Dünyada Eğitim

Avustralya her yıl binlerce yabancı öğrenci kabul eden bir ülkedir. Kayıt şartları diğer büyük ülkelere göre katı değildir. Bu yüzden Avustralya, gelişmiş üniversiteleri ve üniversiteler dahil burs veren birçok kuruluşu ile başvurulmaya değer bir ülkedir. Avustralya'da üniversiteler özerktir ve programlarına kabul edecekleri kişilerin aldıkları eğitimleri nasıl değerlendireceklerine kendileri karar verirler.

Avustralya’da eğitim almak isteyen bir öğrenci, planlı bir biçimde ve çok önceden kayıt işleri ile ilgilenmelidir. İngilizce bilgisi yeterli olmayan veya elinde herhangi bir İngilizce dil sınavı sertifikası bulunmayan öğrenciler kayıt işleri ile ilgili çalışmalara en az bir yıl önceden başlamalıdırlar. TOEFL, IELTS, CPE… gibi sınavları kazanmış olanlar şanslarını her zaman deneyebilirler. Üniversite başvuruları internet ve posta aracılığı ile yapılabilmektedir. Başvuruların hatasız olmasına büyük özen gösterilmelidir. Başvurmak istediğiniz üniversite ile iletişim kurup kayıt-kabul koşullarını öğrenmekte büyük yararlar vardır.

Başvuru Şartları
- Başvuru formunu doldurmak
- Okulu seçme sebebini anlatan bir yazı
- İngilizce dil sınav sonuç belgeleri: TOEFL, IELTS, CAE…
- ÖSS sonuç belgesi (ÖSS sınavından sonra Avustralya’da okumak için)
- Üniversitelerden alınabilecek not kayıtları veya transcript
- Oluşacak masrafları karşılayacak maddi bir kaynağın gösterilmesi
- Öğretim üyelerinden alınacak referanslar
Yapılan başvuru olumlu sonuçlandığı takdirde, öğrenciye ön kaydının yapıldığına dair bir belge gönderilir. Bu belge ile birlikte öğrenci okul ücretinin ve sağlık sigortasının ilk taksitini öder. Ödeme sonrası öğrenciye okula kayıt olduğunu içeren asıl belge gönderilir. Bu belge diğer evraklarla birlikte vize başvurusu için kullanılır.

Kısa Sürede Yabancı Dil Öğrenmenin Yolu
Günümüzde Avustralya yabancı öğrenciler tarafından daha çok tercih edilen bir ülke haline gelmiştir. Öğrencilere tanınan geniş olanaklar Avustralya’yı cazip kılan sebeplerin başında gelmektedir. Öğrencilere çalışma izni verme konusunda zorluk çıkarılmaz. İnsanları çok anlayışlı ve sempatiktir. Bunlar Avustralya’yı dil öğrenimi için çok uygun kılan unsurlardır.

Avustralya’da yabancı öğrenciler için kurulmuş ve akredite olmuş dil kurslarını barındıran ELICOS (English Language Intensive Courses for Overseas Students) kuruluşu vardır. ELICOS kuruluşlarının verdiği İngilizce dil kursları üniversiteler tarafından kullanımına izin verilen binalarda yapılmaktadır. Kampuste yer alan bu kurslar aynı zamanda öğrencinin üniversitelerin sunduğu bir çok olanaklardan yaralanmasını da sağlar. ELICOS dışında ikinci alternatif olarak pek çok özel dil kursları mevcuttur.

Çalışma Kriterleri ve Diploma
Avustralya kanunlarında diplomaların kabulü için gerekli görülen bir prosedür yoktur. Sonuç olarak öğrencileri bu ülkede doktora yapmaya teşvik edenler koordinasyon rolünü sağlayan ve belirli alanlarda çalışmalar yapılması için öğrencileri destekleyen ve onları cesaretlendiren bir iskelet yapı oluşturma görevinden fazlasına sahip değildirler.

Ulusal Yurtdışı Mezuniyet Kabul Ofisi (NOOSR), İş Bulma, Eğitim, Meslek ve Çalışma Dairesi içerisinde yer alan bir kurumdur. Görevi yurtdışında yüksek öğrenim, master ve teknik eğitim almış olanların eğitimlerini değerlendirmektir.
Profesyonel bir kişi veya eğitim kurumuna bağlı değildir. Yurtdışından gelmiş, elinde tavsiye mektubu olan biri Avustralya'da eğitim almak veya çalışmak istiyorsa bu mektubu değerlendirilmek üzere ilgili bölüm veya yetkili kişiye götürmelidir. Bu kişi ve kurumların her birinin yurtdışından gelen kişileri değerlendirmede kullandığı farklı kriterler vardır.

Aklınızda Bulunsun!
Avustralya’ya gitmeden önce oluşacak masrafları hesaplayıp planları ona göre yapmakta fayda vardır. Diğer gelişmiş ülkeler ile karsılaştırıldığında hayat pahalılığı göze çarpmaz. Avustralya’da okul harcı hariç yıllık masraflar için gereken para yaklaşık 10.000 Av-Doları civarındadır. Sağlam bir maddi kaynak desteği ile planların yapılması tercih edilir. Avustralya’daki masraflarınızı burslar ile karşılayabilirsiniz.

Kutu: Neden Avustralya?
26 Kasım 2002 tarihinde Birleşmiş Milletler’in yaptığı araştırmaya göre Avustralya gelişmiş ülkeler arasında en etkili eğitim sistemine sahip 5. ülke oldu. 24 ülkeyi kapsayan araştırmada Güney Kore’nin ardından Japonya, Finlandiya, Kanada ve Avustralya bu ülkeyi izledi. 4 Kasım 2004’te İngiliz The Times Higher Education Supplement’te yayınlanan bir araştırmaya göre dünyanın 88 ülkesinde 1300 akademi arasında yapılan değerlendirme neticesinde dünya çapındaki en iyi 50 üniversite belirlendi. Küçük nüfusuna rağmen ilk 50’ye Avustralya’dan 6 üniversite girdi.  

Avustralya’da eğitim ile ilgili daha fazla bilgi ve kayıt koşulları için başvuru adresi: yuresGroup, www.yures.net, 0212 570 90 32, togrek@yures.net

Kaynak: www.gencgelisim.com