Sınavlarda Yanlışlar Nasıl Azaltılır?


Sınavlarda soruları yanlış yapmanın birçok nedeni vardır. Deneme sınavlarından ya da testlerden sonra yanlış yaptığınız veya yapamadığınız soruları analiz etmeli ve neden yanlış yaptığınızı fark etmelisiniz. Yaptığınız yanlışları azaltmanın yollarını, neden yanlış yaptığınıza göre aramalısınız. Aşağıda bazı nedenler ve bunları egale etmenin bazı yolları size örnek olarak verilmiştir.

-   Soruyu çözerken doğru çözeceğinizi düşündüğünüz halde sınav sonrasında yanlış çözdüğünüzü gördüğünüz sorular olabilir. Bu durum konuyla ilgili bilgilerinizin yeterli olmadığının göstergesidir.  Eğer yanlış konu eksiğinden kaynaklanıyorsa; o konularla ilgili sorunlarınızı gidermek için önce konuyu kısaca tekrar etmeli ve daha sonra o konuyla ilgili bol miktarda soru çözmelisiniz.

-   Sınavlarda yaklaşık olarak her bir soruya ortalama 1 dakikada çözme süresi verilmiştir. Sınava giren öğrencinin yeterli pratikliği yoksa zaman problemi yaşanmaya başlanır. Eğer sizde zaman problemi yaşıyorsanız bilirsiniz, sınavın sonlarına doğru soruları hızlı çözmeye çalışırsınız. Bu durum kesinlikle yanlış sayısını artırır. Eğer yanlış sorular çözme hızınızdan kaynaklanıyorsa; pratik kazanmak için öncelikle zorlandığınız konulardan test çözmelisiniz. Ne kadar çok test çözerseniz soru çözme hız o kadar artar.

-   Sınavlar hayatımızda yeni bir yol çizmek için belirleyici unsular olduğu için çoğu zaman, sınava girecek öğrenciler için ölüm kalım meselesi olarak görülür. Sınava verilen bu gereğinden fazla önem ruhsal bazı çalkantılara sebep olabilir. Bu durum sınavda ortaya çıkarsa yanlışların artmasına neden olur. Eğer yanlış sorular sınavdaki ruhsal durumunuzdan kaynaklanıyorsa; deneme sınavlarının birer antrenman olduğunu ve sizi gerçeğe hazırladığını düşünmelisiniz. Deneme sınavlarını öğrenmenin basamağı olarak görmeye alışmalısınız. Bu sayede gerçek sınava da deneme sınavı gibi görerek önemini aza indirgemeyi öğrenmelisiniz.




-   Sınav sırasında daha önceki girdiği sınavları kıyaslamak çok yanlıştır. “Bu sınavda önceki sınavdan daha az soru yapabildim, demek daha az puan alacağım” diye düşünürseniz ister istemez strese kapılmanıza neden olur. Oysaki her bir sınav kendi içinde bir bütündür. Eğer siz bir sınavda zorlanıyorsanız, sınava girenlerin çoğu aynı zorluğu yaşıyordur. Ancak sizin yaptığınız doğru sorular ile çıkardığınız netler diğer adaylardan fazla ise kazanacaksınız. Eğer yanlış sorular sınavda sürekli kıyaslama yapmaktan kaynaklanıyorsa; bu ruhsal durumunuzu genelleme ve kıyaslama yapmayarak değiştirebilirsiniz. Sınavlarda çok veya az yapmak değil, diğer adaylardan fazla yapmak önemlidir. 

-   Sınav sırasında sınıftaki gürültü, sınıf düzeni, diğer adayların tutum ve davranışları, gözetmen öğretmenin sizi olumsuz etkileyen hareketleri nedeniyle konsantrasyonunuz bozulabilir. Eğer yanlış sorular sınavın yapıldığı ortamdaki fiziksel koşullardan meydana geliyorsa; sorunu gözetmene haber verebilirsiniz, ancak sorun bu şekilde genlikle çözümlenemez, bu nedenle sorunu yok sayıp sadece sorulara odaklanmaya çalışın. Bu gibi durumlardan etkilenmek için deneme sınavlarınızın bazılarına gürültülü ortamlarda, müzikli bir ortamda falan girerek onları yok saymanın yöntemlerini geliştirin.

-   Dikkat eksikliği ise kişinin bir şeyi yapma isteği olmasına rağmen kişinin kendisini yapmak istediği şeye odaklayamamasıdır. Sınavda yapılan hatalar dikkat eksikliğinden kaynaklanıyorsa, bunlar her zaman konu eksiğinden kaynaklanmayabilir. Eğer yanlış sorular psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa; bir uzmana başvurarak psikolojik sorununuzun olup olmadığını öğrenebilir ve onun çözüm önerilerini uygulayabilirsiniz. Bu tip bir sorunun çözümü uzmanlık gerektirir. Ama bu sınava giremeyeceğiniz anlamına gelmez. Deneme sınavları sürecinde sorun tespiti ile aşılabilir.



-   Sınavda psikolojiniz çok bozuk olduğundan rahatsızlık yaşıyorsanız. Bu durumunuz fizyolojinizi bozmaya başlamış demektir. Eğer sınavda yaptığınız hatalar fizyolojik nedenden kaynaklanan motivasyon ve dikkat eksikliği nedeniyle çıkıyorsa; sorun bir uzman kontrolünde çözüme kavuşturulmalıdır. Unutmayın sağlık her şeyden önemlidir. Deneme sınavı olmak zorunda değilsiniz. Bu sorunları yaşayan biri için sınav olmak hasta olmaya neden olabilir, bundan sonraki sınavlar için olumsuz çapa oluşturabilir ya da ders çalışmayı kötü etkileyebilir en önemlisi vücut kimyanızı bozabilir.

-   Sınav salonunda bulunan diğer adaylarla ilgilenir, kim hangi sayfada diye merak edip çevrede olup bitenleri gözlemlemeye başlarsanız bu sizin konsantrasyonunuzu bozacağı gibi dikkat eksikliğine de yol açar. Bu durumda yapacağınız yanlışların sayısı artar. Eğer yanlış sorular sınavda yaptığınız yanlış davranışlarınızdan kaynaklanıyorsa; sınavda sadece sorularla ve bu soruları nasıl çözebileceği ile ilgilenmeye odaklanmalısınız. Şu düşünceyi benimsemelisiniz. “Sınavda sadece kendinizle yarışıyorsunuz!” alacağınız puana göre sınavı kazanacağınıza göre sınavda mümkün olduğunca çok soru çözmek için kendinizle yarışın.

-   Soruları okuduğunuzda sorularla ilgili olarak “zor, kolay, böyle de soru mu olur?” gibi değerlendirmeler yapıyorsanız bu durum motivasyon ve dikkat sorunu yaratır. Eğer yanlış sorular konsantrasyon eksikliğinden kaynaklanıyorsa; sınavda soruları nasıl cevaplayacağınız dışında sizi olumsuz etkileyebilecek hiçbir düşüncenin aklınızda belirmesine izin vermeyin. Başarılar…

Cemal Kondu
cemalkondu@hotmail.com





dahibeyin.blogspot.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder