Ağrılarınızın İlacı Olumlu Düşünce Gücü

Amerikalı bilim adamları ağrının daha az şiddetli olmasının umulması halinde ağrının daha az hissedildiğini gözlemlemişler. Bu yüzden ağrıların psikoterapi ile etkili bir şekilde tedavi edilebileceğini düşünüyorlar.

    Yayımlanan araştırması çerçevesinde, bu süreçlerin nörolojik mekanizmasını öğrenmek isteyen bilim adamları gönüllü kişilerden ağrının şiddetini hissedene dek ne kadar sürenin geçtiğini saptamalarını istemişler.

Yanma şeklindeki ağrının şiddeti deneklerin bekleme süresinin uzamasına bağlı olarak artmış. 7,5 saniyelik bekleme süresinden sonra ağrının şiddeti çok fazla hissedilmezken, 15 saniye sonra orta derecede, 30 saniye sonra ise çok fazla hissedilmekte. Bundan sonraki deneyde araştırmacılar deneklere 15 saniyelik bekleme süresinin ardından şiddetli bir ağrı hissettirmeye çalışmışlar. Ancak denekler orta derecede bir ağrı bekledikleri için canları daha az yanmış. Bilim adamlarının saptamalarına göre ağrı uyartısı yaklaşık olarak %30 daha zayıftı. Testler sırasında deneklerin beyin etkinliklerini fonksiyonel manyetik rezonans tomografisiyle (fMRT) de takip eden araştırmacılar, ağrı beklentisinden ve ağrının işlenmesinden sorumlu beyin bölgelerinde daha düşük bir etkinlik saptamışlar. Bu sonuca göre ağrının etkisi, beklenen ağrı şiddetiyle sıkı sıkıya ilişkili. Araştırma kısmen de olsa, iyimserliğin kronik hastalar üzerinde neden pozitif bir etki yaptığını açıklamakta.


Kaynak: www. gencgelisim.com