İnsanlar neden bir koça ihtiyaç duyar?



Dahi Beyin koç İrem Erol'a sordu:
 
İnsanlar neden bir koça ihtiyaç duyar? Kendi öngörülerimiz ve yorumlarımızın eksik kaldığını ve bir koça ihtiyaç duyduğumuzu nasıl anlarız?
Aslında “eksik” değiliz, sadece bazen en uygun olanı bulma konusunda engellerle karşılaşıyoruz. En uygun diyorum çünkü güzel – çirkin, iyi – kötü ya da doğru – yanlış diye bir ayrım olduğuna inanmıyorum. Sadece bu ayrımları yapmamızı sağlayan otorite figürleri var ve tüm sınıflandırmalar kişiye göre değişiyor. Yani bu noktada birbirimizden ayrılıyoruz, birleştiğimiz tek nokta hepimiz “en uygun” olanı bulmaya çalışıyoruz. İşimizde, aile hayatımızda, sosyal yaşamımızda, duygusal ilişkilerimizde “olan” ile “olmasını istediğimiz” arasındaki mesafe açılınca yaşam doyumumuz yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Kendimizi sorguluyoruz, çünkü insanın en büyük motivasyon kaynağı anlam yüklemek. Eğer soruları cevaplamaya ve kendimizle yüzleşmeye hazır değilsek, tüm sorunları halının altına süpürüyoruz, hiç olmamış gibi davranarak yok sayıyoruz ya da gereğinden fazla duygusal tepkiler vererek hem kendimizi hem de başkalarını mutsuz edebiliyoruz.
İşte bu noktada bir dış sese ihtiyacımız oluyor. Çünkü başkası sorular sorunca ondan kaçması kendimizden kaçmaktan daha zor. Aynı zamanda koç, kendi sesimizi de duymamızı sağlıyor. Aslında en sade anlatımla danışanımıza ayna tutuyoruz. Herkes her gün aynaya bakar, bu insanlar için çok doğal bir alışkanlık, kendimizi onaylamak isteriz. Ayna bize görüşlerini söylemez, görünüşümüzde hoşumuza gitmeyen bir şey varsa bunu yine biz fark ederiz. Koçun da işlevi aynen böyle, biz fikirlerimizi paylaşmıyoruz, ayna tutuyoruz ve danışanın değişmesini istediği konuları kendisinin fark etmesine sadece vesile oluyoruz.
Gerçekten ne istediğimizi yani iş ve yaşam vizyonumuzu keşfetmek, hayatımızı üzerine kurduğumu değerlerimizi anlamak, hedeflerimizi ve bizi engelleyen faktörleri gözden geçirmek, ilişki ağımızı sağlıklı bir şekilde yönetmek, iş-yaşam dengesini sağlamak gibi pek çok konuda kişiler koçluğa ihtiyaç duyabilir. Herkesin bir koçu olmalı, tanıdığım başarılı koçların da birer koçu var. Yani bu çok özel ve önemli bir ihtiyaç. Anlama çabasıyla dinleyen, söylenilen ya da yapılan hiçbir şeyi  yargılamayan,  sonsuz güven duyulan ve tüm iyi niyetiyle danışanının anlamlı bir yaşam sürmesine odaklanan birinin yaşamında olmasını kim istemez?


Dahi Beyin 
www.dahibeyin.blogspot.com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder