MUTLU OLMA SANATI VE NLP


Mutlu Olmak İçin NLP Tekniklerini Uygulayarak Ruh halinizi değiştirebilirsiniz!



 NLP dünyası herkesin her zaman “mutlu, mutlu” yaşadığı pespembe bir dünya değildir. NLP uygulayıcıları sürekli olarak Zen benzeri bir Satori halinde yaşamazlar. Onlar da sizin ve bizim gibi inişleri ve çıkışları olan bir Deneyimler Dünyasında yaşarlar. Onların farkı hangi NLP İpine tutunarak yukarı çıkabileceklerini bilmeleridir yalnızca. Ve bunu başkalarına aktarabilmeleridir. NLP size istediğiniz zaman Ruh Halinizi değiştirebileceğinizi öğretir. Kişisel Gelişim Yolculuğunuzda kullanabileceğiniz NLP çalışmaları “Kendi Duygusal Halinizi Seçme Becerisi” olarak adlandırılır.

NLP ile Ruh Halinizi Değiştirme ve Mutlu Olma Uygulaması


1.       ‘Şimdiki Ruh Halinizin’ (present state) farkında olun! Halinizi ‘bağımsız bir gözlemci’ gibi gözlemleyin. Onunla ilgilenin. Neye benziyor? Ne tür içsel konuşmalar var? Ne tür duygular var? Kendinize bu tür ‘Bağımsız Gözlemci’ bakışıyla bakmanız, Ruh Halinizin değişmesi sürecini başlatacaktır. Bu ‘Şahit Duruşu’ duygusal özgürlüğünüz için ve mutluluğunuz için kullanabileceğiniz en güçlü içsel kaynağınızdır. Bu ‘Bağımsız Gözlemci’ ya da ‘Şahit’ duruşunu yakaladığınızda onu birkaç kez, güçlü bir şekilde çapalayın. Böylece bir dahaki sefere o duruşu daha kolay yakalayabilirsiniz.

2.       ‘Düşünme Şeklinizi’ değiştirin! Kendinizi nasıl hissetmek istediğinize, hangi duyguyu yaşamak istediğinize karar verin. Kendinizi bu şekilde hissettiğiniz bir zamanı düşünün. O anı yeniden yaşayın. ‘İçeriden Gözlemleyin’ (associated). O zamanki gözlerinizden bakın. Olumlu ve güçlü duyguları, Mutluluğu yeniden yoğun bir şekilde yaşayın. Sonra bu ‘iyi hatıranızın’ zihin ekranınızdaki görüntüsünü güçlendirin. Onu yoğunlaştırın. Resmi büyütün ve daha parlak bir hale gelmesini sağlayın. Sesleri daha duyulur ve yumuşak bir hale getirin. Bu değişikliklerin, ‘hissettiğiniz duyguları’ nasıl değiştirdiğine dikkat edin!

3.       Fizyolojinizi değiştirin! Kendinizi daha olumlu hissettiğinizi ‘gösterin’. Gülümseyip tatlı bakarak işe başlayın. Duruşunuzu değiştirin. Fizyolojinizi değiştirdiğinizde, düşünceleriniz de değişecektir. Derin bir nefes alın ve yavaş yavaş nefesinizi boşaltırken daha da gevşediğinizi düşünün. Muhtemelen 1’deki ruh haliniz (present state) ‘içsel bir tutarsızlık’ (incongruent) içeriyordu. Şimdi, eğer gerçekten bu ruh halinizi değiştirmek istiyorsanız ve ‘Arzu Ettiğiniz Ruh Haline’ (desired state) yani ‘Mutluluk Dolu Ruh Haline’ ulaşmak istiyorsanız, düşünme şeklinizin bu fizyolojik değişiklikleri izlemesine izin verin.

4.       Hareket Edin! Enerjinizin bir nehir gibi olumlu akmasını sağlayacak hareketler, yürüyüşler yapın. Bu sizin ruh halinizi değiştirecektir. Beta-endorfin salgılatacaktır.

5.       Nefes alıp verişinizi değiştirin! Daha derin nefesler alın ve yavaş yavaş bırakın. Tüm olumsuz duygularınızın, olumsuz düşüncelerinizin ve gerginliklerinizin de bu nefesle birlikte dışarı atıldığını hayal edin. Bu sizi sakinleştirecektir. Kandaki Karbondioksit yoğunluğunu değiştirecektir. Dikkatinizi nefesinize odaklayarak bir süre meditasyon yapın.

6.       Gülümseyin ve hatta kahkahalar atın! Gülümsemek, tatlı bir bakışla bakmak ve kahkahalar atmak sizin ruh halinizi olumlu yönde değiştirecektir. Beta-endorfin salgılatacaktır. Gülümsediğinizi zihin ekranınızda görselleştirerek bir süre meditasyon yapın.

7.       Kaslarınızı gevşetin! Sırt, omuz, çene ve yüz kaslarınızı, kollarınızı ve bacaklarınızı gevşetin. Her duygunun kendisine özgü bir ‘kas gerginliği’ ve ‘nefes alıp verme kalıbı’ olduğunu hep aklınızda tutun. Mutluluğun da kendisine özgü bir kas gevşekliği ve rahatlığı var. Derin ve yavaş nefes alıp verme kalıbı var. Omuzlarınız, sırtınız ve yüzünüz rahatlamış bir halde iken, gülümserken ve tatlı tatlı bakarken, kendinizi ‘Kaynak Dolu Ruh Halinde’ (resourceful state) hissetmemeniz zordur.

8.       Görüş Alanınızı genişletin! ‘Kaynak Dolu Olmayan Ruh Hallerinin’ (unresourceful states) çoğu, sizin yere doğru bakmanıza yol açar. Görüş alanınızı daraltır. Buna karşı uygulayabileceğiniz çok etkili bir yöntem var. Yukarıya doğru bakın ve görüş alanınızı genişletin. Göz kenarlarınızdan neler gördüğünüze dikkat ederek görüşünüzü genişletin. ‘Peripheral vision’ kazanın.

9.       Dikkatinizi Başka Birisine Yöneltin! Bir başkasına yardımcı olun. Onun için olumlu bir şeyler yapın.

10.    Kaynak Çapalarınızı kullanın! Yaşamınızdaki en mutlu anlarınızı, en mutlu deneyimlerinizi çağrıştıracak çapaları, yani ‘Kaynak Çapalarını’ (resource anchors) çapalayın. Ve daha sonra gerektiği zaman, gerektiği yerde bunları ateşleyin ve kullanın.

11.    Bir şeyler yiyin! Bir şeyler yemek ‘Psikoaktif’ bir etkinliktir. Sizin halinizi değiştirir. Ama bunu uygularken dikkatli olun. Bir şeyler yemek, ‘Kalıcı Kötü Haller’ (consistent bad states) üzerinde etkili olmaz. Eğer kilonuz da artarsa, kendinizi daha da kötü hissedebilirsiniz.

12.    Hiçbir ruh hali kalıcı değildir! Siz hiçbir şey yapmasanız bile halleriniz devamlı değişmektedir.

Son olarak ben size ‘olumsuz ruh hallerine’ yapışıp kalmayın ve NLP yöntemlerini kullanarak sık sık Mutluluk Çapalarıyla duygusal banka hesabınızı arttırın derim!

Mutlu ve İyi yaşayın.

Cengiz Erengil

Kaynak: gencgelisim.com