Erich Fromm'dan Sevme Sanatının İlkeleri



Düşün dünyasının büyük ismi Erich Fromm herhalde sevgiyi bu güne kadar en iyi tahlil etmiş ve anlatmış bir bilge. Onun sevgi üzerine tahlilleri bin yıllardır söylenenlerden çok daha sahici ve insani. Eğer Erich Fromm'un Sevgi Sanatı kitabını okumadıysanız hemen okuyun diyoruz ve size o kitaptan minicik bir seçki sunuyoruz. 
İşte sevgiyi en güzel kaleme alan Erich Fromm'dan sevgiye dair başyapıt değerinde sözler:


·   Sevgiden vazgeçmek olanaksız olduğuna göre sevgi konusundaki başarısızlıkların üstesinden gelebilmenin tek uygun yolu olarak bu başarısızlıkların nedenlerini gözden geçirip, sevginin anlamını incelemeyi geliştirmek kalıyor.

·   İnsan zekayla ödüllendirilmiştir. O, kendi kendini bilen bir yaşamdır; kendisinin diğer insanların, geçmişinin ve gelecekte onu bekleyen olasılıkların farkındadır.

·   Haset, kıskançlık, hırs, her çeşit açlık, bunların tümü tutkudur. Sevme ise zorlama olmadan, sadece özgür olunduğunda yaşanabilen, insan gücünü somutlayan bir eylemdir.

·   Vermek almaktan çok daha coşku vericidir. Bu, beni yoksullaştırdığı için böyle değildir, verme eyleminde canlılığının gücü yattığı için bu, böyledir.

·   Eğer sevginizi sevgi doğurmuyorsa bu, sevginizin sevgi üretemediği anlamını taşır. Eğer seven kişi olarak yaşamınızı ortaya koyuyor ama sevilen bir kişi olamıyorsanız, sevginiz güçsüzdür. Şanssızlıktır.

·   Sevmek öğretmenin tek yoludur.



·   Gerçek bilgiye erişmenin tek yolu sevme edimidir. Bir insanı ancak nesnel olarak tanıyarak, onun değişmeyen özüyle, sevgi edimi ile kavrayabiliriz.

·   Çaresiz birini sevmek, yoksul ve yabancı birisini sevmek, kardeş sevgisinin ilk adımıdır.

·   Anne sevgisi koşulsuzdur, koruyucudur, sıcak bir sığınaktır. Koşulsuz olduğu için denetlenemez, ya da elde edilemez.

·   Sıkılmama sevmenin tek koşuludur.

·   İnsanın varoluş sorununun en sağlıklı ve doyumcul yanıtı sevgidir, dolayısıyla sevginin gelişimine yer vermeyen bir toplum gelecekte insan doğasının bu temel gereksinimini gözden kaçırdığı için yok olacaktır.
 ·   Sevmek bir eylemdir, edilgen bir duygu değil. Bir şeyin "içinde olmaktır" bir şeye "kapılmak" değil. En genel biçimiyle sevmenin etkin yapısı, sevmenin almak değil öncelikle vermek olduğu biçiminde tanımlanabilir.

·   Ancak kendinden bir şeyler verebilen kişi zengindir.

·   Sevmek kendini karşılıksız olarak adamak, sevgimizin sevilen kişide de sevgi oluşturacağı ümidini taşımak demektir. Sevgi bir inanç eylemidir. İnancı az olanın sevgisi de azdır.

·   Sevgi olmadan insanlık bir gün için bile varolamaz.


Kaynak: Erich Fromm

www.dahibeyin.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder