Anı yaşamak!



Neden anı daha fazla yaşamak? Çünkü anı yaşamayı öğrenme; genel olarak sizi iş yerinde daha verimli bir kişi yapacak, stres düzeyinizi azaltmaya yarayacak ve hayattan zevk almanızı sağlayacaktır.
Siz de geçmişte yaşadığınız olumsuz duyguları yeniden yaşamak ve/veya gelecek için endişelenme eğiliminde oluyor musunuz? Eğer bu insanların çoğu gibi düşünüyorsanız, muhtemelen bu sizin davanız. İşte bu yazının amacı anı yaşamanın değerini yad etmektir.
Neden anı daha fazla yaşamak? Çünkü anı yaşamayı öğrenme; genel olarak sizi iş yerinde daha verimli bir kişi yapacak, stres düzeyinizi azaltmaya yarayacak ve hayattan zevk almanızı sağlayacaktır. "Evet Patrick, tamam çok istiyorum ama nasıl anı yaşayabilirim?" İşte burada "an"dan keyif alabilmeniz için size yardım edecek dokuz öneri:
1. Uyanır uyanmaz ki 20 saniye sürebilir, şuan hayatınızda sahip olduğunuz bütün güzellikler için şükredin. Sağlığınız, hayat arkadaşınız, çocuklarınız, aileniz, dostlarınız, işiniz, iş arkadaşlarınız, evcil hayvanınız, eviniz, arabanız, yaşadığınız ülke vb. her şey için şükredin.
2.Mümkünse açık havada, üst üste beş derin nefes alın. Burnunuzdan nefes alın ve havayı ciğerlerinizin derinliklerine bırakın, bir kaç saniye nefesinizi tutun ve havayı ağzınızdan yavaşça dışarı salın. Hemen sakinlik ve tatmin duygusuna bürüneceksiniz.
3.Çocuklarınızın ya da sevdiğiniz insanın veyahut arka planda gün batımı ile bir falezin duvarlarına vuran dalgalarını manzara alan fotoğraflara bakın.
4.Etrafınızdaki gürültüyü en aza indirin. Ipod, dizüstü bilgisayar, radyo ve televizyonunuzu kapatın. Etraftaki sesler, size güvenli hissettirse de, sizi o andan kolaylıkla uzaklaştırabilir. Duymanız gereken tek gürültü; kuşların, rüzgarın ve akan suyun sesi gibi doğanın sesleri olsun.
5.İyi bir film izleyin. "Başka yerde" olmak genellikle çok zordur fakat iyi bir filmle zihninizi meşgul edebilirsiniz. Komedi filmlerini tercih edin. Tamamen anın içinde olmanın yanı sıra, bir de gülerek bir taşla iki kuş vuracaksınız.
6.Spor yapın. Sporda gerekli olan yüksek düzeyde konsantrasyon genellikle sizi başka şeyler düşünmekten alıkoyar. Spor anı yaşayabilmek için en iyi yollardan birisidir.
7.Sadece an içinde yaptığınız şeye odaklanın. Eğer golf oynuyorsanız, sadece golf oynayın. Cep telefonunuzu kapatın, doğadan ve arkadaşlarınızla olan birlikteliğinizden keyif alın. Kişisel ve ya mesleki sorunlarınız, ya da akşam yemeğinde ne yiyeceğiniz, ya da gelecek ay tatile nereye gitmeniz gerektiği konusunda düşünmeye başlarsanız, sadece kötü oynamakla kalmayacak anın içinde de olamayacaksınız.
8.Eğer geçmişle ya da gelecekle ilgili düşünmekten kendinizi alıkoyamıyorsanız, hemen " Şimdi-burada, şimdi-burada, şimdi-burada" diyerek ya da ruhunuzu ana geri getirmeye yardımcı olacak başka bir cümleyle "odak noktanızı" değiştirin.
9.Beş duyu organınızı harekete geçirin. Hoş resimlere ya da manzaralara bakın, daha önce duymadığınız bir müziği dinleyin, yeni bir parfümü ya da çiçeği koklayın, güzel bir dondurmayı tadın, havuza atlayarak ya da ılık bir banyo alarak suyu vücudunuzda hissedin.
"Şu an" olağanüstü bir hediyedir. Yaşam ritminizi birazcık yavaşlatarak "an"dan keyif almaya bakın. Anı yaşamayı öğrenmek, iş yerinde sizi daha güçlü bir insan yapacak, stresinizi azaltmaya ve de genel olarak hayattan keyif almanıza yardımcı olacaktır...

Patrick Leroux
Çeviri: Canan Taşçılar