Mevlana'nın Kişiliği ve Eğitime Olan Katkıları




       

        “Gel, gel, ne olursan ol yine gel,
        İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel,
        Bizim dergahımız, umitsizlik dergahı değildir,
        Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel...
        Ben yaşadıkça Kur''an''ın bendesiyim
        Ben Hz.Muhammed''in ayağının tozuyum
        Biri benden bundan başkasını naklederse
        Ondan da bizarım, o sözden de bizarım, şikayetçiyim...” 

        Yukarıdaki sözlerin sahibi olan ve küçüklüğünü ifade ettikçe büyüyen bir alim: Mevlana. 30 Eylül 1207 yılında Belh şehrinde Dünya’ya gelen Mevlana, daha çocukluk yıllarından itibaren bilgisi ve aklıyla insanları etkilemiştir. Mevlana’nın babası “bilginlerin sultanı” lakabı ile anılan Bahaeddin Veled’dir. Mevlana’nın annesi ise Mümine Hatun’dur.

        Mevlana’nın babası, değişik nedenlerden dolayı Belh şehrinden ayrılıp Karaman’a yerleşmiştir. Karaman’da yedi yıl kalan bu şerefli aileyi, Selçuklu Hükümdarı Alaeddin Keykubat Konya’ya davet eder. Aile Konya’ya gelerek İplikçi Medresesine yerleşir.

        Mevlana’nın babasının ölümü üzerine, insanlar Mevlana’nın etrafında toplanır ve onun ilminden istifade eder. Son derece mütevazi olan Mevlana, insanlara öğütler verir ve bu öğütlerin bir çoğunda mütevazi olmanın öneminden bahseder. Duygusal zekanın önemli özelliklerinden birisi olan empati duygusuna, Mevlana’nın bu hassasiyetinde bulabiliriz.

        Sizler etraflıca düşünün , toplumda kibirli olan ve kendini beğenen insanların durumunu…bu tip insanlar ne kadar sevilir, ya da ne kadar başarılı olurlar. Başarı kişiden kişiye göre değişmektedir, bu doğrudur. Ancak günü birlik başarı yerine yüzlerce yıl süren ve hala ahengini bozmamış bir başarı varken; sizler günü birlik başarı yaşamak ister misiniz?

        “Aklın varsa bir başka akılla dost ol da, işlerini danışarak yap...” (Mevlana) Bu ifadeyi benimsemiş olan Mevlana, “benim aklım bana yeter, başkasına danışmama gerek yok” ifadesini kullanmamıştır. Zaten böyle bir ifadeyi kullanmış olsaydı, ismi asırlar boyunca yaşamazdı; mütevazi ve kendini yetiştirmiş bir insan.


        

 DOSTU ŞEMS-İ TEBRİZİ

        15 Kasım 1244 yılında Şems-i  Tebrizi ile karşılaşan Mevlana, onda nuru görmüş ve onu çok sevmiştir. Mevlana ile Şems’in karşılaşmaları oldukça düşündürücüdür.

        Devamlı arayış içerisinde olan Şems-i Tebrizi bir gün gördüğü rüyanın etkisinde kalır. Rüyasında kendisinin gönül dostunu bulması karşılığında neyini vereceği sorulur. O da “kelle mi” diye cevap verir. Ona Mevlana’yı arayıp bulması söylenir.

        Şems, Mevlana’yı Konya’nın sokaklarında bulur. Şems ile Mevlana’nın ilk karşılaşmaları ilginçtir.
        “Şems Mevlana’nın katırının yularını tutar ve ona sorar:
        -Sen, alimlerin sultanı Baba Veled’in oğlu Mevlana mısın?
        -Benim.
        -Söyle bana içlerinden hangisi daha büyüktü; ermiş Bayezid-i Bistami mi, yoksa Hz Muhammed mi?
        -Nasıl soru bu? Hiç şüphe yok ki Hz Muhammed daha büyüktür.
        Mevlana yoluna devam ederken Şems-i Tebrizi arkasından bağırır:
        -Peki Hz  Muhammed daha büyükse neden “seni bilmem gerektiği gibi bilemedim” dedi ve Bayezid “ Zafer benimdir! İtibarım ne büyüktür. Çünkü sadece Hakla doluyum” dedi.
        -Hz Muhammed hala Allah’ı arıyordu ve bildikleri durmak için ona yeterli gelmiyordu. Bayezid ise Allah’ın içinde kaybolmuştu. O vardığını sandı; ama varmak diye bir şey yoktu.”

        Şems ile dostluğu Şems’in vefatına kadar devam eder. Şems, deniz olan Mevlana’yı adeta bir okyanus haline getirmeyi başarır.



        KİŞİLİĞİ VE EĞİTİME OLAN KATKILARI

        “Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol” sözleri ile büyük bir kişilik sahibi olduğunu adeta asırlara ispatlamıştır. Mevlana insanın özü ve sözü ile aynı olmasının önemini bu sözü ile ifade etmiştir.

        Sözlerinde ve ifadelerinde sevgiden ve mütevazilikten bahseden Mevlana, yüzlerce yıl boyunca tüm insanlığın sevgisini kazanmıştır. Bu gün psikoloji uzmanlarının ifade ettikleri mutluluk reçetelerini, Mevlana yüzlerce yıl önce ifade etmiştir. Psikologlar yapmış oldukları çalışmalarda kibirli insanların mutluluğu yakalayamadıklarını ve acı çekmeye müsait olduklarını belirtmektedirler. Mevlana ise bu ifadeleri yüzlerce yıl önce ifade etmiş ve adeta demiştir ki:”iğneyi kendine, çuvaldızını başkasına batır.”

        Hayatta sadece mesleki kariyer basamaklarını hedefleyen insanlar, iyi bir baba ya da anne, iyi bir eş ve iyi bir arkadaş olma yolunda ne kadar başarılı olmuşlardır. Hakeza, iğneyi kendisine, çuvaldızını başkasına batıran tipte felsefeye sahip bireylerin daha başarılı oldukları, hayata daha pozitif baktıkları istatistiklerin göstergelerindedir.

        Yüzlerce öğrenci yetiştiren Mevlana’nın belli başlı eserleri şunlardır:
        -Mesnevi
        -Büyük Divan
        -Fihi Ma-Fih
        -Mecalis-i  Seb’a
        -Mektubat

        VEFATI
        17 Aralık 1273 günü Hakk’ın rahmetine kavuşan Mevlana’nın vasiyeti üzerine cenaze namazını Sadreddin-i Konevi kıldıracaktır, ancak Konevi Mevlana’yı o kadar sevmektedir ki; cenazesinde baygınlık geçirir. Bu nedenden dolayı cenaze namazını Kadı Siraceddin kıldırmıştır.

                             

   
LÜTFİ ŞAHİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder