Hayatınızı Güzelleştirmek İçin Öneriler



Her şey kendinizi ve yaşamı anlamlandırmaya bağlı; adı konulmamış bir hayat, dev okyanuslarda bir oraya bir buraya dalgalar arasında savrulmaya benzer. Akıl hastası olmayan bir kimse, mutlaka aklı başında ve aklı kimse manasına gelmez. Aklı başında bir kimse, kendi kendisiyle ve insanlarla iyi geçinen, hayata barışık bakan, yaptığı her güzel işten memnunluk duyan, güçlüklere karşı sabırlı olabilen, bunalımlarına ve sorunlarına göğüs gerebilen kimsedir. Kendi kendimizle olan bu mücadelemizde eğer başarılı olabiliyorsak mutlu olabiliyoruz demektir.

İnsanlarla olan ilişkilerimizde onlara yakınlık göstermek, merhametli davranmak, onlarla iyi geçinmek, kısacası insanları sevmek de mutlu ve güzel yaşamamız için gereklidir.
Kitabımın bu kısmında biz büyüklere ve çocuklarımıza faydalı olması açısından bazı önerilerde bulunacağım. Bu önerilere tavsiyeler de diyebiliriz.


Çocuklarımızı geleceğe hazırlamada, onların için dünyalarını zenginleştirip duygusal ve ruhsal desteklerde bulunmalıyız!
Evet, bu çok önemli. Çünkü her insan güçsüz ve yeteneksiz olarak dünyaya gelir. Onların yeteneklerini keşfetmek, bulup açığa çıkartmak biz büyüklerin görevidir. Bu ilgiyi çabuk ve yerinde yapmak, ona sevgi ve şefkat göstermek, onun insanlara olan güvenini örer. Bu örgü, çocuğun hayata güzel bakmasını sağlar.
Kendi gençlik yıllarınızı ve o zamanki duygularınızı anımsayınız!
Bu bir empatidir. Unutulmamalıdır ki çocuk ve gençlerini ihmal eden bir toplum mutlu ve huzurlu yarınlara sahip olamaz. Geçmişe dönünüz. Karışık duygular içerisinde kendi yolunuzu bulmaya çalıştığınız gençlik günlerinizi hatırlayınız. Bunlar sizin dolu dolu tecrübelerinizdir. Bu tecrübelerle çevrenize güzellikler dağıtabilirsiniz.
Ailenizle sık sık her konuda konuşun, fikir alışverişinde bulunun!
Ailenizle yaptığınız en son sohbetten beri mutlaka bazı sorunlarla karşılaşmışsınızdır. Eğer yaptığınız sohbetler sık olmaz ise önünüze çıkacak bu sorunlar altında yaşama sıkıntılı bakabilirsiniz. Sorunlar altında ezilmek istemiyorsanız ve güzel yaşamayı arzu ediyorsanız geniş olun, ailenizi ihmal etmeyin, onlarla konuşun.
Genç Kızlar! Evlenip mutlu ve huzurlu bir aile kurmayı düşünüyorsanız, ileriki zamanlarda ne ile meşgul olacağınızın planını şimdiden yapın!
Günümüzde birçok hanım bunun eksikliğini yaşamaktadır. Evlenirler, çocukları olur ve onları büyütürler. Sonra kendilerin boşlukta hissederler. Eğer zamanında bir sanat, bir hobi ve bir
Uğraş edinilmişse, o takdirde sorun yaşanılmıyor. İşi, uğraşı ve hobisi olmayanın dedikodusu olur. O halde, şimdiden uğraşınızın, sizi hayata bağlayacak sanatsal eğiliminizin ne olduğunu, bu konuda ne gibi yeteneklere sahip olduğunuz şimdiden tespit edin.
Gençler! İşinizin sadece maddi yönünü düşünmeyin!
Hayat sadece para kazanmak ve bu yönden güçlü olmak değildir. Birçok erkek, özellikle gençler, bu eğilimdedirler. Oysa bu maddeci duygu, insanı daha fazla istemeye yönlendirir. Daha fazlasını elde edemedikleri zaman da hayattan yılarlar, gereksiz bir bunalım ve çöküntü yaşarlar. Hayat, manevi yönden de ele alınmalıdır. Para kazanmak muhakkak ki önemlidir. Fakat bunu sadece kendi çıkarınız için değil, başkalarının özellikle ihtiyaç sahiplerinin iyiliği için de yapınız. Eğer böyle davranırsanız hayatı güzel yaşarsınız. Çünkü hayat sevince güzeldir. Sevginin olduğu yerde mümbit duygular vardır.
Kendinize yeni uğraşlar bulabilirsiniz!
Ufuk genişliği, insanın kendi dar çerçevesinden çıkıp, başka yararlılıklar göstermesidir. İşinizin dışında başka uğraşınız yoksa, bu başka işlerle ilgilenemezsiniz anlamına gelmez. Yeni şeyler öğrenebilmek ve yapabilmek için vakit hiçbir zaman geç değildir. İnsan kaç yaşında olursa olsun, yeni işlerle uğraşmak ve öğrenmek için geç kalmış sayılmaz. Muhakkak ki esas işinizin dışında farklı alanlarda da yeteneklere sahipsinizidir. Size cazip gelen ne gibi uğraşlar olabilir? Bunu bir düşünün. Göreceksiniz ki, daha güzel yaşayacaksınız.
Arkadaşlık bağlarınızı koparmayın?
Yeni dostluklardan, yeni arkadaşlıklardan kesinlikle kaçınmayınız. Çağımızın bir tuzağı da bu: “Yeni insanlara tanışıp ne yapacağım? Yeni insanlar yeni sorunlardır.” şeklindeki bir duygu iç temsil bozukluğudur, hayata olumsuz bakmaktır. Çünkü yeni arkadaşlıklar, her yönden yeni dayanışmaları meydana getiren katalizör güçlerdir. Yeni arkadaşlıklar, yeni çevreler her zaman sizi beklemektedir. Seneler geçtikçe daha olgun, daha erdemli kimselerle tanışırsınız. Bu kişilerle yakın temasa geçin, dost olun.

Lilay Koradan
Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder