Vehbi Koç'un Başarı Sırları





Girişilen bir işte başarılı olabilmek için, nelerin gerektiği bugün bilimsel olarak da ortaya konulmuştur. Varılan başarının sırlarını en iyi açıklayan başarılı olmuş kişilerdir. Vehbi Koç, başarı ve kazanca giden yolda, para elde etmenin, zengin ve servet sahibi olmanın hangi yolardan geçtiğini sade ve öz olarak kendi hayat kesitlerinden örnekler vererek açıklamıştır. “Daima başarılı olma yolunda, başarıya ulaşma heyecanı içerisinde kendimi hayat mektebinde yetiştirmeye gayret sarfettim. Kazanacağıma dair olan azmimim hiçbir zaman kaybetmedim” derken, konunun en can alıcı noktasını da vurgulamıştır:

 “Görerek, dinleyerek, okuyarak, dünyadaki gelişmeleri takip ederek ve başkalarını tecrübelerinden yaralanarak çalışma hayatının zorluklarını yenmeyi öğrendim. 75 yıllık iş hayatımda bana bir şirketin en değerli varlığının ne olduğu sorulursa, insan gücü derim. İnsanların kalkınması, iyi kazanç sahibi olmaları memleketin kalkınmasına bağlıdır. Memleketin kalkınması ve gelişmesi de her alanda iyi eğitim görmüş, bilgili ve kabiliyetli gençlerin yetişmesine bağlıdır. Yetişen gençlerimiz başkalarının tecrübelerinden yararlanmayı bilmelidirler.”

Profesör Dr. Ali Rıza Berkem, Vehbi Koç’ta ki iş başarının tahlillerini yapıyor ve şöyle diyor:

            “Kanımca Vehbi Koç’un başarılarında en önde gelen 3 etken şunlardır:
1)      Kanından ileri gelen yüksek yeteneği
2)      Başarıda sermayede daha ziyade sevk ve idarecinin önemini iyice anlaması.
3)      Başladığı bir işi başardıkça bir haz duyması.
Bundan yıllar önce, para kazanma hususunda çok becerikli olan bir profesör arkadaşa bana da para kazanma yollarını öğretmesini söylediğimde şöyle demişti; “O iş söylemekle olmaz. O, insanın kanında olmalıdır.” Gerçekten bir kişi yaradılıştan yetenekli ise, kanında var ise başarısı kuşkusuz çok daha fazla olmaktadır. Vehbi Koç’ta bu hasletin bolca bulunduğu kanısındayım.”

            Bir iş, bir ortaklık iyi eğitim görmüş sevk ve idareciler tarafından yürütüldüğü taktirde başarı olasılığı daima çok fazladır. Bugün dünyanın her yerinde başarılı kuruluşların başında daima mükemmel sevk ve idarecilerin bulunduğu görülür. Vehbi Koç, sermayenin önemini % 40, elemanın önemini % 60 olarak kabul etmektedir.

            Başlanılan bir işi başarmak ve bu başarıdan heyecan, haz duymak yeni atılımlar için bir itici kuvvet kaynağı olur. Vehbi Koç’un birbirini izleyen yatırımlara girişmesi, sadece maddi kazançlar sağlamaktan ziyade bir önceki girişimlerinin başarılı olmasının etkisi vardır. Eğer siz elde ettiğiniz bir kazanç ve başarı karşısında heyecan hissetmiyorsanız bir dahaki sefere bu kazanç ve başarını size uğrayacağı meçhuldür. Çünkü buna sebep sizsiniz. Günümüzün hastalığı da zaten bu durum. Ne öğrenci kitlesinde, ne esnaf kitlesinde, ne okumuş kitle de başarmak ve farklı olmak isteğine karşı en küçük coşku, en küçük heyecan yok. Eğer ki esnaf, işyerini öğleye doğru saat 10’da açıyorsa, tabiki sürekli tuhaf ve saçma şikayetlerde bulunacaktır. Hatta bu esnafın karşısında Vehbi Koç’tan konu açılsa “Bedavadan zengin oldu, anadan babadan kalmıştır veya devleti dolandırmıştır” gibi sözler söyler. Oysa Vehbi Koç’un sabah ezanıyla birlikte işinin başında olduğunu hatırlamak bile istemez.

            O halde?... O halde, para kazanmanın yolu, sabahın erken saatinde “Bismillah!” diyerek işyerinizin yolundan geçer, bunu unutmayın.


VEHBİ KOÇ’A DAİR İKİ ÖZEL ANI


                        Bin Tane Hata Yaptım!

Vehbi Koç, 50. çalışma yılı için verdiği yemeklerden birinde anılarını anlatıyordu. Nalsı başarı kazanmıştı, nasıl sürdürmüştü. Herkes can kulağı ile Vehbi Koç’u dinliyordu. Birisi sordu:
-          Vehbi Bey siz hiç hata yapmadınız mı?
Vehbi Koç güldü:
-          Nasıl yapmam, bin tane hata yapmışımdır.
Bir gazeteci atıldı:
-          İyi ki yapmışsınız Vehbi bey, ya yapmasaydınız.


Vehbi Koç, Yaşarı Kemal’i Öptü!

Vehbi Koç bir gün Divan Oteli’nden çıkarken Yaşar Kemal ile karşılaşmış ve “Merhaba Yaşar Kemal” deyip yanaklarından öpmüş. Vehbi Koç’un yanındakilerden biri hayret etmiş ve sormuş:
-          Vehbi Bey, Yaşar Kemal’i ne kadar çok seviyorsunuz… Nesi var bu adamın bu kadar sevilecek?
Vehbi Koç gülmüş:
-          Ben Yaşar Kemal’i hem severim, hem de onu her görüşte Allah’ıma şükrederim.
-          Neden Allah’a şükredersiniz?
-          Allah onu tüccar değil de romancı yaptığına şükrederim.


Ö. Faruk Reca

www.akiskitap.com
www.gencgelisim.com
dahibeyin.blogspot.com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder