Genç Belediye Başkanından Gençlere Özel Hizmetler


41 yaşında Türkiye’nin en büyük ilçesi Seyhan’da Belediye Başkanlığını kazanan Prof. Dr. Azim Öztürk, görevde geçen üç yıl içinde gerçekleştirdiği hizmetlerde gençleri hiç ihmal etmedi.

Genç yaşına rağmen Adana’nın metropol ilçesinde başarılı bir üç yılı geride bırakan Başkan Prof. Dr. Öztürk, şunları söylüyor: “Hizmetlerimizi gerçekleştirirken elbette ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz gençlerimize özel bir önem veriyoruz. Örneğin, sokakta kimliği bile olmadan yaşamak zorunda kalan yaşlılarımıza sıcak bir yuva olması düşüncesiyle 153 yatak kapasiteli ‘Seyhan Belediyesi Huzurevi’ni kısa sürede tamamlayıp hizmete açarken, hemen yanında bu kez anne-baba şefkatinden yoksun büyümek zorunda kalan evlatlarımız için 102 yatak kapasiteli Seyhan Belediyesi Yetiştirme Yurdu’nu da hizmete sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

 

İlçe Tarihinde İlk: Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı

Türkiye’nin en büyük ilçesi olan ve halen devam eden ‘Nüfus Tespit Çalışması’na göre tahmini 1 milyon 200 bin civarında nüfusu barındıran Seyhan ilçesi tarihinde ilk kez üniversite öğrencilerine öğrenim yardımı genç Başkan Prof. Dr. Azim Öztürk tarafından başlatıldı.

İlki 2005 yılında uygulanan ve her yıl yardım yapılan öğrenci sayısı ve yardım miktarı artırılarak devam eden öğrenim yardımından bu yıl 2 bin öğrenci faydalanacak. Seyhan Belediyesi’nin 2007 Yılı Öğrenim Yardımı miktarı bu yıl 60 YTL olarak belirlendi.

Seyhan Belediye Başkanı Prof. Dr. Azim Öztürk’ün talimatları gereğince öğrenim yardımına başvuran öğrencilerin isimleri noter huzurunda çekilen kura ile belirleniyor. Öğrenim yardımı için başvuru yapanlardan yalnızca şehit yakınları ile anne ve babası vefat etmiş olanlar kuraya tabi tutulmaksızın bu imkândan yararlanabiliyor.

 

Öğrencilere Özel Ücretsiz Çamaşırhane

Belediye Başkanı Prof. Dr. Azim Öztürk’ün, göreve geldiğinde gerçekleştirdiği ilk icraatlardan biri öğrenciler için ücretsiz çamaşırhane kurmak oldu. Başkan Prof. Dr. Öztürk bu çalışmayı anlatırken, “Öğrencinin halinden tıpkı onlar gibi ailesinden uzakta öğrencilik hayatı yaşamış olanlar anlar, diyerek Çukurova Üniversitesi’ne yakın bir noktada gençlerimize hizmet verecek olan çamaşırhaneyi hizmete geçirdik. Bugün çok sayıda öğrenci arkadaşımız çamaşırlarını bu merkezde yıkıyor. Bu sayede hem derslerine daha çok zaman ayırabiliyor hem de bütçelerinden bir miktarı daha tasarruf etmiş oluyorlar.” diye konuştu.

 

Gençlik Merkezi

Başkan Prof. Dr. Azim Öztürk’ün gençlere yönelik çalışmalarından birisi de kısa adı SEGEM olan ‘Seyhan Belediyesi Gençlik ve Eğitim Merkezi’ni açmak oldu. Bünyesinde internet bağlantılı etüt merkezi, kütüphanenin yanında futbol, voleybol ve tenis sahaları bulunan SEGEM genç Başkan Prof. Dr. Öztürk’ün Seyhanlı gençlere armağan ettiği hizmetlerden yalnızca birisi.

 

Eğitimci Başkandan Eğitim-Öğretime Destek

1984 yılında Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde yüksek öğrenime başlayan ve 1989 yılında bu okuldan mezun olan Başkan Prof. Dr. Azim Öztürk, halen mezun olduğu üniversitede öğretim görevlisi olarak derslere girmeye devam ediyor.

Belediye Başkanlığı gibi yoğun mesai gerektiren bir göreve rağmen eğitimci kimliğini sürdüren Prof. Dr. Azim Öztürk’ün başkanlığı döneminde eğitim-öğretime yönelik katkıları ara vermeksizin devam etti.

Geçtiğimiz eğitim döneminde Seyhan ilçesi sınırlarında bulunan tüm ilköğretim okullarında 60 bin kültür kitabı Başkan Prof. Dr. Azim Öztürk tarafından öğrencilere hediye edildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tavsiye edilen 100 Temel Eser’den seçilmiş 25’erli kitap setleri öğrencilere armağan edildi.

 

Sporun Yanında Sporcunun Dostu

Seyhan ilçesinin genç başkanı eğitime yönelik hizmetlerini gerçekleştirirken sporu da ihmal etmiyor. İlçe sınırlarında faaliyet gösteren tüm amatör spor kulüplerine her yıl düzenli olarak malzeme desteği veren Başkan Prof. Dr. Azim Öztürk, bu çalışmasıyla sporun yanında ve sporcunun dostu olduğunu gösteriyor.

 Azim Öztürk Kimdir?

1963 yılında dünyaya gelen Azim Öztürk, 1983’te Adana'ya yerleşti. Yüksek öğrenimine 1984 yılında Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde başladı ve 1989 yılında mezun oldu. Aynı yıl bu fakültenin Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Yüksek lisans çalışmasını 1991 yılında Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamladı.

1993 yılında 7. Beş Yıllık Kalkınma Planı hazırlık çalışmalarına ilişkin olarak Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Mahalli İdareler ve Büyükşehir Yönetimi özel ihtisas komisyonu üyesi olarak çalışmalarda bulundu.

1994 yılında “Türkiye'de Yerel Yönetimlerin Yeniden Yapılanma Sürecinde Karşılaşılan Yönetim Sorunlarının İncelenmesi ve Bir Model Önerisi” tezi ile doktor oldu. Aynı yıl Mahalli İdareler Eğitim Araştırma Geliştirme Merkezi’nin desteklediği “Belediye Başkanları ve Belediye Meclis Üyeleri” araştırmasında, proje komisyon üyeliğinde bulundu.

1996-1997 yıllarında Başbakanlık Yönetim Danışmanı olarak görev yaptı ve “Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Bir Model Tasarımı” çalışmalarına katıldı.

1999-2000 yıllarında ABD, New York, Syracuse Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak Yerel Yönetimler konusunda çalışmalarda bulundu.

1999 yılında Adana Ticaret Odası'nın düzenlediği “Adana Nasıl Bir Dünya Kenti Olabilir?” proje yarışmasında birincilik ödülü aldı.

2002-2003 yıllarında bir süre TÜBİTAK-Üniversite Sanayi Araştırma Merkezi'nin danışmanlığını yürüttü ve Çukurova Bölgesi’nde birçok saygın firmanın da yönetim danışmanlığını yaptı.

Evli ve üç çocuk babası olan Azim Öztürk’ün yerli ve yabancı bilimsel dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi ve 6 kitabı bulunmaktadır.

 

Yayımlanmış Eserleri

21. Yüzyıl Türkiye'si İçin Yerel Yönetim Modeli (1997)

Küreselleşen Dünyada Yöneticilik (1998)

Değişim Yönetimine Çağdaş Yaklaşım: Örgüt Geliştirme (1998)

Mahalli İdareler (2001)

Temel İşletmecilik Bilgisi (2001)

İnsan Kaynakları Yönetimi (2002)
 
Elsün Çalışkan
alsuncaliskan@mynet.com