Herkese Kendini Sevdirme Duygusu

İçindeki “Benden hoşlanacaklar mı?” sorusunun yanıtını bulmak ister. Şefkat ve onaylanmaya duyduğu gereksinimle insanlara yönelir. Sevilmek, korunmak ve başkalarının yaşamları için önemli olmak ister. Onay arayışlarının sonucu, insnların ruh hallerini ve tercihlerini saptayan hassas bir radar geliştirmiştir. İlişkiler, var oluşunun en önemli alanı olarak kendini gösterir.


İnsanların hoşuna gidecek şekilde görünmeyi bilir. Ancak sürekli insanlara hoş görünmeye çalışmak karşısındakini geri çevirmesini, “hayır” demesini zorlaştırır. Yaşamındaki önemli insanların gereksinmelerine uyacak şekilde değişmesine olanak sağlayan pek çok benliği olduğuna inanır. Bu çeşitli kişilikler arasında, beyninde, “Hangisi gerçek benliğim? Sana pek çok kişiliğimden birisini gösterdiğim halde, beni gerçekten tanıyor olabilir misin?” gibi sorular doğuracak derecede karmaşa yaşayabilir.

İnsanların kendisine nitelikleri nedeniyle bel bağladığına, ailesi ile arkadaşlarının onun yardımına muhtaç olduğuna inanır. Onların ihtiyaçlarını karşılamak adına her türlü fedakarlığı, cömertliği yapar. Çabaları takdir edilmezse ya da beklediği onay verilmezse değersiz olduğuna inanır; çünkü ona göre değerini, başkalarının gözündeki yeri belirler.

Dahi Çocuk/İkidünya Yayınları

Dahi Beyin Blog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder