Alışkanlıklarımız



Bizim için iyi yöndeki alışkanlıklar mükemmeldir. Yaşamımızda süreklilik sağlarlar. Fakat kimi alışkanlıklarınızı değiştirip yerine yenilerini koymak zorunda kalırsanız sorun olabilir.
Değiştirmek istediğimiz an,  bize direnç gösterirler.

Alışkanlıklarımız düşünmeden yaptığımız şeylerdir. İyi alışkanlıklar faydalıdır ama kötü alışkanlıklar bizden sürekli bir şeyler çalarlar.
Alışkanlıklarımızı fark edip sorguladığımız zaman, bu alışkanlıklarım bana şimdiye kadar ne kazandırdı diye sorguladığımızda "hiç" cevabını alır ve ardından alışkanlıklarımızın kimilerini değiştirmek için harekete geçeriz.
Yaşamımızda belki fark ettiğimiz belki de fark edemediğimiz muazzam bir gücü vardır alışkanlıklarımızın. Her gün aynı yemeği yiyen veya büyük bir maçtan önce ayakkabılarının bağcıklarını aynı şekilde bağlayan yıldız sporcular fark ettiği muazzam gücü devreye sokmuş olurlar. Hatta büyük iş görüşmelerinde aynı yolda yürüyen veya aynı şekilde konuşan işadamları bile alışkanlıklarının muazzam gücünden yararlanırlar. Gördüğünüz gibi, yaşamımızdaki rutine her gün aynı saatte aynı şekilde yaptığımız herhangi bir etkinliği yerleştirdiğimizde bu, hızla bir alışkanlık halini alır.
aliskanliklarin gucu
Örneğin, çoğu insan sabah kalktığında ne yaptığını bir an bile düşünmeden aynı şeyi yapar. Gözlerini açıp yataktan kalkar, banyoya gider ve dişlerini fırçalamaya başlar. Yirmi bir gün boyunca hedefinize bağlı kalmanız ve yeni eyleminizi o günler içinde aynı saatte gerçekleştirmeniz sayesinde onu bir alışkanlığa dönüştürebilirsiniz.
Özellikle sınavlara hazırlandığınız şu günlerde alışkanlıklarınızı gözden geçirdiğinizde göreceksiniz ki en lokomotif alışkanlığınız ders çalışmaktır. Eğitim, hayatınız boyunca edindiğiniz bir alışkanlıktır. Diğer alışkanlıklarda olduğu gibi istediğiniz sonucu almak için kendinizi bu konuda eğitebilirsiniz; her gün şu anki durumunuza göre daha etkin duruma gelebilirsiniz.
Özellikle bu alışkanlığınızı biraz inceleyelim. Öncelikle ders çalıştığınız süre değil, o sürede neler yaptığınız  önemlidir. Bunu asla unutmamalısınız. Kesintisiz üç saat boyunca hiç ders çalışamayan bir öğrencinin bir anda üç saat ders çalışması zordur. Amaç, bu alışkanlığı küçük hedefler koyarak şu ankinden daha etkin duruma gelmeyi öğrenmektir…
Öğrencilerin bu konudaki alışkanlıklarının çoğu kaliteli ders çalışmak olmalıdır. Öğrencilerin, az ama etkin sonuç alınacak bir çalışmanın çok çalışmaktan dahi iyi olduğunu bilmeleri gerekir. Bu konuda birçok yan etken vardır.  Örneğin, yemek yedikten sonra sindirim sisteminiz olumsuz etkilenir.
Yemekten sonra ders çalışmak veriminizi düşürdüğü için yemekten sonraki bir saat içinde dersin başına oturmamaya çalışın. Bir başka örnek de bir konuda çalışmaya başlamadan önce kişinin kendisini hazırlamasıdır. Bunu nasıl yapabilir öğrenci? Daha önceki çok iyi çalıştığı ruh hallerini hatırlayabilir ve bu ruh hallerine kendisini sokabilir.

Alışkanlıklarınızı değiştirmek için, uyumadan önceki on beş dakika ile uyandıktan sonraki on beş dakikalık sürenin bilinçaltı üzerinde büyük etkisi vardır. Alışkanlıklarınızı değiştirmek için bu zaman dilimlerinde zihninizi en ilham verici ve huzurlu düşünceleri düşünmesi için programlarsanız bu çok iyi olacaktır.
Alışkanlıklarınız konusunda kendinize neyi yerleştirirseniz onu bulursunuz. Daha da önemlisi programcı sadece sizsiniz. İçeri girecek düşünceleri ve alışkanlıkları seçerek dışarıya ne çıkacağını da kesin biçimde belirlersiniz. Bu nedenle uyumadan önce gereksiz olan şeylerle zihninizi doldurmayın. Uykudan önce günün yorgunluğunu atmak için bir fincan bitki çayı içebilir ve sizi iç huzurunuza sürükleyen hobilerinizle ilgilenebilirsiniz.

Kaynak: www.gencgelisim.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder