150 Dolara Harvard Diploması

Ülkemizde üniversite mezunu olup da iş bulamayan binlerce mezun öğrenci var. Nedeni ister mezun olduğu okul, ister nitelik eksikliği olsun, iş bulamayan bu öğrenciler Avrupa’daki ve Amerika’daki okullardan diploma alarak bu işsizlik sorununa kendilerince çözüm bulmuşlar.

Bu ihtiyaca hizmet (!) veren kişiler de bu konudaki çalışmalarında hayli başarılılar. Üniversite mezunları internet üzerinden iletişime geçerek “Fake Diploma” yani “Sahte Diploma” alıyorlar. Bu diploma için ise sadece 150 $ ödüyorlar. Mezunlar, örnek diploma üzerinden okulu, okudukları tarihleri, diploma veriliş tarihi, ülke ve okulun bulunduğu şehri, şerefeleri ve dizaynı seçebiliyorlar.
Bu sahte diplomalar imza ve mühürleriyle birlikte aslından ayırt edilemeyecek kadar gerçekçi fakat gerçek değil tabi. Mezunlar aldıkları bu diploma ile kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde iş sahibi olabiliyorlar.
Sahte diploma veren kişiler işlerini o kadar ciddiye alıyorlar ki, ek ücret karşılığında transkriptinizi, yani dört yıllık notlarınızın dökümünü öğrenci işlerinden almışsınız gibi alabiliyorsunuz. Hatta daha da inandırıcı olması için değişik formatta resimlerinizi göndererek okul yıllığında yer alabiliyor, okul albümünden resimleriniz size posta ile gönderiliyor.
Araştırmalara göre, 2000-2005 yılı arasında 50 bin işsiz üniversite mezunu Türk, yabancı diplomalarla şirketlerde yönetici olarak göreve başladı. İnternette ''mantar'' gibi çoğalan ''sahte diploma'' siteleri, şu anda 500 bin civarında.


Türkiye İlk Sırada
Araştırmalara göre, bu tarz diplomalara başvuran Avrupa ülkelerinde ilk sıra Türkiye'nin oldu. Her yıl ortalama 10 bin Türk sahte diploma alıyor. Yani yılda 3 ila 5 milyon doları sahtecilere ödüyoruz. 2. ve 3. sırada ise komşu ülkelerimiz Bulgaristan ve Yunanistan bulunuyor.

Değerli mezun arkadaşlar, biz bu yazıyı sizleri sahte diplomaya teşvik etmek için değil uyarmak için yayınlıyoruz. İnternette bu konuyla ilgili birçok site var ve bu sitelerin tanıtımları mail adreslerinize de geliyor olabilir. Belki 150-300$’a sahte diploma alanlar var ama binlerce mezun da bu siteler tarafından dolandırılıyor. Dolandırıldığınızı anladığınız anda yapacak bir şeyiniz yok çünkü siz de sahtecilik yapmış oluyorsunuz.

Tavsiyemiz, hangi okuldan mezun olursanız olun, yasal yolardan açıklarınızı giderin ve asla kendinizi geliştirmekten geri durmayın.

 Bilal Özbay
 Kaynak: www.gencgelisim.com