Beyin GücüHaberler

Robotlar Bisiklet Sürmeyi Öğrendi

Murata Seiko adı verilen minik insansı robot, bisikletin üzerinde dengesini kaybetmeden yol alabiliyor.


Japonya’da gerçekleştirilen CAETEC elektronik fuarında hümanoid robotların şovu sürüyor. Murata Seiko adı verilen robotun tek ve iki tekerlek üzerinde yol alabilmesi izleyenleri hayran bıraktı.

Bisiklet yapısına uyumlu bir denge ve mobilizasyon sistemiyle donatılan robotun henüz kısa mesafelerde, düz ve eğimli yollarda ilerleyebildiği belirtildi. Sistemin daha büyük boyutlu robotik araçlara uygulanması ve daha uzun yol almasının sağlanması için çalışmalar sürüyor.


Dahi matematikçi Gelfand öldü

Tıbbi görüntüleme cihazlarının geliştirilmesine büyük katkısı olan matematikçi Gelfand 96 yaşında öldü.

Çalışmalarıyla tıbbi görüntüleme cihazlarının geliştirilmesine önemli katkıda bulunan, dünyanın önde gelen matematikçilerinden 96 yaşındaki Ukraynalı İsrail Gelfand'ın, ABD'de tedavi gördüğü hastanede öldüğü bildirildi.
Gelfand'ın oğlu Sergey Gelfand, babasının, ABD'nin New Jersey eyaletine bağlı New Brunswick kentinde tedavi gördüğü hastanede doğal nedenlerden yaşamını yitirdiğini belirtti.

ABD'nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesinin en seçkin matematik profesörlerinden olan Gelfand, yaptığı öncü araştırmalar, yetiştirdiği matematikçiler ve uzak bölgelerde yaşayan matematikçilerin kazandırılmasına katkı sağlamak amacıyla Rusya ve ABD'de oluşturduğu mektupla eğitim okullarıyla tanınıyordu.
Gelfand ile birlikte çalışan, Rutgers Üniversitesinden Profesör Vladimir Retakh, ünlü matematikçinin sunum teorisi hakkındaki çalışmasının modern fiziğin temelini oluşturduğunu ve integral geometri konusundaki araştırmasının da tıbbi görüntüleme cihazlarının geliştirilmesinde çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
Hayatı boyunca matematiğin pek çok alanında 30 kitap, 800'den fazla makale yazan ve çok sayıda ödül kazanan Gelfand, 1978'de Wolf Matematik Ödülü'ne, 1989'da Japonya tarafından insanlığa önemli hizmetleri geçmiş kişiler için verilen Kyoto Ödülü'ne ve 2005 yılında Amerikan Matematik Derneğinin, hayat boyu elde ettiği başarılar dolayısıyla verdiği Steele Ödülü'ne layık görülmüştü.


Hayatımız televizyon olacak

Sadece 5 yıl sonra yılda 500 milyar saat televizyon izliyor olacağız. Sorumlu ise gittikçe hızlanan genişbant internet bağlantısı.

İnternet erişim hızının katlanarak artması televizyon izleme seanslarını hızla internete taşıyor. Intel araştırmasına göre 2015 yılına gelindiğinde, izlediğimiz televizyon ve video içeriğinin yarısından fazlasına internet yoluyla ulaşacağız.
Araştırmada ayrıca televizyon/video izlenebilen cihaz sayısının 2015 yılında 12 milyarı bulacağı, bu cihazlarla yılda 500 milyar saat video görüntü izleneceği belirtildi.

Intel firmasınca açıklanan rakamlara göre 2013 yılına gelindiğinde internet üzerinden aktarılan bilginin yüzde 90’ını video-televizyon yayınları oluşturacak. Tüm dünyada izlenen tv/video aktarımının da yüzde 60’ı internet üzerinden gerçekleşecek.
Firmanın ın dijital TV, DVD oynatıcı ve gelişmiş set üstü multimedya konsolları için ürettiği CE4100 (Sodaville) çipsetinin tanıtım toplantısında konuşan teknolojiden sorumlu direktör Justin Rattner, “çok yakın gelecekte tamamen mobil hale gelmiş, interaktif, kişiselleştirilebilir ve bilgilendirici video/televizyon servislerini kullanıyor olacağız” dedi.
Rattner’a göre televizyon ve video yayın özelliğine sahip mobil iletişim cihazlarının yanı sıra bu özelliklerle birlikte tüm internet olanaklarını tek kutuda toplayan ve had safhada basit ve kişiselleştirlebilir sistemlerin de ‘televizyon’ pazarına hakim olacağı kanısında.
Firmanın açıkladığı araştırmaya göre IPTV (internet üzerinden tv yayını) kullananların tüm televizyon izleyicileri içindeki payı 2015 yılında yüzde 70’e yaklaşacak.

Kaybolunca daire çiziyoruz

Araştırmacılar, insanların kayboldukları zaman daire çizerek başladıkları noktaya geri döndüğü teorisini ispatladı.
Yapılan araştırmaya göre yön duygusu kaybedildikten sonra düz bir çizgide yürümek imkansızlaşıyor.  İlk defa bir araştırmada insanların nereye gittiğine dair fikri olmadığı zaman nereye gittikleri araştırıldı.

Araştırmacılar GPS sistemi kullanarak araştırmaya katılan gönüllülerin Sahara Çölü'nde ve Almanya'daki Bienwald ormanında nereye gittiklerini bir kaç saat boyunca gözlemledi. Araştırmacılar sadece güneş ve ay görülebilirken araştırmaya katılanların düz bir çizgi halinde yürüyebildiğini ortaya çıkarttı. Ay ya da güneş kaybolduğunda yürüyüşçüler fark etmeden daire çizmeye başladılar.

Araştırmayı yöneten Almanya Tübingen'de bulunan Biyolojik Sibernetik Max Planck Enstitüsü'nden Dr. Jan Souman insanların kayboldukları zaman eğer referans noktası bulamazlarsa yuvarlak çizdiğini doğruladı. "Bu referans noktası bir dağ ya da bir bina olabilir."

Yuvarlak çizilmesinin nedeni ise bir bacağın daha güçlü ya da daha uzun olabileceği de en mantıklı açıklama olarak araştırmanın sonuçlarında yer aldı. 


Kaynak: www.gencgelisim.com