Metoprogram Gereklilik Ve Olanaklılık


Bazen insanlar çalışmak zorunda olduklarını söyler. Yani yapmak zorunda oldukları için yaparlar. Bu tip insanlar gereklilik metaprogramına sahiptirler. Yani evi, arabayı gerekli olduğu için alırlar.
Bazıları ise yapmak zorunda oldukları şeye göre değil, yapmak istedikleri şeylere göre hareket ederler. İmkanları, olanakları ve seçenekleri değerlendirme amacındadırlar. Bu tür insanlar da olanaklılık metaprogramına sahiptir.

Gereklilik metapragramına sahip olanlar olanaklılık metaprogramına sahip olanlara göre daha çok iş yaparlar. Çünkü olanaklılar yeni bir iş bulduklarında işi bırakmakta tereddüt etmeyecektir.
Bu metapragramı bilmeniz çocuklarınızı yetiştirmede de size yardımcı olacaktır. Gereklilik ile motive olan çocuklara bir işi yaptırmak istiyorsanız neden böyle bir işi yapması gerektiğini anlatmanız gerekmektedir. Olanaklılıkla güdülenen çocuklara ise yaptığı işin kendisi çok değişik ve çeşitli imkanlar, fırsatlar sunacağını anlatmalısınız.
Metapragramlar iletişiminizi güçlendirecek, sorunların çözümünde daha etkili rol oynayacaktır.
Şunu da belirtmeliyim ki herkes birkaç metapragramı birden veya bir anda kullanabilir. O yüzden gerektiğinde birkaç metapragramı beraber kullanmak suretiyle etkili bir iletişim sağlayabilirsiniz.


NLP ile Başarı/Yücel Gökmen
Dahi Beyin Blog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder