Korku Veren Durumlar



Olayların korktuğunuz şekilde gelişmemesi için bir şeyler yaptınız mı, yoksa sadece oturup olanları mı izlediniz? Siz yapmanız gerekenleri yaptınız mı? Unutmayın, hareketsizlik korkuyu körükler. Belki de korktuklarınızın başınıza gelmesine neden olacak bazı şeyler yapıyorsunuzdur.

Bir kâğıt alıp nelerden korktuğunu net olarak yaz.
Düşmanı tanımlayabilirsen, onu alt edebilirsin.
Yalnız kalmaktan mı korkuyorsun? Kendine iyi bir bak. Yalnız olmanın sebepleri ne olabilir? Neleri değiştirebilirsin?
İşini kaybetmekten mi korkuyorsun? Yerini sağlamlaştırmak için neler yapabilirsin? İşini sahiplenip gereken özeni gösteriyor musun?
Şimdiki işinde sıkışıp kalmaktan mı korkuyorsun? Sonsuza kadar orada kalmaman için bir planın var mı? Yarın korktuğunun başına gelmesini istemiyorsan, bugün bir şeyler yapmalısın.
Belki de istediğin gibi bir iş bulamamaktan, hatta nasıl olursa olsun, bir iş bulamamaktan korkuyorsun. Şimdiye kadar neler yaptığını gözden geçir. Elbette biraz sabır gerekiyor, ama neleri farklı yapacaksın?
İş görüşmelerinde yeterince istekli davranıyor musun? İşi yapabileceğin ya da işi hızlı bir şekilde öğrenebileceğin konusundaki inancını karşıya aktarıyor musun?  Sen olsan kendini işe alır mıydın?
Neden? Gerekirse ücretsiz çalış ama hareket halinde ol. İlk başta mükemmel iş olmasını bekleme. Bir köşede bekleyip paslanma.
Mutlaka zamanınızı değerlendirmek için kurslara gidebilirsiniz. Ama bunu hayattan ya da korkularınızdan kaçmak için yapmadığınızdan emin olun. Kurslara saklanmak için gitmeyin. Hayatın içine dalın, hayatla yüzleşin.
İş aramaktan vazgeçmeyin. Birkaç hayırdan sonra durmayın. Akla mantığa sığmayacak şeyler yapın. Komik duruma düşmeyi göze alın. Yaptıklarınız işe yaramazsa, farklı bir şeyler yapın ve devam edin.
Ne yaparsanız yapın, sadece evinizde oturup kaderinize ya da karamsarlığa teslim olmayın. Bir iş bulmaya karar verip, buna inanıp bu doğrultuda kararlı bir şekilde harekete geçerseniz, gerçekten de iş bulamayacağınızı mı düşünüyorsunuz?
Lütfen kendinize gelin. Gidin ve o işi bulun, bulamazsanız da, siz bir işverene gidip oraya değer katabileceğiniz bir şeyler teklif edin.
Önce çalışmaya başlayın. Daha iyi bir iş için sonra endişelenirsiniz. İşe başladığınızda da işyerini, çalışanları ve patronunu hor görmeyin. İşiniz olduğu için minnettar olun ve elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.
Kendine ait bir işin var ve işinin bulunduğu nokta seni endişelendiriyorsa, neler yapabileceğin konusunda bir liste geliştir. İş hacmini arttırmak, işleri hızlandırmak için neler yapabilirsin?
Çalışanlarınla bir araya gel ve işin şu andaki durumunu açıkla. Yardım isteyip, fikirlerini al. Durumu herkes sahiplensin, birlikte bir şeyler yapın. Ama sorumluluğu ele almalısın, çalışanları ya da başkalarını suçlama. Senin daha iyi çalışanlara ihtiyacın yok, çalışanların daha iyi bir lidere ihtiyacı var.
İster kendi işinizdeki, ister çalıştığınız işteki korkularınız olsun, hemen umutsuzluğa kapılmayın. Her zaman yapılabilecek bir şey vardır. Eski kalıplardan çıkın. Yaratıcı olun. ‘İşimi nasıl daha iyi yapabilirim?’ sorusunu her zaman sorun.
İşinizde her gün ufak iyileştirmeler yapın. Her hafta veriminizi % 2 geliştirseniz, bu yılda yaklaşık % 100’lük bir artış yapar. Üç yılda, katlamalı olarak performansınızı % 800 arttırmış olursunuz.
Bu durumda, bugün sahip olduğunuz korkular kalır mıydı? Bunu başarabilirsiniz, ama her gün inatla, tekrar tekrar ‘İşimi nasıl geliştirebilirim, verimimi ve işteki değerimi nasıl arttırabilirim, kendimi hangi yönde geliştirebilirim?’ sorularını sormalısınız.  

Cengiz Erşahin/Kendini Ateşle/Akis Kitap
Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder