İş Hayatında Verimlilik ve Zaman Yönetimi


‘Plansız harekât olmaz, harekât nadiren planlandığı gibi gerçekleşir’ deyişini referans alarak iş hayatını verimliliğe dönüştürmek için tanımlamanın ve değerlemenin sağlıklı ilişkilendirilmesi, müspet enerjinin açığa çıkışı için katkı sağlar.

“Amerika’nın zamanının Devlet Başkanı Abraham Lincoln'e sormuşlar: ‘Üniversitemizde bir konuşma yapmanız bizi onurlandırır. Umarım bizi kırmazsınız.’ Lincoln, ‘Herhalde zamanımız var!’ demiş. 2 hafta demişler. O zaman ‘Herhalde 2-3 saat konuşma sürem vardı’ demiş. ‘Hayır, efendim! 15 dakika süreniz var, demişler. Lincoln dönmüş, ‘Bakın’ demiş, ‘Eğer 2 saat konuşmam gerekiyorsa, 2 hafta hazırlık süresi yeter. Ama eğer 15 dakika konuşmamı isterseniz, minimum 2 ay önceden hazırlık yapmam lazım.’”
---
İçinde bulunduğumuz iş hayatı her yönüyle incelendiğinde ve değerlendirmeye alındığında en büyük problemin zamanı iyi ve etkin kullanamamakla dolu bir görüntü içerdiği görülüyor. Kaybedilmeden zamanın kıymeti bilinemeyen anlayışlarda zaman bir bir harcanıyor, uçup gidiyor.
İş kayıpları ve yaşanan verimsizliğin temelini oluşturan plansız ve programsız çalışmalar enerji tüketmeye devam ediyor. İş hayatında çoğu zaman şu tarz sözcükleri duymuşuzdur: ‘Hiç vaktim yok!’, ‘Çok yoğunum!’ ‘Zamanım kalmadı!’, ‘Yoğunluktan buhar oldum!’, ‘Yetiştiremiyorum!’, ‘Bir türlü kavuşturamıyorum!’, ‘Sonra yaparız!’

Başarılı işletme yönetimleri, zamanlarını etkin ve verimli planlayarak kullanmayı başardıklarında çalışanlarına ve işlerine değer kattıklarını yaşayarak öğreniyorlar. Her şey yerli yerine oturmuş, plan ve prosedürleri kayıt altına alınmış, görev tanımları belirlenerek açık ve anlaşılır kılınmış, duyarlılık yüreklerine işlenmiş çalışanlarıyla zamanın etkin ve verimli kullanılması ve değerlendirilmesi mümkün oluyor.

‘Plansız harekât olmaz, harekât nadiren planlandığı gibi gerçekleşir’ deyişini referans alarak iş hayatını verimliliğe dönüştürmek için tanımlamanın ve değerlemenin sağlıklı ilişkilendirilmesi müspet enerjinin açığa çıkışı için katkı sağlayacaktır.

Zamanı Algılamak
Zamanı;
1.      Yerine koyamaz,
2.      Geri döndüremez,
3.      Yenileyemez,
4.      Depolayamaz,
5.      Satın alamaz,
6.      Satamaz,
7.      Sergileyemez,
durumdayız.

Zamana Karşı Duruşumuz
Zamana;
1.      Hâkim olamaz,
2.      Yönetemez,
3.      Yön veremez,
4.      Karşı duramaz,
5.      Ayakta uyduramaz,
6.      Sahip olamaz,
7.      Gem vuramaz,
halimizden uzaklaşmalıyız, derken zaman akıp gidiyor…

Zaman Elbisesi
Zaman;
1.      Değerli,
2.      Önemli,
3.      Anlamlı,
4.      Nitelikli,
5.      Kaliteli,
6.      Planlı,
7.      Programlı,
olarak zaman elbisesi giyilirse keyfiyet içerecek bir hale bürünecektir.

Zamanı Yönetmenin İşaret Taşları
  1. Hayatını seven zamanını boşa harcamaz.
  2. Zamanını boşa harcamayan hayatını elinde tutar.
  3. Hayatını elinde tutmanın yolu da iyi bir planlamadan geçer.
  4. İyi bir planlama mutluluk yaşatır.
  5. Mutluluk başarıya doğru yol aldırır.
  6. Başarının yolu zamanı değerlendirmekle mümkündür.
  7. Zaman da değerlenmek, olgunlaşmak ve etkin hizmet için sunulmuş değerli bir yatırım aracıdır.
Özetle;
Zamanı yönetmek ya da elde tutmak düşüncesi yerine zamanı planlamak ve planları uygulayarak;
  1. Yorgunluktan,
  2. Enerji düşüklüğünden,
  3. İşleri birbirine karıştırmaktan,
  4. Verimsizlikten,
  5. Etkisizlikten,
  6. Etkileyememekten,
  7. Tükenmekten
kurtulmak başarılacaktır.

Bütün bunları başarmak için ‘İyi ve etkin bir planlamayla yaşanan iş hayatının verimli kılınması’ enerjik ve güzel bir yaşam sunarak hayatın içinde nefes aldıracak bir yöntem olacaktır.

Abdüllatif ERDOĞAN