Geçmişten Bugüne İlginç İnovasyon Fikirleri



 
Her ne kadar inovasyon, iş dünyasına ait bir kavram gibi görünse de, kişisel ve sosyal yaşamımız kadar, iş dünyası da toplam yaşamın bir parçasıdır. Bu bakımdan inovasyon felsefesini günlük hayatımıza rahatlıkla uygulamamız mümkün... Yeter ki düşünelim, fikir üretelim ve bu sayede beynimizi çalıştırarak onun paslanmasını önleyelim. Bu sayede beynimiz dinç kalacak ve bunun yanında günlük işlerimizi kolaylaştıran birçok pratik yöntem de hayatımızı renklendirecektir.
İnsanlar boş durmuyor; düşünüyor, üretiyor, çalışıyor, bazen zorluklarla karşılaşıyor; bunların çözümüne yönelik yeni ve pratik teknikler geliştiriyor. Şimdi şöyle mini bir dünya turu yaparak, bakalım ve görelim, geçmişten bu yana günlük hayatımıza yönelik ne gibi inovasyon icatları yapılmış:


Çene Dayanağı:
Metro ya da otobüs gibi toplu taşıma araçlarında, sabah mahmurluğu ya da akşam yorgunluğunu yaşamayanız yoktur gibi. İşte Uzakdoğulu kardeşlerimiz bu derde deva bir araç geliştirmişler. Sağa sola tutunmadan ve destek almadan, sadece çenenizi dayıyorsunuz, hatta tatlı bir şekerleme uykusu yapabilmeniz bile mümkün… Aman dikkat! Derin uykuya dalıp, ineceğiniz durağı kaçırmayın…







Spagetti Vantilatörü:

Mideniz kazınıyor ve çatalı ya da çubuğu spagettiye daldırıp şöyle lokum gibi mideye indirmek istiyorsunuz. O da ne? Makarnalar ateş gibi… Sabırsızlıkla üflüyorsunuz… Artık buna gerek yok! Spagetti vantilatörü bu işi sizin için yapıyor.


Aerodinamik Yapılı Rüzgar Maskesi:

Rüzgarlı, fırtınalı günlerde sokakta yürürken, yüzünü yağmurdan, kardan ve sert rüzgarlardan koruyan, muhteşem bir aerodinamik yapıya sahip rüzgar maskesi kullanmak ister miydiniz? Görünüm ilginç gelebilir ama önemli olan yüzünüzü ve cildinizi sert hava koşullarına karşı korumak… Plastikten yapılmış rüzgar maskesi bu işi gayet iyi yapıyor.





Gözlük Televizyon:

1963 yılına ait bir icat... Televizyon, günümüzde her ne kadar cep telefonlarına kadar sığdırıldıysa da, bu tür bir gözlük-televizyon sayesinde elleriniz meşgul olmaktan çıkacak. Aman dikkat! Yürürken ya da araç sürerken tavsiye edilmez…




Portatif Bebek Taşıyıcısı: Wembley Monarchs Buz Hokeyi Takımından Jack Milford, 1937 yılında buz üzerinde ellerini kullanmadan eşya taşımak amacıyla geliştirdiği taşıma kundağını kendi bebeği için inove etti. Bunu kullanmak için iki kişi gerekiyor. Söz konusu bebek olduğu için, bu iki kişiden biri anne, diğeri baba olmalı güvenlik açısından… Ancak dikkat! Bu taşıyıcının buz üzerinde kullanılması tavsiye edilemez! Ayağınız kayıp, buz üzerine düştüğünüzde belki bebek, hava yastığı görevini yerine getirecektir ama bu onun için pek de iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Bu bakımdan siz yine de, çok daha güvenli olan bebek arabasını kullanmaya devam edin, deriz.






Telefon Cevaplayan Robot:

1964 yılına ait bir yenilik... Ancak yarım kalmış… Çünkü robot sadece ahizeyi kaldırabiliyor ama konuşamıyor. Yine de günümüz telesekreterlerine ilham kaynağı olduğu için onu saygıyla anıyoruz.





Köpek Şemsiyesi:


Köpeği olanlar bilirler: Yağmur yağdığında kendi şemsiyenizi açarsınız ama fıldır fıldır hareket eden köpeğinizi kendi şemsiyeniz altına isabetlemek pek de kolay olmaz. Artık sorun değil: Abilerimiz, ablalarımız bizim için buna bir çare bulmuşlar. Köpekler için pratik kullanımlı ters açılan şemsiye…







Klozet Tipi Kahve Kupası:

Bir kısmınız belki pek de hoş karşılamayacak ama inanın çok pratik… Ve inovasyon, inovasyondur, tiksinecek bir durum yok. Sifon kutusunda da klozete (pardon, kahve kupasına) kolaylıkla koyabileceğiniz, birkaç içimlik miktarda kahve de var…





------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İnovasyon Nedir?
En basit tanımıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlayabilir. Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya ürün, hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılmasıyla ve ardından bu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulanmaya başlanmasıyla inovasyon yapılmış olur.
(Kaynak: http://www.teknolojide.com/inovasyon-nedir_4929.aspx)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 


 

Selçuk ALKAN / selcukalk@hotmail.com
www.gencgelisim.com
www.dahibeyin.blogspot.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder