İş Hayatında Verimlilik Kavramları


 

Yüksek verimlilik hem toplumun -dolayısıyla bireyin- refahının, hem de işletmenin rekabet gücünün göstergesidir.
Verimlilik ; girdilerle çıktılar arasındaki ilişkiyi gösterir. Üretken olma becerisi ile doğrudan ilişkilidir. Üretken olabilme niteliği farklı biçimlerde  tanımlanabildiği gibi standart ölçüm yöntemi de yoktur.

Ortaya çıkan ürün miktarını (çıktı), üretim sürecinde yer alan unsurların (girdi) toplam miktarına bölüyor ve şirketinizin üretim verimliliği oranına ulaşmış oluyorsunuz. Başka bir deyişle, bölme işlemindeki “Bölünen” konumunda olan çıktı ne kadar yüksek ve girdi ne kadar düşük olursa; ya da ürün miktarı aynı kalırken, üretim girdileri ne kadar azalırsa “verimlilik” de o derece yüksek çıkıyor.
Aslında, çıktı/girdi oransal ilişkisini gösteren  bir sayısal ifade olan verimlilik için birim girdi başına elde edilen çıktıyı bulduğunuzda bu değer tek başına pek de fazla anlam ifade etmiyor. Zira verimlilik sözcüğü ilk duyuşta bir “iyilik ölçüsü”nü çağrıştırır. Bu nedenle verimlilik için yapılan şu yaklaşım  daha anlamlı olmaktadır.
Verimlilik : Bir ülkenin bir endüstrinin, bir işletmenin ne kadar iyi olduğunun genel ölçüsüdür. Gerçekte bulacağımız sayısal çıktı/ girdi sonucu bir başka değer-bir önceki ay, geçen yıl aynı dönem veya sektör değeri- ile kıyaslandığı zaman verimliliğin iyi ya da kötü, iyi ise ne kadar iyi olduğu hakkında bir yargıya varılabilir.

Atilla Filiz
Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder