Bir Çift Çorap


Adamın biri, oğullarını topladı ve dedi ki:
-"Öldüğüm zaman sizlerden bir tek isteğim var, o da ayaklarıma eski de olsa bir çorap giydirmeyi ihmal etmeyin!" diye vasiyet etti.
Zaman geldi, her fani gibi o da dünyadan göçtü. Adamı teneşir tahtasına yatırdılar,
yıkadılar, pakladılar, kefen giydirecekleri sırada, meyyitin çocukları, babalarının vasiyetini İmam Efendi'ye arz ederek: "Babamıza eski bir çorap giydireceğiz." dediler.

İmam Efendi:
-"Kesinlikle olmaz. İslam esaslarına göre ölüye kefenden başka bir şey giydirilemez." dediyse de çocuklar ille de ısrar ediyorlardı. Babalarına çorap giydirmenin şart olduğunu çünkü babalarının vasiyet ettiğini, sağlığında sözünü hiç dinlemediklerini, hiç olmazsa bu sözünü dinleyeceklerini söylüyorlardı.
İmam Efendi de bunun caiz olmadığını, buna müsaade edemeyeceğini anlatıyordu. Tabi oradakiler de bu münakaşaya dahil oldular. Her kafadan bir ses çıkıyordu.
Kimileri imamın tarafını tutuyor, "olmaz" diyorlardı. Bu işlerle pek alakası bulunmayan, Din-i Mübin-i İslam'ı sadece cenaze namazından ibaret sanan kimileri de, çocukların tarafını tutuyor, "Niçin olmasın, canım!" diyorlardı.
İşte bu esnada içeri bir adam girdi. Meyyitin oğullarına bir mektup uzattı ve dedi ki.
—Ben babanızın bir dostuyum. Ölmeden önce bu mektubu bana vererek, "öldüğümde çocuklarıma verirsin" diye vasiyet etmişti. Mektubu buyurunuz. Meyyitin oğullarından biri mektubu aldı. Dikkatlice zarfı açarak mektubu çıkardı. Oradaki gürültüler, kaynaşmalar dinmiş, kimseden çıt çıkmıyordu. Yüksek sesle okumaya başladı.
—"Evlatlarım! Görüyorsunuz ya, size o kadar mal mülk bıraktığım halde, bana bir çorabı bile, hem de eski bir çorabı bile giymeme, onu götürmeme müsaade etmiyorlar. Elbette siz de, benim gibi öleceksiniz ve bu dünyadan mecburen ayrılacaksınız.
Aklınızı başınıza toplayın! Size de birkaç metre kefenden başkasına müsaade etmeyecekler. Size bıraktığım malı, iyi yerlere harcayın. Hayra hasenata sarfedin. Har vurup harman savurmayın. Çünkü kabre götüreceğiniz, yaptıklarınızdan başka bir şey değildir."

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder