ÇOCUKLUĞUMDAN KALAN

Farkında mısınız, kibrit hayatımızdan çıkmak üzere. Oysa benim çocukluğumda kibritler hayatımızın olmazsa olmazlarındandı. Klasik kullanım alanları dışında o bizim oyuncağımızdı, hem de bedava.

Evimize alınan kibritlerin bir an önce bitmesi ve kutularıyla onamak için sabırsızlanırdık. Evimizdekiler yetmeyince sokak sokak dolaşır yerlerde kibrit kutusu arardık. Kutuları yırtarak desenlerinden bir nevi oyun kâğıdı yapıp oynardık. Farklı desenlerdeki kibrit kutusu kâğıdına sahip olanlar ise aramızda hep ayrıcalıklıydı, imrenirdik onlara. Deste deste birikirdi o kibrit kâğıtları bütün yaz boyunca. Çünkü onun da mevsimi vardı. Havalar ısınınca kaldırımlara oturur öyle oynardık.

Soğuk ve yağışlı havalarda ise odun ve kömürle yanan sobalarımızın ısıttığı evlerimizde o küçük kutuları üst üste dizer, çocuk halimizle inşaatlar yapardık. Bazen de birbirine yapıştırıp, eserimizin daha uzun ömürlü olmasını sağlardık. Bütün bir kış birikirdi o kutular ve havalar ısınınca tekrar kaldırımları mesken tutardık.

Şimdiki çocuklar bizim bedavaya getirerek oynadığımız bu oyunlar için para vermek zorundalar. Kibritlerle oynadığımız oyunların yerinde şimdi plastik aktörler var. Bu benim gördüğüm. Ama biliyorum ki şehir merkezinden arka sokaklara doğru gittikçe oralarda yine benim çocukluğumun oyunları oynanıyor. Böyle değilse de sağlık olsun.

Ali Topdağ

Kaynak: www.gencgelisim.com