Beynimizi Uçuracak Dahi Beyin Taktikleri




İnandığımızın aksine insanlar doğuştan dahi beyinle doğmazlar. Beyin kapasitesi insanların sonradan geliştirdikleri bir yetenektir. Herkes belli yetenek ve donanımlarla dünyay gelir. Kimileri bunu geliştiri kimileri ise hiç kullanmaz.
Dahi bir beyne sahip olmak için yapmanız gereken çok basit ama etkili bir çok taktik var. İşte onlardan bazılarını bu yazımızda yayınlıyoruz.


Dahi Beyin Taktiği: Yazı Yazın
Okumak kadar yazmak da zihniniz için çeşitli yönlerden yararlıdır. Belleğinize önemli olan şeyleri kaydetmenin bir yoludur, böylece gelecekte bunları daha kolay hatırlayabilirsiniz. Yazmak düşünme süreçlerinizi netleştirir. Yaratıcılığınızı ve analitik becerilerinizi geliştirmek için iyi bir egzersizdir. Günlükler, parlak fikirlerle ilgili notlar, şiir ve hikayeler yazmak zihninizi güçlendirecektir. 



Dahi Beyin Taktiği: Su İçin
Su içmeniz sadece bedenimiz için faydası olduğunu düşünüyorsunuz. O zaman yanılıyorsunuz. Su içmek beynimiz için çok faydalıdır. Yapılan bir çok bilimsel araştırmada suyun beyin hücrelerini canlandırdığı tespit edilmiştir. Ne kadar çok su içerseniz o kadar çok canlı beyin hücresine sahip olursunuz.


Dahi Beyin Taktiği: Mozart Dinleyin
Yapılan araştırmalarda bir müzik aleti çalan ve koroya katılan çocukların problem çözme ve mekansal düşünebilme konularında diğer çocuklara oranla daha büyük bir gelişme kaydettikleri görülmüştür. 36 öğrenciye üç tane mekansal düşünme testi uygulandı ve ilk testin hemen öncesinde Mozart’ın iki piyano için Re Majör sonatı on dakika süreyle dinletildi. İkinci testten önce ise gevşeme kaseti dinletildi. Üçüncüden önce de sessizlik içinde oturuldu. Sonuçta 36 öğrencinin ortalama skorları ilk testte oldukça yüksek çıkarken, diğerlerinde daha düşük sonuçlar elde edildi.


Dahi Beyin Taktiği: Derin Nefes Alın
Hava herşeyimizdir. Daha fazla hava kanınız, dolayısıyla beyniniz içinde daha fazla oksijen anlamına gelir. Nefesinizi burnunuzdan alın ve mümkün olduğunca diyafram kasınızı kullanarak ciğerlerinizin alt kısmını doldurmaya çalışın. Birkaç kez derin nefes aldığınızda bu sizin hem gevşemenizi sağlar, hem de daha net biçimde düşünebilirsiniz. 



Dahi Beyin Taktiği: Meditasyon Yapın
Meditasyon yapmak çok kolaydır. Şu an hemen uygulayabileceğiniz bir meditasyon tekniği: Yalnızca gözlerinizi kapayın ve dikkatinizi nefesinize yöneltin. Kaslarınızı gevşetmeniz meditasyona yardımcı olacaktır. Eğer zihniniz gezinmeye başlarsa dikkatinizi yalnızca nefesinize yöneltin. Beş-on dakikalık bu uygulama sizi gevşetir, zihninizi temizler ve özellikle zihinsel aktiviteler için sizi hazır hale getirir.



Dahi Beyin Taktiği: Spor Egzersizleri Yapın
Egzersizlerin özellikle uzun vadede beyin gücünü geliştirmesi sürpriz değildir. Fiziksel sağlığınızı olumlu yönde etkileyen her şey doğal olarak beyninizi de olumlu yönde etkileyecektir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, 10 dakikalık bir egzersizden sonra bilişsel fonksiyonlarda artış olduğunu göstermektedir. Beyninizi tazelemek istiyorsanız küçük bir yürüyüş ya da birkaç fiziksel hareket yapabilirsiniz.

Bunlar ve benzeri bir çok taktik size bekliyor. Unutmayın beynimiz bir makina gibidir. Ondan super bir verim almak istiyorsak bakımını yapmalıyız.
Dahi bir beyne sahip olmanız dileğimizle…

Dr. İnanç Yaşayan
inancyasayan@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder