Hepimizin duyduğu, âşinâ olduğu bir hastalıktır diyabet...
Peki diyabette nasıl beslenileceğine dair bilgimiz var mı?
Diyabet, son
derece önemli organ kayıplarına neden olan ve kişinin yaşam kalitesini düşüren
bir sağlık sorunudur. Diyabet oluşumunda çevresel etkenlerin yanında kalıtımsal
etkenler de rol oynamaktadır. Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerini arttırmak
için beslenme ve egzersize önem verilmesi gerekmektedir. Diyabetli bireyde
insülin yetersiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kanda miktarı
yükselir; dolayısıyla HİPERGLİSEMİ görülebilir. Kan şekeri sınırı geçince de idrarla
şeker atımı artmakta ve sık idrara çıkma, aşırı derecede susama ve çok su içme görülür.
İnsülin eksikliğine bağlı olarak hücreler glikozu kullanamaz ve enerji yağlar
ve proteinlerden karşılanır. Bunun sonucu olarak da diyabetli birey zayıflamaktadır.
Diyabetin (şeker hastalığının) bireylerde yol
açtığı ciddi sağlık sorunları
- Kalp damar hastalıkları
- Böbrek sorunları
- Görme yetisinin kaybolması
- Felç
- Ayak yaraları
- Geç iyileşen yaralar
“Tip 2 Diyabetik” bireylerin yüzde 70’i obezdir. Uygun
diyetle ve enerji alımının ayarlanmasıyla verilecek olan kilolar diyabet için önemlidir.
Diyabetli bireylere neler önerebiliriz?
Diyabetli
bireylerin diyetlerinde, karbonhidrat kaynağı olarak önerebileceğimiz en uygun
besinler, tam taneli tahıllar, ekmek, kuru baklagiller sebzeler, meyveler ve
süttür. Ekmek tercihimizde kepekli ekmek ya da tam tahıllı ekmeğe yönelmemiz,
kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olmaktadır. C ve E vitamini
kaynaklarına yönelmemiz hastalığın seyri açısından uygun olacaktır. Diyabetli
hastaya önerilecek posa miktarı ise günde 25-30 gr kadardır.
Posa miktarını arttırmak için ne
yapmalıyız?
·
Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih
edilmeli.
·
Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli.
·
Meyve suyu yerine meyve yenilmeli.
·
Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve yenmeli.
·
Kuru baklagiller sıklıkla tüketilmeli (haftada
2-3 kez)
Diyabetli bireylerde diyetle alınan yağ
türlerinin dengede tutulması bakımından ne yapmalı?
·
Kırmızı et yerine tavuk ve balık tercih edilmeli
·
Haftada 1-2 porsiyon balık tüketilmeli
·
Katı yağ yerine zeytinyağı, fındık yağı, soya
yağı gibi sıvı yağlar kullanılmalı
·
Sosis, salam, pastırma, sucuk gibi ürünler
tüketilmemeli
Genel Öneriler:
·
Öğünler 3 ana ve 3 ara olmak üzere toplamda 6
öğün şeklinde tüketilmeli
·
Öğün atlanmamalı
·
İnsülin zamanında yapılmalı
·
Fiziksel aktivitelere özen gösterilmeli
Umur Önal
Kaynak: www.gencgelisim.com