yok. Her birimizin çeşitli özellikleri var. Farkınızı görün. Her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz. Bu yeni şeyleri öğrendiğimizde herkesin algılama, öğrenme gücü farklı. Hatalar yapıyoruz belki ama hatalarımızdan da öğreniyoruz. Çabalar sarf ederek özelliklerimizi de geliştiriyoruz. Tekrar tekrar deneyerek başarılı oluyoruz. Çünkü asıl vazgeçmek başarısızlıktır. Dokuz yüz doksan dokuz kez ampule giden yolu bulmayan Edison, binincide de vazgeçmedi. Hiç konuşamayan kekeme bir adam çalıştı, azmetti ve ünlü konuşmacılardan biri haline geldi. Hiç resim çizemeyen biri, resimleri müzayelerde satılan ünlü bir ressam oldu. Bunun gibi daha bir sürü örnek verilebilir.
İnsan...
Kâinat ağacının meyvesi,
Adem, âlemin özeti...
Küçük bir kâinat olan insan;
Büyük bir insan gibi görülen kâinatla tefsir edilebilecek derin sırlar gizler.
Kâinat...
Ancak insanın okuyabileceği devâsâ bir eser...
Ve bu eser şifreli bir mesajla yüklü...
Hayatımızın amacını bulmak için ipuçlarının yarısı içimize; diğer yarısı gökyüzüne saçılmış.
Her rüzgâr, savuracak bir toz bulur,
Her hayat, yaşanacak bir can bulur,
Her umut, gerçekleşecek bir düş bulur,
Bulunmayacak tek şey: Senin benzerindir.

Sibel Yolak
Dahi Beyin Blog