Beyincik

Serebellum kelimesi latince küçük beyin kelimesinden gelmektedir. Beynin ikinci büyük yapısıdır. Dış kısmı gri madde, içi ak madde taşır. Tüm omurgalılar bir serebelluma yani beyinciğe sahiptir. Büyük beynin arkasında ve altında yerleşmiştir. Üzeri girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Büyük beynin onda biri kadar olmasına karşın, onun yüzeyinden %30 daha fazla bir yüzeye sahiptir ve yine onun gibi iki yarım küreye ayrılmıştır. Beyincik yarım küreleri Varol Köprüsüyle birbirine bağlanmıştır.

Beyincik, motorik düzenleme ve denge merkezidir. Bütün istemli ve istemdışı (otomatik) kas hareketlerinin koordine edilmesinden sorumludur.  Duyu organlarından, özellikle eklem, tendon ve kaslardaki almaçlardan, kulağın denge ile ilgili kısımlarından gelen uyarılar bu organa ulaşır. Vücudun duruşunu ve iskelet kaslarının kasılma derecesini düzenler. Duyu organlarından gelen tüm impulslar ve büyük beyinden gelen tüm emirler, beyincikte  toplanır. Emirleri ve impulsları koordine eden beyincik, sonucu kaslara iletir.
Özellikle koşma, bilgisayar kullanma, piyano çalma, konuşma gibi hızlı kas aktivitelerinde hayati rol oynar. Motor aktivitelerin sırasını belirler. Motor öğrenme için gereklidir. Hareket sırasında değişik eklemlerin koordinasyonunu, denge ve pozisyonu sağlar. Ağıza çatal götürmek veya buruna el ile dokunmak gibi el-kol hareketlerinin doğru zamanlaması için de gereklidir. Cebinizdeki ya da çantanızdaki anahtarları bulmak da serebellumun başardığı işlerdendir.
Beyinciğin doğrudan elektrikle uyarılması herhangi bir kas hareketi ya da duyusal algılama meydana getirmez. Bu da beyinciğin doğrudan doğruya bir kası uyarmadığını kanıtlar. Fakat çıkartılması halinde, kas hareketlerinde ileri derecede bozukluk görülür. Görevi, kaslardan gelen uyarıcı impulslar ile büyük beynin motorik merkezlerinden gelen sürekli impulsları karşılaştırarak, yine kaslara doğrudan ya da dolaylı şekilde uygun impulslar gönderilmesini sağlamaktır.

  • Kısaca beyincik, beyindeki merkezler ile vücuttaki tepkime organları arasında düzenleyici bir rol oynar,
  • Vücut hareketlerini koordine eder,
  • Hareket, denge ve postürü sağlar,
  • Beyinden aldığı bilgilerle, kol ve bacakların konumu ve kas tonu derecelerini düzenler,
  • Vücudun düzgün, keskin hareketler yapmasına yardımcı olur.


Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder