Halıların Temizliği


Halılar kuru ve nemli olmak üzere iki şekilde temizlenebilir.


*KURU TEMİZLİK: En sıhhisi, elektrikli ya da elektriksiz toz emen süpürgelerle süpürmektir. Bunlar yoksa süpürgelerle süpürülerek kuru temizlik yapılır. Hasır süpürge tozları tamamen alamaz. Bunun için halıların çok tozlandığı zamanlar bir tel ya da ip üzerine atılarak vurulması ve böylece temizlenmeleri gerekir. Ancak etrafa fazla toz kaldırdığından bu usül sopayı vuran kimse için sıhhi değildir. Böyle tozlu halıların temizlenmesinde en iyi usul ise şudur:
halı, içi su dolu bir leğen üzerinde tersinden gergin olarak tutulur. Ağır bir şeyle vurulmak suretiyle halının tozunun leğendeki suya dökülmesi sağlanır. Bu şekilde halının her tarafı ayrı ayrı leğenin üzerinde gezdirilip vurularak temizlenir. Leğendeki su kirlendikçe temizlenmelidir.
NEMLİ TEMİZLİK: halıların üzerine kullanılmış çay yaprakları, kışın kar serpilerek süpürge ile süpürülür. Bu şekilde etrafa toz kalkmadığı gibi halının içine girmiş bulunan tozlar da kolaylıkla temizlenir. Ayrıca gerek kurumu gerek nemli halıların ara sıra sabunlu  su ile silinerek temizlenmesi gerekir. Rengi bozulan halılar sirkeli suyla silinirse renkleri canlanır.


Dahi Beyin Blog