Beklenmedik Bir Olay Karşısında Çözüm Üretmek İçin Neler Yapılmalı?



Eşimde aradığım en önemli özelliklerden biri de proaktif olması, yani problemler oluştuktan sonra değil de, oluşmadan önce tedbirini alabilmesiydi. Çünkü çoğu zaman insanlar yaşadıkları olayların etkisinden kolayca kurtulamazlar ve “Neden böyle oldu, niye böyle bir şey başıma geldi?” deyip takılıp kalırlar. Bu tepki beylerde de bayanlar da aynı. Evlilik amacıyla görüşülen kişide incelenmesi gereken en önemli noktalardan biri; ani durumlarda nasıl tepki verdiğidir.
“Vah vah, tüh tüh!” deyip suçlama pozisyonuna mı geçiyor? Karşı tarafı rencide etme şeklinde bir eğilimi var mı? Herhangi bir olay karşısında sadece üzülüyor mu? Yoksa acil çözüm üretebilen, proaktif bir özelliğe sahip mi? Bu soruların cevabı, hayatımızı birleştireceğimiz insanın karakter özelliğini de ortaya koyacaktır. 
Bir bayan danışanım, “Eşim herhangi bir şey yaptığı zaman, bunu ısıtıp ısıtıp önüne sunuyorum. ‘Sen bunu yapmasaydın bu başımıza gelmeyecekti, sen böyle demeseydin bu böyle olmayacaktı…’ şeklinde. En az iki-üç kez aynı şeyleri söylüyorum. Bu da aramızda anlaşmazlıklara sebep oluyor.” diye anlatmıştı.
Geçmişte yaşanan ne varsa artık geçmiştir, üzerinde durmamız için hiçbir neden yok. En iyi çözüm, unutmaktır. Unutulamıyorsa bile en azından unutmuş gibi yapmaktır. Geçmişin bize hiçbir faydası yok. Bakın, “geç-miş” yani olmuş ve bitmiş; bir daha da gelmeyecek demektir. Gerçek olan ‘şu an’dır. Biz gerçek olanı, yani ‘şu an’ı, geçmişi konuşarak yok ediyoruz. Çiftlere önerim, bulundukları anı dolu dolu yaşamaları ve o anda soruna nasıl bir çözüm üretileceğinin hesabını yapmalarıdır. Olay gerçekleştiği an çözüm üretilmelidir. Sonrasında o sorunu sürekli mevzu bahis yapmak kesinlikle doğru değil.
Çözüm üretmek konusunda ben çok pratiğim derdim, ama Ahmet Bey benden iki kat daha pratik çıktı. Bu konuda birbirimizi çok iyi tamamlıyoruz. Hemen sorunu değerlendirir, çözüm üretiriz. Bu, günlük hayata dair çok önemli bir ayrıntıdır. Hayatın her alanında dikkate alınabilecek, faydalı bir uygulama. Evlilik, bütün bir hayatı paylaşacağımız bir insanla birlikte olmaksa, gündemi sorunlarla doldurup vakit kaybetmek niye?

150 Soruda Evlilik/Akis Kitap

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder