FORBES DERGİSİNE GÖRE DÜNYADAKİ EN GÜÇLÜ 20 KİŞİ



Amerika’nın önde gelen iş dünyası dergisi Forbes, dünyanın en güçlü kişilerinden oluşan listesini dünya ile paylaştı. Bu listede, ilk yirmi sırada yer alanları sizlerle paylaşıyoruz. 

Barack Obama

Dünyanın en güçlü insanları listesinde bu yıl birincilik, ABD Başkanı Barack Obama’ya ait. Obama, kısa bir süre önce yeniden başkan seçilerek ülkesini bir dönem daha yönetme şansını elde etti. 4 Kasım 2008 seçimlerinde Barack Obama, oyların %52'sini alarak, ABD'nin 44. devlet başkanı seçildi. Obama kazandığı oy oranı ve kazandığı eyaletler bakımından son 30 yıl boyunca hiç bir Demokrat Partili başkan adayının elde edemediği bir başarıyı elde etmiştir. 

Angela Merkel

Listenin ikinci sırasında, ülkesini küresel ekonomik krizden, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla en az hasarla çıkaran Almanya Başbakanı Angela Merkel var. Merkel geçen sene dördüncü sıradaydı.

Vladimir Putin

Üçüncü sırada, geçen yıl listenin ikinci sırasında yer alan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin var. 2000 yılındaki seçimlerde %52,9'luk oy oranıyla cumhurbaşkanı seçilen Putin, 2004 yılındaki seçimlerde de %71'in üzerinde oyla tekrar cumhurbaşkanı seçilmiştir. Döneminde Rusya ekonomisi hızlı büyüme rakamları yakalamış, merkezi otorite kuvvetlendirilmiş, silahlı kuvvetlerde reform başlamıştır. Ayrıca 4 Mart 2012 tarihinde yapılan seçimler sonucu %63,6 oyla, Rusya Federasyonu'na 3. kez devlet başkanı seçilmiştir.

Bill Gates

Dördüncü sırada, Microsoft şirketinin kurucularından ABD’li işadamı Bill Gates yer alıyor. Gates, Forbes dergisi tarafından 60 milyar dolarlık servetiyle 2009'da dünyanın en zengin insanı olarak açıklanmıştı.

Papa XVI. Benediktus

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16.Benediktus, beşinci sırada yer alıyor. Asıl adı  Joseph Alois Ratzinger olan Papa, dünya çapında 1 milyarı aşkın üyesi bulunan Katolik Kilisesinin en büyük ruhani lideri pozisyonunda…

Ben Bernanke

Listenin altıncı sırasındaki isim, ABD Merkez Bankası’nın (FED) başkanı Ben Bernanke. Amerikan dergisi Time, Bernanke’yi 2009’da ‘yılın kişisi’ seçmişti.

Abdullah bin Abdul Aziz al Saud

Yedinci sıradaki isim, 88 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 20’si onun kontrolü altında.

Mario Draghi

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, listenin sekizinci sırasında... İtalyan ekonomist, daha önce de İtalya Bankası’nı yönetmişti.

Xi Jinping

Çin Komünist Partisi’nin Başkanı Xi Jinping dokuzuncu sırada. Deneyimli siyasetçinin 2013 yılının başlarında Çin Halk Cumhuriyeti’nin yönetimini devralması bekleniyor.

David Cameron

Onuncu sırada İngiltere Başbakanı David Cameron yer alıyor. 6 Mayıs 2010 tarihindeki seçimlerde, 307 milletvekiliyle birinci oldu. Ancak tek başına hükümet kurma çoğunluğunu yakalayamadığı için, koalisyon hükümetinde başbakan olarak görev aldı. Cameron, son 200 yıldır seçilen en genç başbakan oldu, Ayrıca 1945 yılından sonra ilk kez koalisyon hükümetini oluşturan bir isim oldu.

Carlos Slim Helu 

1940 doğumlu, Meksikalı telekomünikasyon devi Carlos Slim Helu, Microsoft firmasının kurucusu Amerikalı Bill Gates'i geçerek, 68,5 milyar dolarlık servetiyle listenin başında yer aldı. Helu’nun kökeninin Osmanlı’ya dayandığı söyleniyor.

Sonia Gandhi

Asıl adı Sonia Antonia Maino olan Hintli politikacı, İtalyan asıllıdır. Hindistan Ulusal Kongresinin lideri Gandhi, Time dergisinin "dünyayı etkileyen 100 isim" listesinde yer almaktadır.

Li Keqiang

Li Keqiang, 2008 yılından beri Başbakan Wen Jiabao’nun yardımcılığını yapıyor. 2007 yılında Politbüro Daimi Komitesi üyeliğine seçilen Li, aynı zamanda 1997’den beri partinin 25 kişiden oluşan Politbüro üyesidir. 

Francois Hollande

Fransa cumhurbaşkanı Francois Hollande, 23 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen 2012 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci turunda oyların %28,63'ünü alarak birinci oldu. Yapılan ikinci tur oylamalarında da %51,9 ile galip gelip, Fransa'nın 2012–2017 dönemi için Cumhurbaşkanı oldu.

Warren Buffett

ABD'li iş adamı ve hisse senedi yatırımcısıdır. Forbes Dergisi'nin "2008 Milyarderler Listesi"ne göre 62 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanlarındandır. 2006 yılı Haziran ayında, yatırım şirketinin 10 milyon adet hissesini (yaklaşık 31 milyar dolar) Bill ve Melinda Gates Vakfı'na devrederek ABD'de şimdiye kadar yapılmış en büyük bağışı gerçekleştirdi.

Michael Bloomberg

New York belediye başkanı Michael Rubens Bloomberg, 18 milyar dolarlık kişisel servetiyle ABD'nin en zengin 8. kişisi. Finansal haber ve bilgi servis sağlayıcısı Bloomberg'in kurucusu ve şu an şirketin hisselerinin %88 'inin sahibi… Bloomberg medya hizmetleri, 68 ülkede 145 temsilcilikte, 2200’den fazla haber profesyoneli ile tüm dünyaya yayılmış durumda...



Michael Duke

Dünyanın en büyük 500 şirketi listesinde açık arayla ilk sırada yer alan Wal-Mart'ın 60 yaşındaki CEO'su Duke, 8.500'den fazla süpermarketi ve 2,1 milyon çalışanı idare ediyor.

Dilma Rousseff

Bulgar asıllı ekonomist, siyasetçi ve Brezilya'nın ilk kadın Cumhurbaşkanı… 31 Ekim'de oyların yaklaşık yüzde 56'sını alarak seçimi kazandı ve böylece 1 Ocak 2011'de ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı olarak görevine başladı.

Manmohan Singh

26 Eylül 1932 doğumlu Manmohan Singh 2004'ten beri Hindistan'ın 17. başbakanı olarak görev yapmaktadır.

Sergey Brin

Doktora yaparken, arkadaşı Larry Page ile birlikte Google arama motorunu ve Google şirketini kurdu. Hâlen Teknoloji başkanı ve yönetim kurulu üyesi olan Sergey Brin, Forbes'a göre 18,7 milyar dolarlık servetiyle, dünyanın en zengin 100 insanından birisidir.