KİBRİTLERLE İLGİLİ HABERLER

KİBRİTLERLE İLGİLİ HABERLER

ž     Özel bir şirkette çalışan 23 yaşındaki Ali Dost, 16 senedir psikolojik olarak şartlandığı için kürdan, kibrit ve kulak çöpünden uzak duruyor. Ali Dost, eliyle ya da vücudunun herhangi bir yeriyle bu nesnelere dokunamıyor. Öyle ki bu nesnelerden birisine temas etmesi halinde ise yaşadığı ürpertiyi banyo yapmadan üzerinden atamıyor. Ayrıca, Ali Dost, bu nesnelere dokunma sohbetinin yapıldığı ortamlarda da bulunamıyor. Dost, içinde yaşadığı ürperti nedeniyle sohbet ortamını terk etmek zorunda kalıyor. Bu durumun hayatında birçok zorluğa neden olduğunu söyleyen Ali Dost, kibritle mutfak ocağı yakamadığını ve yemek sonrası kürdanla dişlerini karıştıramadığını ifade etti. Derdine çare arayan Dost, tedavi için gitmediği doktor kalmadığını söyledi.
Ali Dost, “Sebebini bilmediğim bir nedenle isimlerini söylerken bile ürperdiğim kürdan, kulak ve kibrit çöpüne dokunamıyorum. Tedavi için gittiğim doktorlar, olayın psikolojik olduğunu söylediler, ancak verdikleri ilaçlar derdime çare olmadı.” diye konuştu.


ž     Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD), üzerine kayıp kişilerin fotoğrafları yapıştırılan 10 bin kibrit kutusunu tüm Türkiye’de dağıtmaya çalışıyor. “Umut Otobüsü” ve benzeri faaliyetlerle kurulduğu 1994 yılından itibaren yakınlarını kaybeden kişilere yardım etmeye çalışan ve bu süreçte 850 kişinin bulunmasını sağlayan YAKAD, bu kez umudu kibrit kutusuna işledi. Dernek Başkanı Zafer Özbilici, ilk etapta 10 bin tane hazırlanan kibrit kutularının bir yüzüne kayıp 2 kişinin fotoğrafını, diğer yüzüne de “Ateş düştüğü yeri yakar, bu insanlar kayıp” ifadesi ile başvurulacak numaraların yazılı olduğu bilgileri yapıştırdıklarını anlattı. Kayıplar olgusuna uzak olan toplumu kayıp insanlar konusunda bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade eden Özbilici, “Aslında herkes potansiyel bir kayıp yakını. Bu kötü piyangonun kime vuracağı belli olmuyor. İstanbul’da her yıl ortalama 2 bin insan kayboluyor. Kibrit kutularına bakan insanlar, bu konu üzerinde bir şekilde düşünecekler. Belki daha duyarlı olacaklar. Belki çocuklarının evden kaçmasına neden olacak davranışlardan kaçınacaklar. Bu kibrit kutuları birilerinin bulunmasına yardımcı olmasa bile birilerinin kaybolmasını engelleyecek” dedi.




Almanya’da bir yarış sever, yaklaşık 1 milyon kibrit çöpü kullanarak Formula 1 aracı yaptı. 6 yıl boyunca binlerce saat emek ve hatırı sayılır miktarda zamk harcayan Michael Arndt, gerçek boyutlardaki Formula 1 maketini yapmak için kibrit çöpleri ve zamka 4 bin 500 dolar harcadığını anlattı. Evinin mutfağında yaptığı eserini tamamlamak için 1686 zamk tüpü kullandığını söyleyen Arndt, aracın görünümünde bir kusur oluşmaması için her bir kibrit çöpünü cımbızla yerleştirdiğini belirtti. Parçalara bölünebilen maketin yapını kaç paraya mal oldu? Formula 1 yarışlarının tutkunu olan Michael Arndt, tam 956 bin kibrit kullanarak bu F1 McLaren 4/14 aracının benzerini yapmayı başardı. Altı sene boyunca hiç durmadan bu otomobili yapmak için çalışan Arndt'a bu araç 8 bin 725 dolara mal oldu. Arndt, 45 parçaya bölünebilen araç için bin 686 tüp yapışkan kullandı. Arndt'ın yaptığı bu otomobilin aslı 1999 yılında Mika Hakinen tarafından F1 yarışlarında kullanıldı
ž     Sinop'ta Cumhuriyet Devri başlarında, modern ve büyük bir kibrit fabrikası kurulmuştu. İşletmeye açıldıktan kısa bir süre sonra fabrika, güney tarafından denize doğru kaymaya başladı. Kaymanın önüne geçmek için sahilde beton ve demir kazıklardan setler yapıldı fakat kayma önlenemedi. Fabrika, aynı zamanda deniz kıyısında bulunan ve kuzey rüzgârları tarafından sürüklenen kumulların da istilasına uğramıştı. Güneye doğru ilerleyen kumlar, şoseyi aşarak fabrikanın makine ve kazan dairelerinin damları üzerine yığıldı. Kumların ağırlığına dayanamayan fabrikanın çatısı çöktü. Bu durum fabrikanın işleyemez duruma gelmesine sebep oldu. Daha sonra makineleri sökülerek İstanbul'a götürüldü ve Büyükdere'de yeniden kibrit fabrikası olarak işletmeye açıldı.    
     Sinop Kibrit Fabrikası'nda üretilen kibrit kutularının üzerinde bulunan amblemde

   Arapça harflerle "Türkiye Cumhuriyeti Kibritleri Sinop Fabrikası" ibaresi bulunur.

 Kaynak: www.gencgelisim.com