Aklın Gelişimiyle Değişim



Üstünlük, bir insanın kendi emeği ile kazanılmışsa onda bir başarı vardır. Bunun haricinde elde edilmiş hiçbir üstünlük kesinlikle bir başarı olarak nitelendirilemez.
Bu iki hal de aslında görünüş itibari ile aynı gibidirler. Ama emekle elde edilmiş olan kalıcı, diğerleri ise zamanla geçicidir.

* * *

 Hayatta her zaman için cezalar sanki suçlarından daha önemliymiş gibi algılanırlar. Ama aslında cezayı var eden, suçun ta kendisidir. Suçu işleyen insanın nasıl ya da ne kadar kötü olduğunu belirleyen, onun çarptırıldığı cezanın büyüklüğü ve can yakıcılığıdır. Suç sebep, ceza ise onun sonucudur. Bu sebep sonuç ilişkisi içerisinde en temel var edici ya da kimine göre araç, insandır. Sonuçta suçu işleyen de onun cezasını veren de insanın ta kendisidir. Bu durum, insan ırkının hem iyi hem de kötü olabilirliğinin ispatıdır. Ve aslında ceza vericinin bir gün gelip te benzer bit suça kendisinin de bulaşmayacağının da garantisi yoktur.

* * *

 İnanmazsan inanmayışını sorgularsın. Ama inanırsan inandığını sorgulamazsın. Çünkü inanmamak daha fazla bilinmezliğe ve dolayısıyla soru işaretine sahiptir. İnanarak, bütün bu bilinmezlikler ve soru işaretlerinin sona ermesine sebep olursun. İnanmamak özünde yok saymak dahi olsa aslında yok sayma işini var sayma çabasıdır. Ve onu daha fazla önemsemeyi gerektirir.

* * *

 İnsanın hayat içerisindeki değişimi, onun sahip olduğu aklın gelişimiyle benzer bir büyümeye sahiptir.

* * *

 Hayatta hiçbir zaman gelişmeyecek olan insanlar, kendi yenilgilerini ortadan kaldırmak yerine, onun içerisinde mutlu olmayı seçenlerdir.

A.Mehmet Arslan

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder