NLP'nin Temel Yol Haritası

NLP yi kedni hayatınıza adapte etmek ve ondan azami şekilde faydalanmak istiyorsanız onun yol haritasına uymak zorundasınız. Bu yol haritası temeldir ve sizin yada birbaşka kişinin amacına ulaşmak için gerekli lan 4 temel unsuru belirler. Bunlar:


  • Ne için yola çıktığını unutma ve bil
Her işte en önemli baslangıç noktası tabiki ulaşmak istenen hedefin belirlenmesi ve asla unutulmamasıdır. Hedefinizi belirlemeniz gideceginiz yer ve ulaşacağınız nokta açısından çok önemlidir. Unutmayın ki ulaşmak istediğiniz bir hedef olmadan nereye gittiginizi bilemezsiniz

  • Çıktığın yolda hareket için tembellik yapma
Belirlediğiniz hedefe ulaşmak için devamlı ertelenen bir başlangıç zamanı sizi asla hedefinize yaklaştırmaz. Başlamaya karar vermek önemlidir ama ondanda önemli olan şey ulaşmak stediğiniz hedefe yönelik atacağınız adımları asla geciktirmemek ve geciktimemektir. Siz ne kadar geciktirirseniz hedefinizde sizden o kadar uazaklaşacaktır

  • Hiçbir eylemi savsaklama ve unutma
Hedefiniz belirleyip ilk adımınızı attıktan sonra içinizde bir gevşeme ve reahvet duygusu oluşabilir. Bu duygu sizi hedefinize yaklaşmada yanlış motive decektir. Başlamak ve hedefe doğru ileriemek iyi bir başlangıç sayılabilir ama bundan sonra yapmanız gereken adımları geciktirmek yada savsaklamak hem hedefe ulaşım zamanını arttıracak hemde sizi negatif yönde motive edecektir.

  • Yol haritasında sık sık pozisyonunu belirle ve amaç tazele
Belirlediğiniz yolda belli aralıklarla mola vermeli ve şu anda bulunduğunuz durumun hedefinizle arasındaki mesafe hakkında belirmeleler yapmalısınız. Yanlış giden şeyleri düzeltmeye çalışmalı ve hedefinize ulaşmak için yol haritanızı yeniden karşınıza çıkan problemlere göre belirlemelisiniz. Bu sizin motivasyonunuzu arttıracak ve hedefinize ulaşmada zaman kazandıracaktır.

  • Bu pozisyon ölçüsünde yeni bir yol haritası oluştur ve daima ilerle
Karşınıza bir çok problem çıkabilir ve sizin yol haritanızı değiştirmenize yol açabilir. Bu zaten öngörülmüştür ve çözümüde mevcut şartları düşünerek yeni bir hedef yol haritası oluşturmaktır. Bu harita sizin mevcut problemleri elimine etmek ve yo haritasına kaldığınız yerden devam etmek için temel oluşturacaktır.

  • Sonuca ulaşmak için asla gevşeklik gösterme
Bu çabaların sonucu elbette hedefe ulaşma ve istediğiniz değişiklikleri hayatnızaempoze etmedir. Ama bu zor ve çetrefelli bir yoldur. Asla gevşekliğe ve savsaklamaya müsamaha gösteremez ve daima yenilik ve başarıya doğru ilerler. Sizde bu yola çıkmadan önce kendinizi bu konuda pozitif motive etmeli ve başladıktan sonra asla BAŞARISIZLIĞI düşünmemelisiniz.

Bu temel unsurlar yapmanız gereken işte size yol haritasını oluşturacaktır. Sizde bu yol haritasına göre NLP nin meyvelerini toplayabilirsiniz. Ama unutmayın önce istemek sonra almak için harekete geçmek gerekir.


Bu yol haritasında size daima gerekli olan temel unsur POZİTİF olmaktır.

Pozitif olmak sizi yapacagınız iş ve ulaşacağınız amaç için daima hazırlar ve motive eder. Buda sizi heferlerinize daha kolay ulaştırır, çünkü hedefe ulaşmadaki en önemli handikap sizi ümitsizliğe düşürecek engel ve manilerdir. Bu engelleride aşmanın en temel yolu daima pozitif düşünmek ve amacı doğrultusunda çıkacak problemlerin yanısıra aynı anda çözümlerinede odaklanabilmektir.
NLP başarıya ulaşmak için en gerekli şeydir. Zira zaten amacı sizi istediğiniz konularda başarıya ulaştırmaktır. Bu amaç için elinden geleni yapar ve size yol gösterir. Tamamen bir yöntemler bütünün olduğu için herhangi bir çözümsüzlüğe karşı daima bir çıkaryolu vardır. Bu amaçla herşeyden ve her yenilikten daima faydalandığı için kendini her zaman yeniler ve geliştirir. Bu sayede hiçbir zaman çağın yada teknojilerin gerisinde kalmaz.
Unutmayın başarı bir gecede elde edilecek bir sihir yada ilüzyon değildir. Hedefinize ulaşmak için aylar yada yıllar boyu çalışmanız gerekebilir ve eğer gevşek davranırsanız hiç gelmeyebilirde. Bu bir varolma ve ilerleme savaşıır ve hiçbir savaşta kan dökmeden kazanılmaz. Burada dökeceğiniz kan alın teriniz kaybedeceginiz askerlerde çabalarınızdır. Savaşa ne kadar hazır olur ve iyi bir plan programla başlarsanız sonuç daha kısa sürede gelecek ve o oranda az asker ve kan kaybedersiniz. Buda sizin başarıya ulaşmadaki azim ve şevkinizdir. 


Serkan Ertem
Dahi Beyin Blog