Dünyada En Çok Konuşulan Diller

Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangibir anlatım aracıdır. Bir başka deyişle, insan vücudunun vazgeçilmez bir fonksiyonu olan dil, bebekliğimizde hayatta kalmamızı sağlarken erişkinliğimizde de istediklerimizi elde etmek, başkaları ile iletişim kurmak, eğlenmek amacıyla kullandıgimız bir araçtır. Toplumsal düzlemde baktığımızda dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan ortak bir bağdır. Dünyada bilinen 250’ye yakın dil bulunmaktadır. Peki, dünyada en çok hangi diller konuşuluyor, cevaplar size şaşırtmasın:

10. Fransızca
Konuşan sayısı: 129 milyon.
Bütün dünyaca en romantik dil olarak kabul görmüş Fransızcayı konuşan ülke sayısı o kadar çok ki: Belçika, Kanada, İsviçre, Kameron, Haiti… Tabi Fransa’yı da unutmamak lazım…
9. Malayca-Endonezce
Konuşan sayısı: 159 milyon.
Malaycayı hem Malezya ve hem de Endonezya halkı konuşmaktadır. Malay dilinin birçok lehcesi olmakla birlikte, en çok konuşulanı Endonezce olanıdır. Bu lehcelerin kökeninin aynı olması, en çok konuşulan dil listesinde 9.sırada olmasının nedenidir. 18000’e yakın adadan oluşan Endonezya, dünyanın 6.kalabalık ülkesidir. Endonezya’nın 2 geniş bölümüne sınırı olan Malezya’nın en tanınmış şehri, başkenti olan Kuala Lumpur’dur.
8. Portekizce
Konuşan sayısı: 191 milyon.
Portekiz, küçük bir ülke olması karşın dilinin bu kadar çok konuşulması şaşkınlık yaratıyor değil mi! 12.Yüzyılda İspanya’dan ayrılarak bağımsızlıgını ilan eden Portekiz dili, Vasco de Gama ve Prens Henry gibi kâşifler sayesinde tüm dünyaya yayılmıştır. Portekizce, Brezilya, Makau, Angola, Venezuela ve Mozambik ülkelerinde konuşulmaktadır.
7. Bengalce
Konuşan sayısı: 210 milyon.
Bengalce, 120 milyonu aşan nüfusa sahip Bangladeş’in dilidir. Nüfusu hızla artan Hindistan’la çevrili olması nedeniyle dünyada Bengalceyi konusan insan sayısı, sanılanın da üzerindedir.
6. Arapça
Konuşan sayısı: 246 milyon.
Dünyanın en eski dillerinden biri olan Arapça, Ortadoğu’da konuşulmaktadır. SuudiArabistan, Kuveyt, Irak, Suriye, Mısır, Ürdün, Lübnan gibi Arap ülkelerinin anadilidir. Bunun haricinde Kur’an’ın da dili olmasi sebebiyle, farklı ülkelerdeki birçok Müslüman da Arapça konuşabilmektedir.1974 yılında Birleşmiş Milletler’in 6. dili olarak kabul edilmiştir.
5. Rusça
Konuşan sayısı: 277 milyon.
Medyadan sıkça duyduğumuz Mikhail Gorbachev, Boris Yeltsinve Yakov Smirnoff gibi komunist liderler, milyonlarca Rusça konuşan insandan sadece birkaçı... Birleşmiş Milletlerin 6 dilinden biri olan Rusça, sadece Rusya’da değil Belarus, Kazakistan, Türkmenistan ve Amerika’da da konuşulmaktadır.
4. İspanyolca
Konuşan sayısı: 392 milyon.
Dünyada okullarda 2. veya 3. dil olarak öğretilen bir dil olmasının yanı sıra İspanyolca; İspanya, Küba, A.B.D, Güney ve Orta Amerika’nın tamamında konuşulmaktadır. A.B.D’lilerin yoğun ilgisi nedeniyle İspanyolcadan İngilizceye birçok kelime geçmiş: Tornado, bonanza, patio, quesadilla, enchilada bunlardan bazıları...
3. Hintçe
Konuşan sayısı: 497 milyon.
Hintçe, kalabalık nüfusa sahip Hindistan’ın anadili olmakla birlikte, birçok lehçeyi kapsamaktadır. Birçokları tarafından pek yakında Çin’in nüfusunu aşması tahmin edilmesine karşın Hindistan’da İngilizcenin büyük oranda kullanılması, Hintçenin dünyada en çok ilgi gören diğer lisanların önüne geçememesine neden olmaktadır. Hintçe öğrenmek istiyorsanız, komediden romantiğine her türünden binlercesi bulunan Hint filmleri izlemeniz yeterli.
2. İngilizce
Konuşan sayısı: 508 milyon.
Dünyada en çok ülkenin resmi dili olan İngilizce; Yeni Zelanda, Zimbamve, Karayipler, Hong Kong, Güney Afrika, Kanada, A.B.D, Avusturalya, İngiltere gibi yeryüzünün dört bir tarafına yayılmış ülkelerdeki insanların ortak dilidir.
1. Mandarin
Konuşan sayısı: 1 milyarın üstü.
Supriz! Yeryüzünün en çok konuşulan dili, en kalabalık nüfusa sahip olan Çin’e ait... Mandarin, Çincenin en yaygın lehçesidir. En çok konuşulan 2. sıradaki İngilizcenin, tam 2 katı konuşma oranına sahip olması, Mandarin’in öyle pek kolay öğrenilebildiği anlamına gelmesin. Mandarin dilindeki her bir kelimenin 4 farklı söyleyiş şekli olabilmekte. Başlangıç seviyesi, bu dili öğrenen bir kişi için çok zorlayıcı olsa gerek... Ancak 1 milyardan fazla insan konuştuğuna göre biraz uğraşmayla isteyen herkes bu dili konuşmayı kotarabilir!

Çeviri: Beyza Bozok Şener
bzbozok@hotmail.com
Kaynak: listverse.com