Diyabet’te Nasıl Beslenmeli?



Hepimizin duyduğu, âşinâ olduğu bir hastalıktır diyabet... Peki diyabette nasıl beslenileceğine dair bilgimiz var mı?




Diyabet, son derece önemli organ kayıplarına neden olan ve kişinin yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunudur. Diyabet oluşumunda çevresel etkenlerin yanında kalıtımsal etkenler de rol oynamaktadır. Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerini arttırmak için beslenme ve egzersize önem verilmesi gerekmektedir. Diyabetli bireyde insülin yetersiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kanda miktarı yükselir; dolayısıyla HİPERGLİSEMİ görülebilir. Kan şekeri sınırı geçince de idrarla şeker atımı artmakta ve sık idrara çıkma, aşırı derecede susama ve çok su içme görülür. İnsülin eksikliğine bağlı olarak hücreler glikozu kullanamaz ve enerji yağlar ve proteinlerden karşılanır. Bunun sonucu olarak da diyabetli birey zayıflamaktadır.

Diyabetin (şeker hastalığının) bireylerde yol açtığı ciddi sağlık sorunları

  • Kalp damar hastalıkları
  • Böbrek sorunları
  • Görme yetisinin kaybolması
  • Felç
  • Ayak yaraları
  • Geç iyileşen yaralar

 

“Tip 2 Diyabetik” bireylerin yüzde 70’i obezdir. Uygun diyetle ve enerji alımının ayarlanmasıyla verilecek olan kilolar diyabet için önemlidir.

Diyabetli bireylere neler önerebiliriz?

Diyabetli bireylerin diyetlerinde, karbonhidrat kaynağı olarak önerebileceğimiz en uygun besinler, tam taneli tahıllar, ekmek, kuru baklagiller sebzeler, meyveler ve süttür. Ekmek tercihimizde kepekli ekmek ya da tam tahıllı ekmeğe yönelmemiz, kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olmaktadır. C ve E vitamini kaynaklarına yönelmemiz hastalığın seyri açısından uygun olacaktır. Diyabetli hastaya önerilecek posa miktarı ise günde 25-30 gr kadardır.

Posa miktarını arttırmak için ne yapmalıyız?

·         Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli.

·         Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli.

·         Meyve suyu yerine meyve yenilmeli.

·         Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve yenmeli.

·         Kuru baklagiller sıklıkla tüketilmeli (haftada 2-3 kez)

Diyabetli bireylerde diyetle alınan yağ türlerinin dengede tutulması bakımından ne yapmalı?

·         Kırmızı et yerine tavuk ve balık tercih edilmeli

·         Haftada 1-2 porsiyon balık tüketilmeli

·         Katı yağ yerine zeytinyağı, fındık yağı, soya yağı gibi sıvı yağlar kullanılmalı

·         Sosis, salam, pastırma, sucuk gibi ürünler tüketilmemeli

Genel Öneriler:

·         Öğünler 3 ana ve 3 ara olmak üzere toplamda 6 öğün şeklinde tüketilmeli

·         Öğün atlanmamalı

·         İnsülin zamanında yapılmalı

·         Fiziksel aktivitelere özen gösterilmeli
 
 
Umur Önal