Ceviz Deyip Geçmeyin!


Cevizin kalbe faydaları nelerdir, 5 Tane Ceviz Yiyin ve 4 Saat Bekleyin: Bakın Kalbinize Ne Yapıyor?

Yeni yapılan bir araştırma bir avuç ceviz yemenin kalp krizini hızla önlediğini gösteriyor. Düzenli olarak ceviz yemek ya da ceviz yağı içmek, riski yüksek oranda düşürüyor ve sizi kalp krizine karşı düzenli olarak koruyor. Araştırmada insanlar bir avuç ceviz yedikten 4 saat sonra,  kan damarlarının esnekliğinde ve kolesterol seviyelerinde iyi kan akışına yardımcı olacak düzeyde bir gelişme kaydedildi.
Cevizin ve ceviz yağının kalbe faydalarını ortaya koyan araştırmanın sonucu; bunların düzenli tüketiminin bizi kardiyovasküler hastalıklardan koruduğu yönündeydi.
Pennsylvania’da Penn State University’nin beslenme profesörü Dr.Penny Kris Eterton, “Ve sadece bir avuç ceviz ya daceviz yağını haftada 4 gün tüketerek kalp krizi riskini anlamlı bir şekilde azaltabilirsiniz.” diyor.
Bu çalışmada özellikle; daha sağlıklı olabilmeniz için her gün ihtiyacınız olan porsiyon belirlendi. Sadece 3 yemek kaşığı (51 g) ceviz yağını içerseniz kan damarlarınızın kondisyonunu 4 saat içinde geliştirmiş oluyorsunuz.
Ceviz yağının özellikle endotelyal hücrelerin sağlamlığı için çok faydalı olduğu kanıtlandı. Bu hücreler kan damarlarını hizalıyor ve damarların esnekliğinde önemli bir rol oynuyor.

Cevizin Faydaları Nelerdir?
Cevizin faydalarına geçmeden önce ceviz içinde bulunan hangi bileşenlerin faydalı olduğu konusunda kısa bilgi vereyim. Bir omega 3 yağ asidi türü olan alfa-linolenik asit, temel E vitamini türü olan ve pek çok bitki tohumunda bulunan gama-tokoferol, son olarak kolesterol benzeri bir molekül olan ve kolesterol plakalarının damar çeperlerinden temizlenmesini sağlayan fitosteroller cevizin sağlığa bu kadar faydalı bir yemiş olmasını sağlıyor.
Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: Penn State, Tufts Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak olarak yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak ceviz yemek kolesterolü önemli miktarda düşürüyor. Cevizin bu etkisi iyi kolesterol olarak bilinen “HDL” kolesterol seviyesini yükseltmesinden kaynaklanıyor. HDL kolesterol, damarlarda birikmeye başlayan kötü kolesterol plakalarını temizleyerek vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Aynı araştırmaya göre 1 tatlı kaşığı ceviz yağı tüketmek kolesterolün kısa bir süre içinde düşmesine yardımcı oluyor.
Cevizin Diğer Faydaları
Kemiklere Faydaları: Ceviz, özellikle ilerleyen yaşlarda görülen kemik zayıflamasını ve kemiklerde yaşnan mineral kaybını yavaşlatan yiyecekler arasında yer alıyor.
Kilo Verme: Cevizin yüksek kalorili olduğu ve yüksek oranda yağ içerdiği düşünüldüğünde kilo vermeye yardımcı olması biraz şaşırtıcı gelebilir ancak günde 3-4 adet ceviz yemek tokluk hissini uzatarak, öğün aralarında daha fazla kalorili atıştırmalıkların önünü kesiyor.
Hafıza: Bu konuda yapılan araştırmaların sayısı henüz yetersiz olmakla birlikte mevcut araştırmalar cevizin hafızayı güçlendirdiği ve bilişsel fonksiyona katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
Cevizin Besin Değeri
28 gram, yaklaşık olarak 7 adet dış kabuğu soyulmuş ceviz;
  • 185 kaloridir
  • Kolesterol içermez
  • Günlük besin lifi ihtiyacının %8’ini karşılar (2gr)
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %3’ünü karşılar
  • Günlük demir ihtiyacının %5’ini karşılar
  • Günlük tiamin ihtiyacının %6’sını karşılar (0,01mg)
  • Günlük folat ihtiyacının %7’sini karşılar (27,7mcg)
  • Günlük magnezyum ihtiyacının %11’ini karşılar (44,6mg)
  • Günlük fosfor ihtiyacının %10’unu karşılar (97,8mg)
  • Günlük çinko ihtiyacının %6’sını karşılar (0,9mg)
  • Günlük bakır ihtiyacının %22’sini karşılar (0,4mg)
  • Günlük manganez ihtiyacının %48’ini karşılar (1mg)
  • Günlük selenyum ihtiyacının %2’sini karşılar (1,4mcg)
Aynı miktarda ceviz (7 adet) yaklaşık 2500mg omega 3 ve 11000mg omega 6 yağ asidi içermektedir.
Not: Bu makale, bilgi vermek amaçlı hazırlanmıştır. Herhangi bir sağlık sorununu tedavi etmeyi garanti etmez. Bir ilaç, tedavi ya da destek için önce uzmanınıza danışmanız gerekir.
*
Kaynak: BayanlarBilir